Chrupiąca panierka i kremowy środek. Smakuje jak z modnej restauracji
Choć camembert kojarzy się głównie z deską serów i eleganckimi kolacjami, w panierowanej wersji staje się przekąską pełną wyrazu. Smażony nabiera intensywność, a jego kremowe wnętrze idealnie kontrastuje z chrupiącą warstwą panierki. To danie, które świetnie sprawdza się zarówno na szybki obiad, jak i w formie efektownej przystawki na spotkaniu ze znajomymi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie
Warto sięgnąć po lżejszą wersję, czyli camembert o obniżonej zawartości tłuszczu. Nadal dostarcza on pełnowartościowe białko, wapń, fosfor, selen i cynk, a przy tym jest nieco delikatniejszy i mniej kaloryczny. Dzięki temu można cieszyć się jego smakiem bez większych wyrzutów sumienia.
Camembert w panierce to klasyk, który zdecydowanie zasługuje na powrót do kuchni. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie efektowny. Wystarczy kilka minut, by na stole pojawiła się przekąska, od której trudno się oderwać. To dowód na to, że niektóre smaki, nawet jeśli zostały na chwilę zapomniane, wciąż mają moc, by zachwycać na nowo.Jak zrobić panierowany camembert? Poznaj prosty przepis.
Przepis na ser camembert w panierce
Składniki:
- 1 opakowanie sera camembert light,
- 1 jajko kurze,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 łyżeczka oleju,
- wędzona słodka papryka,
- kurkuma,
- ostra papryka,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj dwie miseczki. W jednej umieść bułkę tartą i szczyptę wędzonej słodkiej papryki, kurkumy, ostrej papryki i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
- Do drugiej miseczki wbij jajko i roztrzep je widelcem. Ser wyjmij z opakowania i naprzemiennie go obtaczaj w jajku i bułce z przyprawami, aż cała zawartość obu miseczek znajdzie się na serze.
- Na patelni rozgrzej i rozprowadź olej. Po chwili włóż ser. Smaż pod przykryciem do zarumienienia, czyli po około 2-3 min z każdej strony.
- Przełóż na talerz i zjedz od razu po przygotowaniu.