Chrupiąca panierka i kremowy środek. Smakuje jak z modnej restauracji

Ser w panierce, o którym wielu zapomniało, wciąż potrafi urzekać smakiem. Camembert w chrupiącej, złocistej otoczce to jedna z tych potraw, które wywołują wspomnienia i zawsze robią wrażenie na stole. Z zewnątrz delikatnie chrupie, a w środku ukrywa miękkie, rozpływające się wnętrze. To połączenie, które nie potrzebuje wielu dodatków, by smakowało obłędnie. Wystarczy odrobina ulubionego sosu, świeża sałatka albo kawałek chrupiącego pieczywa.
Przełóż na talerzPrzełóż na talerz

Choć camembert kojarzy się głównie z deską serów i eleganckimi kolacjami, w panierowanej wersji staje się przekąską pełną wyrazu. Smażony nabiera intensywność, a jego kremowe wnętrze idealnie kontrastuje z chrupiącą warstwą panierki. To danie, które świetnie sprawdza się zarówno na szybki obiad, jak i w formie efektownej przystawki na spotkaniu ze znajomymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie

Warto sięgnąć po lżejszą wersję, czyli camembert o obniżonej zawartości tłuszczu. Nadal dostarcza on pełnowartościowe białko, wapń, fosfor, selen i cynk, a przy tym jest nieco delikatniejszy i mniej kaloryczny. Dzięki temu można cieszyć się jego smakiem bez większych wyrzutów sumienia.

Camembert w panierce to klasyk, który zdecydowanie zasługuje na powrót do kuchni. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie efektowny. Wystarczy kilka minut, by na stole pojawiła się przekąska, od której trudno się oderwać. To dowód na to, że niektóre smaki, nawet jeśli zostały na chwilę zapomniane, wciąż mają moc, by zachwycać na nowo.Jak zrobić panierowany camembert? Poznaj prosty przepis.

Przepis na ser camembert w panierce

Składniki:

  • 1 opakowanie sera camembert light,
  • 1 jajko kurze,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • wędzona słodka papryka,
  • kurkuma,
  • ostra papryka,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj dwie miseczki. W jednej umieść bułkę tartą i szczyptę wędzonej słodkiej papryki, kurkumy, ostrej papryki i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
  2. Do drugiej miseczki wbij jajko i roztrzep je widelcem. Ser wyjmij z opakowania i naprzemiennie go obtaczaj w jajku i bułce z przyprawami, aż cała zawartość obu miseczek znajdzie się na serze. 
  3. Na patelni rozgrzej i rozprowadź olej. Po chwili włóż ser. Smaż pod przykryciem do zarumienienia, czyli po około 2-3 min z każdej strony.
  4. Przełóż na talerz i zjedz od razu po przygotowaniu. 
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione