Brzegów tej pizzy na pewno nie zostawisz. Skrywają pyszną niespodziankę

Pizza z serem w środku… ale nie tam, gdzie się go spodziewasz. Tu nie chodzi o roztopiony ser na wierzchu. Cała magia kryje się w brzegach. Miękkie, lekko chrupiące ciasto i serowy środek, który zaskakuje przy każdym kęsie. To prosty trik, który powoduje, że nawet osoby omijające brzegi pizzy zaczną jeść je z przyjemnością.
Pizzę wyłóż na talerzPizza z serowymi brzegami zachwyci każdego

Wbrew pozorom, taka pizza może być naprawdę wartościowym i zbilansowanym posiłkiem. Wystarczy przygotować ją samodzielnie i zadbać o proporcje składników. Przez dobrze dobrane dodatki oraz domowe ciasto, danie to nie musi być czymś ciężkim i niezdrowym.

Ser żółty, który znajduje się w nadzieniu brzegów, to nie tylko smak, ale to także solidna porcja białka i wapnia. Zawiera też witaminę A, D, K oraz składniki mineralne wspierające układ kostny, mięśnie i odporność. Połączenie przyjemności z wartościami odżywczymi jeszcze nigdy nie było tak apetyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rustykalne galette z pomidorami i serkiem. Smak lata na kruchym cieście

Przepis na pizzę z serowymi brzegami

Ten przepis udowadnia, że czasem wystarczy drobna zmiana, by dobrze znane danie otrzymało zupełnie nowy charakter. Jeśli masz ochotę na coś pysznego, prostego i z nutą zaskoczenia, to pizza z serowymi brzegami będzie strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej (100 g),
  • 1/2 kulki sera mozzarella light (60 g),
  • 1 kawałek lub 5 plastrów sera żółtego light o zaw. tłuszczu 13-14 proc. (50 g),
  • 1/2 szkl. passaty (100 g),
  • 1 ząbek czosnku (5 g),
  • 1 łyżeczka drożdży instant (3 g),
  • 1/2 łyżeczki cukru (3 g),
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • słodzik bez kalorii, np. erytrytol,
  • woda,
  • listki bazylii lub rukola (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Pizza z serowymi brzegami przepis
Wyrób ciasto

Krok 1. W misce umieść mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli. Wymieszaj. Następnie dodaj około 1/5 szklanki ciepłej wody (wodę najlepiej wlewaj małymi partiami, wyrabiaj ciasto i w razie potrzeby dolewaj więcej). Połącz ze sobą wszystkie składniki i wyrób jednolite oraz elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się za bardzo kleiło, to dodaj trochę mąki.

Pizza z serowymi brzegami przepis
Odstaw ciasto do wyrośnięcia

Krok 2. Wyrobione ciasto zostaw w misce i przykryj delikatnie natłuszczoną folią spożywczą lub ściereczką. Ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, np. do piekarnika rozgrzanego do 35 stopni Celsjusza (włóż do wyłączonego piekarnika). Pod koniec wyrastania ciasta przygotuj pozostałe składniki.

Pizza z serowymi brzegami przepis
Przygotuj sos

Krok 3. W miseczce umieść passatę i obrany oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano i słodzikiem. Dokładnie wymieszaj.

Pizza z serowymi brzegami przepis
Przygotuj sery

Krok 4. Ser zetrzyj lub drobno pokrój. Mozzarellę pokrój w plastry.

Pizza z serowymi brzegami przepis
Uformuj placek

Krok 5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Gdy ciasto urośnie, wyjmij je z miski, kilka razy ugnieć i uformuj w zależności od preferencji cienki lub gruby placek. Przełóż na blachę. Gruby placek należy zostawić na 15-20 minut w ciepłym miejscu, aby ponownie wyrósł po uformowaniu. A cienki placek od razu można przygotowywać.

Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Boki placka rozciągnij i równomiernie nałóż na nie około 1/4 ilości sera żółtego. Następnie zawiń wzdłuż, aby powstały serowe brzegi i dociśnij (jeśli nie będą się kleiły, to delikatnie zwilż je wodą na łączeniach).

Pizza z serowymi brzegami przepis
Rozłóż składniki na pizzy

Krok 6. Uformowany placek posmaruj przygotowanym sosem pomidorowym i równomiernie rozłóż na nim sery. Wstaw do piekarnika na 8-20 minut w zależności od grubości placka. Pilnuj, aby nie przypalić pizzy. Wyciągnij, gdy ser będzie rozpuszczony, a ciasto delikatnie zarumienione.

Pizza z serowymi brzegami przepis
Pizzę wyłóż na talerz

Krok 7. Po wyjęciu opcjonalnie dodaj listki bazylii lub rukolę.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?