Jak podsmażać pieczarki, żeby nie puszczały wody? Oto kluczowe zasady

Jeśli podczas smażenia pieczarki nie rumienią się, tylko puszczają dużo wody i wyglądają bardziej jak gotowane niż smażone, często stoi za tym jeden prosty błąd.

Jak prawidłowo smażyć pieczarki? PodpowiadamyJak prawidłowo smażyć pieczarki? Podpowiadamy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Rafal Marcin Wachowicz

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że ostateczny efekt zależy nie tylko od samego przepisu, ale też od kilku drobnych szczegółów, np. tego, jak przygotujemy grzyby, jak gorąca będzie patelnia i jaki rodzaj patelni wybierzemy. Każdy z tych elementów ma znaczenie i może zdecydować o tym, czy pieczarki będą złociste i aromatyczne, czy miękkie i wodniste.

Przyczyna problemu

Główną przyczyną tego, że pieczarki podczas smażenia puszczają wodę, jest zbyt niska temperatura i nadmiar wilgoci. Grzyby zawierają dużo wody, więc jeśli wrzucisz je na słabo rozgrzaną patelnię lub włożysz ich zbyt dużo naraz, zaczną się gotować we własnym soku, zamiast smażyć. Dodatkowo, jeśli nie osuszysz ich przed smażeniem, resztki wody z płukania grzybów tylko pogłębią ten efekt. Przez to zamiast aromatycznych, lekko chrupiących pieczarek, otrzymujemy miękką, wodnistą masę.

Gulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babci

Kluczowe zasady smażenia pieczarek

By pieczarki były złociste i pachnące, a nie miękkie i wodniste, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad smażenia.

Przede wszystkim używaj mocno rozgrzanej patelni, najlepiej żeliwnej lub z grubym dnem. Wysoka temperatura powoduje, że woda z pieczarek odparowuje błyskawicznie, a grzyby zaczynają się rumienić, zamiast dusić. Drugą ważną zasadą jest osuszenie pieczarek przed smażeniem. Warto je delikatnie przetrzeć, zamiast zanurzać w wodzie. Nadmiar wilgoci to główny wróg złocistego koloru.

Nie wrzucaj też zbyt wielu pieczarek na patelnię naraz. Lepiej smażyć je partiami, tak aby każda miała kontakt z gorącą powierzchnią. W przeciwnym razie temperatura spadnie i zaczną się gotować. Na koniec pamiętaj o odpowiednim tłuszczu. Olej roślinny dobrze znosi wysoką temperaturę, ale jeśli chcesz wzbogacić aromat pieczarek, to możesz dodać masło pod koniec smażenia (gdy grzyby będą już prawie gotowe).

Czego unikać podczas smażenia pieczarek?

Podczas smażenia pieczarek warto unikać kilku podstawowych błędów. Nie wrzucaj pieczarek na letnią patelnię, ponieważ przez to puszczają wodę i duszą się, zamiast smażyć. Lepiej też nie solić ich na początku, bo sól dodatkowo wyciąga wilgoć. Unikaj przepełniania patelni, bo za duża ilość grzybów naraz obniża temperaturę i powoduje, że zamiast złocistej skórki otrzymasz mokrą, miękką masę.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje