Wciąż jest mało znany. Smakuje lepiej od fasolki szparagowej
Fasolnik chiński jest dostępny w Polsce, jednakże wciąż nie jest tak rozpowszechniony w uprawie czy w sklepach jak kuzyn - fasola szparagowa. Jednakże długie, zielone bądź różowe strąki są smaczne, lubiane przez dzieci i można je dodawać do różnych potraw. Dlaczego warto jeść fasolnik chiński?
Fasolnik chiński tworzy cienkie, długie strąki długości 30-60 cm. Mają zwykle zieloną barwę (odmiany o bordowych strąkach są rzadziej uprawiane). Dojrzewają od lipca do października, w zależności od terminu siewu i wczesności odmiany. Mają delikatniejszy, nieco słodszy smak od fasoli szparagowej z posmakiem typowym dla warzyw strączkowych. Kojarzą się trochę z zielonym groszkiem. Nie są włókniste – to dodatkowy atut. Zbiera się wyrośnięte, ale wciąż młode strąki. Wtedy są miękkie i smaczne, wraz z dojrzewaniem (i wykształcaniem nasion) stają się twardsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krewetki kładę na chrupiącej prażynce. Przekąska na miarę gwiazdki Michelin
Właściwości prozdrowotne fasolnika chińskiego – na co pomaga?
Fasolnik chiński, podobnie jak pozostałe warzywa strączkowe jest bogatym źródłem białka (więcej niż w mięsie), w tym globuliny, a także błonnika. W składzie występują prawie wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które są potrzebne organizmowi, a sam ich nie wytwarza. Fasolnik daje poczucie sytości. Jest polecany w diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej (i nie tylko). W strąkach znajdują się także węglowodany, witamina A, witaminy z grupy B i sole mineralne. Wyróżnia się wysoką zawartością sodu. Warzywo obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest niskokaloryczny, poleca się go osobom znajdującym się na diecie. Jednocześnie jest ciężkostrawny, może powodować wzdęcia. Dlatego nie spożywa się go w dużej ilości, a dodatkowo warto przyprawiać je ziołami przyspieszającymi przemianę materii (oregano, tymianek, imbir, pieprz, mięta, szałwia, majeranek, bazylia – wedle uznania).
Fasolnik chiński w kuchni – jak go przyrządzać?
Fasolnik najczęściej kroi się na fragmenty, podgotowuje, a następnie dusi w garnku. Dodaje się masło, bułkę tartą i przyprawy. Gotuje się krócej od fasolki szparagowej. Młode strąki można spożywać na surowo. Po ugotowaniu dodaje się je do sałatek i surówek. Sprawdzają się jako zamiennik dla ziemniaków do obiadów, np. kotleta mielonego, schabowego, piersi z kurczaka, itp. Warto je przyrządzać na ostro, np. z pieprzem syczuańskim, chilli i czosnkiem. Dobrze komponuje się z podsmażanym boczkiem. Nadaje się do marynowania. Świeże strąki są przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Słabo przechowują się, w lodówce wytrzymują do kilku dni. Fasolnik chiński jest jedną z najstarszych roślin wykorzystywanych przez człowieka. W krajach azjatyckich to podstawowe warzywo. W Polsce wciąż nie jest modny, a zasługuje na szersze rozpropagowanie.
Fasolnik chiński to warzywo, które po prostu trzeba spróbować. Uprawa nie jest trudna, poradzą sobie z nią osoby, które posiadają działkę , mają przynajmniej podstawowe pojęcie o pielęgnacji roślin.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.