Brzegów tej pizzy na pewno nie zostawisz. Skrywają pyszną niespodziankę

Pizza z serem w środku… ale nie tam, gdzie się go spodziewasz. Tu nie chodzi o roztopiony ser na wierzchu. Cała magia kryje się w brzegach. Miękkie, lekko chrupiące ciasto i serowy środek, który zaskakuje przy każdym kęsie. To prosty trik, który powoduje, że nawet osoby omijające brzegi pizzy zaczną jeść je z przyjemnością.
Pizzę wyłóż na talerzPizza z serowymi brzegami zachwyci każdego

Wbrew pozorom, taka pizza może być naprawdę wartościowym i zbilansowanym posiłkiem. Wystarczy przygotować ją samodzielnie i zadbać o proporcje składników. Przez dobrze dobrane dodatki oraz domowe ciasto, danie to nie musi być czymś ciężkim i niezdrowym.

Ser żółty, który znajduje się w nadzieniu brzegów, to nie tylko smak, ale to także solidna porcja białka i wapnia. Zawiera też witaminę A, D, K oraz składniki mineralne wspierające układ kostny, mięśnie i odporność. Połączenie przyjemności z wartościami odżywczymi jeszcze nigdy nie było tak apetyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rustykalne galette z pomidorami i serkiem. Smak lata na kruchym cieście

Przepis na pizzę z serowymi brzegami

Ten przepis udowadnia, że czasem wystarczy drobna zmiana, by dobrze znane danie otrzymało zupełnie nowy charakter. Jeśli masz ochotę na coś pysznego, prostego i z nutą zaskoczenia, to pizza z serowymi brzegami będzie strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej (100 g),
  • 1/2 kulki sera mozzarella light (60 g),
  • 1 kawałek lub 5 plastrów sera żółtego light o zaw. tłuszczu 13-14 proc. (50 g),
  • 1/2 szkl. passaty (100 g),
  • 1 ząbek czosnku (5 g),
  • 1 łyżeczka drożdży instant (3 g),
  • 1/2 łyżeczki cukru (3 g),
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • słodzik bez kalorii, np. erytrytol,
  • woda,
  • listki bazylii lub rukola (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Pizza z serowymi brzegami przepis
Wyrób ciasto

Krok 1. W misce umieść mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli. Wymieszaj. Następnie dodaj około 1/5 szklanki ciepłej wody (wodę najlepiej wlewaj małymi partiami, wyrabiaj ciasto i w razie potrzeby dolewaj więcej). Połącz ze sobą wszystkie składniki i wyrób jednolite oraz elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło, to dodaj trochę mąki.

Pizza z serowymi brzegami przepis
Odstaw ciasto do wyrośnięcia

Krok 2. Wyrobione ciasto zostaw w misce i przykryj delikatnie natłuszczoną folią spożywczą lub ściereczką. Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, np. do piekarnika rozgrzanego do 35 stopni Celsjusza (włóż do wyłączonego piekarnika). Pod koniec wyrastania ciasta przygotuj pozostałe składniki.

Pizza z serowymi brzegami przepis
Przygotuj sos

Krok 3. W miseczce umieść passatę i obrany oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano i słodzikiem. Dokładnie wymieszaj.

Pizza z serowymi brzegami przepis
Przygotuj sery

Krok 4. Ser zetrzyj lub drobno pokrój. Mozzarellę pokrój w plastry.

Pizza z serowymi brzegami przepis
Uformuj placek

Krok 5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gdy ciasto urośnie, wyjmij je z miski, kilka razy ugnieć i uformuj w zależności od preferencji cienki lub gruby placek. Przełóż na blachę. Gruby placek należy zostawić na 15-20 minut w ciepłym miejscu, aby ponownie wyrósł po uformowaniu. A cienki placek od razu można przygotowywać.

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Boki placka rozciągnij i równomiernie nałóż na nie około 1/4 ilości sera żółtego. Następnie zawiń wzdłuż, aby powstały serowe brzegi i dociśnij (jeśli nie będą się kleiły, to delikatnie zwilż je wodą na łączeniach).

Pizza z serowymi brzegami przepis
Rozłóż składniki na pizzy

Krok 6. Uformowany placek posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym i równomiernie rozłóż na nim sery. Wstaw do piekarnika na 8-20 minut w zależności od grubości placka. Pilnuj, aby nie przypalić pizzy. Wyciągnij, gdy ser będzie rozpuszczony, a ciasto delikatnie zarumienione.

Pizza z serowymi brzegami przepis
Pizzę wyłóż na talerz

Krok 7. Po wyjęciu opcjonalnie dodaj listki bazylii lub rukolę.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥