To tam zjesz najlepsze flaki. Zjeżdża na nie cała Polska

Flaki są potrawą, której część społeczeństwa nienawidzi, a inni zaś niezwykle chwalą sobie ich smak. Ci ostatni z pewnością wiedzą, że najsłynniejsze flaki w Polsce zjeść można w Piaskach. Zbliża się ich święto.

FlakiFlaki
Źródło zdjęć: © Lublin112.pl

Gęsta zupa z oczyszczonymi, pokrojonymi w cienkie poprzeczne paski białymi fragmentami żołądka wołowego oraz czerwonymi paskami marchewki i białymi paskami innych warzyw – tak oficjalnie brzmi definicja flaków. Potrawa ta ma znaczne grono zwolenników, jednak nie brakuje też osób, które zapewniają, że za nic w świecie ich nie skosztują. Przyznać jednak trzeba, że Lubelszczyzna flakami stoi. W sklepach całego kraju znajdziemy flaki po zamojsku, z kolei za najsłynniejsze, a z pewnością dla wielu też najsmaczniejsze, uchodzą z pewnością flaki piaseckie.

Pierwsze wzmianki o tej potrawie można odnaleźć z czasów, gdy w Piaskach odbywały się słynne targi końskie. Kupcy z całej Polski po udanej transakcji szli na kieliszek wódki i miskę flaków. Ułożono nawet o nich piosenkę. Pomimo zachodzących zmian, w restauracji Rarytas receptura flaków piaseckich pozostała ciągle taka sama, jak w 1966 roku, kiedy to lokal ten został otwarty przez Gminną Spółdzielnię "Samopomoc Chłopska". Co ważne, do dziś są one przygotowywane na węglowej kuchni.

Z czasem flaki piaseckie stały się tak sławne, że zaczęli na nie przyjeżdżać politycy, dostojnicy kościelni oraz aktorzy. Od 2008 roku organizowany jest "Festiwal Flaków", podczas którego odbywają się liczne degustacje potrawy oraz konkurs na najlepsze flaki Lubelszczyzny. Co roku na imprezę przybywa kilka tysięcy osób chcących spróbować piaseckich flaków. Od początku 2016 roku flaki piaseckie znajdują się na liście produktów tradycyjnych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Ta pożywna i smaczna zupa zmienia kolory. Wystarczy dodać jeden składnik

Tegoroczny Festiwal Flaków odbędzie się w najbliższą niedzielę, 23 czerwca. Organizatorzy zapewniają, że na uczestników czekać będzie szereg atrakcji. Nie zabraknie oczywiście piaseckich flaków, których spora ilość zostanie przygotowana specjalnie z tej okazji. Do tego też pojawi się szereg innych lokalnych przysmaków.

– Jest to jedno z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń kulinarnych regionu. Wyjątkowe święto smaku przyciągające miłośników polskiej kuchni z całego województwa lubelskiego i nie tylko. Czeka na nas bogaty program: pokazy psów rasowych, występy lokalnych artystów, konkursy kulinarne, animacje dla dzieci oraz koncerty. Wystąpią m.in. Kapela Uroczysko, Sentymentalna Kapela Piasecka, zespół Daj To Głośniej oraz gwiazda wieczoru – Baranovski. Na zakończenie wieczoru odbędzie się dyskoteka pod chmurką z DJ-em – wyjaśnia Patrycja Cholewa z Miejskiego Centrum Kultury w Piaskach.

Wydarzenie rozpocznie się o godzinie 14 na boisku Szkoły Podstawowej w Piaskach. Potrwa zaś do późnych godzin nocnych.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟