Wciąż jest mało znany. Smakuje lepiej od fasolki szparagowej

Fasolnik chiński jest dostępny w Polsce, jednakże wciąż nie jest tak rozpowszechniony w uprawie czy w sklepach jak kuzyn - fasola szparagowa. Jednakże długie, zielone bądź różowe strąki są smaczne, lubiane przez dzieci i można je dodawać do różnych potraw. Dlaczego warto jeść fasolnik chiński?

Fasolnik chiński jest popularny w krajach AzjiFasolnik chiński jest popularny w krajach Azji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Fasolnik chiński tworzy cienkie, długie strąki długości 30-60 cm. Mają zwykle zieloną barwę (odmiany o bordowych strąkach są rzadziej uprawiane). Dojrzewają od lipca do października, w zależności od terminu siewu i wczesności odmiany. Mają delikatniejszy, nieco słodszy smak od fasoli szparagowej z posmakiem typowym dla warzyw strączkowych. Kojarzą się trochę z zielonym groszkiem. Nie są włókniste – to dodatkowy atut. Zbiera się wyrośnięte, ale wciąż młode strąki. Wtedy są miękkie i smaczne, wraz z dojrzewaniem (i wykształcaniem nasion) stają się twardsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krewetki kładę na chrupiącej prażynce. Przekąska na miarę gwiazdki Michelin

Właściwości prozdrowotne fasolnika chińskiego – na co pomaga?

Fasolnik chiński, podobnie jak pozostałe warzywa strączkowe jest bogatym źródłem białka (więcej niż w mięsie), w tym globuliny, a także błonnika. W składzie występują prawie wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które są potrzebne organizmowi, a sam ich nie wytwarza. Fasolnik daje poczucie sytości. Jest polecany w diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej (i nie tylko). W strąkach znajdują się także węglowodany, witamina A, witaminy z grupy B i sole mineralne. Wyróżnia się wysoką zawartością sodu. Warzywo obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest niskokaloryczny, poleca się go osobom znajdującym się na diecie. Jednocześnie jest ciężkostrawny, może powodować wzdęcia. Dlatego nie spożywa się go w dużej ilości, a dodatkowo warto przyprawiać je ziołami przyspieszającymi przemianę materii (oregano, tymianek, imbir, pieprz, mięta, szałwia, majeranek, bazylia – wedle uznania).

Fasolnik chiński w kuchni – jak go przyrządzać?

Fasolnik najczęściej kroi się na fragmenty, podgotowuje, a następnie dusi w garnku. Dodaje się masło, bułkę tartą i przyprawy. Gotuje się krócej od fasolki szparagowej. Młode strąki można spożywać na surowo. Po ugotowaniu dodaje się je do sałatek i surówek. Sprawdzają się jako zamiennik dla ziemniaków do obiadów, np. kotleta mielonego, schabowego, piersi z kurczaka, itp. Warto je przyrządzać na ostro, np. z pieprzem syczuańskim, chilli i czosnkiem. Dobrze komponuje się z podsmażanym boczkiem. Nadaje się do marynowania. Świeże strąki są przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Słabo przechowują się, w lodówce wytrzymują do kilku dni. Fasolnik chiński jest jedną z najstarszych roślin wykorzystywanych przez człowieka. W krajach azjatyckich to podstawowe warzywo. W Polsce wciąż nie jest modny, a zasługuje na szersze rozpropagowanie.

Fasolnik chiński to warzywo, które po prostu trzeba spróbować. Uprawa nie jest trudna, poradzą sobie z nią osoby, które posiadają działkę , mają przynajmniej podstawowe pojęcie o pielęgnacji roślin.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło