Jest mięciutki jak gąbeczka i obłędnie pachnie. Podaj na grillu, zniknie szybciej niż karkówka
Choć wygląda jak drobna przekąska, kryje w sobie sporo wartości odżywczych. Ser żółty dostarcza białko, a także witaminy i minerały, w tym wapń, fosfor, magnez i witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy i kości. Czosnek z kolei od wieków stosowany jest jak naturalny lek, ponieważ ma właściwości przeciwbakteryjne, wspiera serce i krążenie, a także pomaga stabilizować poziom cukru we krwi. Dodanie ziół nie tylko podbija smak, ale też wzbogaca chlebek dodatkowymi antyoksydantami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grochówka po częstochowsku
Taki wypiek świetnie sprawdza się w formie przekąski na imprezę, dodatek do zupy lub sałatki, a nawet na samodzielne danie. To idealny przykład tego, że zwykły chlebek może kryć w sobie coś znacznie więcej niż tylko mąkę i drożdże: smaki, aromaty i wartości, które zaskoczą każdego przy stole. Jak zrobić chlebek ziołowy?
Przepis na chlebek ziołowy z serem
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 2 plastry sera żółtego o zawartości tłuszczu 17-18 proc.,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka masła 83 proc.,
- 1 łyżeczka świeżych ziół (np. natki pietruszki, bazylii, szczypiorku),
- 1 łyżeczka drożdży suchych lub 1/10 kostki drożdży świeżych,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka oleju,
- sól,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj letnią wodę (około 100 g). W miseczce umieść trochę letniej wody (około 10-20 g), drożdże (instant lub pokruszone świeże) i cukier. Mieszaj i ucieraj do połączenia składników.
- Przykryj ściereczką i odstaw zaczyn na około 10-15 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika). Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się pienić i buzować. Jeśli drożdże pracują, prawidłowo przejdź do kolejnych kroków.
- W misce umieść mąkę, olej, zaczyn, szczyptę soli i odrobinę ciepłej wody (10-20 g lub trochę więcej w zależności od potrzeby). Wymieszaj i wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta przez około 10 min, aż do otrzymania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto powinno być lekko klejące (jeśli będzie się za bardzo kleiło– dosyp trochę mąki, a jeśli będzie zbyt suche– dolej odrobinę wody w trakcie wyrabiania).
- Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 60 min w ciepłe miejsce np. ponownie do piekarnika.
- Po upływie wskazanego czasu ciasto zagnieć i przełóż na lekko obsypany mąką blat. Rozwałkuj na prostokątny placek o grubości około 1-2 cm.
- Cebulę obierz i bardzo drobno pokrój. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój. Świeże zioła umyj, osusz i drobno pokrój. W miseczce umieść miękkie masło, cebulę, czosnek i świeże zioła. Dopraw do smaku solą. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do połączenia.
- Ser zetrzyj lub drobno pokrój.
- Rozwałkowane ciasto równomiernie posmaruj przygotowanym masłem ziołowym i posyp startym serem. Następnie pokrój ciasto w pasy o szerokości około 5 cm. Każdy pas ciasta złóż w harmonijkę i od razu przekładaj do małego naczynia żaroodpornego lub małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Foremkę włóż do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika na około 25-30 min. Wyciągnij z piekarnika, gdy chlebek będzie zarumieniony. Zjedz na ciepło lub na zimno.