Brzegów tej pizzy na pewno nie zostawisz. Skrywają pyszną niespodziankę
Wbrew pozorom, taka pizza może być naprawdę wartościowym i zbilansowanym posiłkiem. Wystarczy przygotować ją samodzielnie i zadbać o proporcje składników. Przez dobrze dobrane dodatki oraz domowe ciasto, danie to nie musi być czymś ciężkim i niezdrowym.
Ser żółty, który znajduje się w nadzieniu brzegów, to nie tylko smak, ale to także solidna porcja białka i wapnia. Zawiera też witaminę A, D, K oraz składniki mineralne wspierające układ kostny, mięśnie i odporność. Połączenie przyjemności z wartościami odżywczymi jeszcze nigdy nie było tak apetyczne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rustykalne galette z pomidorami i serkiem. Smak lata na kruchym cieście
Przepis na pizzę z serowymi brzegami
Ten przepis udowadnia, że czasem wystarczy drobna zmiana, by dobrze znane danie otrzymało zupełnie nowy charakter. Jeśli masz ochotę na coś pysznego, prostego i z nutą zaskoczenia, to pizza z serowymi brzegami będzie strzałem w dziesiątkę.
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej (100 g),
- 1/2 kulki sera mozzarella light (60 g),
- 1 kawałek lub 5 plastrów sera żółtego light o zaw. tłuszczu 13-14 proc. (50 g),
- 1/2 szkl. passaty (100 g),
- 1 ząbek czosnku (5 g),
- 1 łyżeczka drożdży instant (3 g),
- 1/2 łyżeczki cukru (3 g),
- sól,
- pieprz,
- oregano,
- słodzik bez kalorii, np. erytrytol,
- woda,
- listki bazylii lub rukola (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Krok 1. W misce umieść mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli. Wymieszaj. Następnie dodaj około 1/5 szklanki ciepłej wody (wodę najlepiej wlewaj małymi partiami, wyrabiaj ciasto i w razie potrzeby dolewaj więcej). Połącz ze sobą wszystkie składniki i wyrób jednolite oraz elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło, to dodaj trochę mąki.
Krok 2. Wyrobione ciasto zostaw w misce i przykryj delikatnie natłuszczoną folią spożywczą lub ściereczką. Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, np. do piekarnika rozgrzanego do 35 stopni Celsjusza (włóż do wyłączonego piekarnika). Pod koniec wyrastania ciasta przygotuj pozostałe składniki.
Krok 3. W miseczce umieść passatę i obrany oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano i słodzikiem. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4. Ser zetrzyj lub drobno pokrój. Mozzarellę pokrój w plastry.
Krok 5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gdy ciasto urośnie, wyjmij je z miski, kilka razy ugnieć i uformuj w zależności od preferencji cienki lub gruby placek. Przełóż na blachę. Gruby placek należy zostawić na 15-20 minut w ciepłym miejscu, aby ponownie wyrósł po uformowaniu. A cienki placek od razu można przygotowywać.
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Boki placka rozciągnij i równomiernie nałóż na nie około 1/4 ilości sera żółtego. Następnie zawiń wzdłuż, aby powstały serowe brzegi i dociśnij (jeśli nie będą się kleiły, to delikatnie zwilż je wodą na łączeniach).
Krok 6. Uformowany placek posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym i równomiernie rozłóż na nim sery. Wstaw do piekarnika na 8-20 minut w zależności od grubości placka. Pilnuj, aby nie przypalić pizzy. Wyciągnij, gdy ser będzie rozpuszczony, a ciasto delikatnie zarumienione.
Krok 7. Po wyjęciu opcjonalnie dodaj listki bazylii lub rukolę.