Jest mięciutki jak gąbeczka i obłędnie pachnie. Podaj na grillu, zniknie szybciej niż karkówka

Na pierwszy rzut oka wygląda jak zwykły chlebek, ale wystarczy oderwać kawałek, aby odkryć aromatyczne wnętrze pełne sera i ziół. To właśnie ta niespodzianka powoduje, że chlebek ziołowy z serem robi ogromne wrażenie na domownikach i gościach. Delikatne ciasto przeplata się z roztapiającym się serem i aromatem czosnku, dzięki czemu każdy kawałek jest wyjątkowy. To jedno z tych dań, które nie tylko świetnie smakuje, ale też wprowadza do kuchni sporo radości, szczególnie jeśli przygotowuje się go wspólnie.
Chlebek z czosnkiemWyłóż na talerz po lekkim przestudzeniu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć wygląda jak drobna przekąska, kryje w sobie sporo wartości odżywczych. Ser żółty dostarcza białko, a także witaminy i minerały, w tym wapń, fosfor, magnez i witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy i kości. Czosnek z kolei od wieków stosowany jest jak naturalny lek, ponieważ ma właściwości przeciwbakteryjne, wspiera serce i krążenie, a także pomaga stabilizować poziom cukru we krwi. Dodanie ziół nie tylko podbija smak, ale też wzbogaca chlebek dodatkowymi antyoksydantami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grochówka po częstochowsku

Taki wypiek świetnie sprawdza się w formie przekąski na imprezę, dodatek do zupy lub sałatki, a nawet na samodzielne danie. To idealny przykład tego, że zwykły chlebek może kryć w sobie coś znacznie więcej niż tylko mąkę i drożdże: smaki, aromaty i wartości, które zaskoczą każdego przy stole. Jak zrobić chlebek ziołowy?

Przepis na chlebek ziołowy z serem

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 2 plastry sera żółtego o zawartości tłuszczu 17-18 proc.,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka masła 83 proc.,
  • 1 łyżeczka świeżych ziół (np. natki pietruszki, bazylii, szczypiorku),
  • 1 łyżeczka drożdży suchych lub 1/10 kostki drożdży świeżych,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • sól,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj letnią wodę (około 100 g). W miseczce umieść trochę letniej wody (około 10-20 g), drożdże (instant lub pokruszone świeże) i cukier. Mieszaj i ucieraj do połączenia składników.
  2. Przykryj ściereczką i odstaw zaczyn na około 10-15 min w ciepłe miejsce np. do piekarnika rozgrzanego do 35 st. C (włóż do wyłączonego piekarnika). Po tym czasie zaczyn powinien zacząć się pienić i buzować. Jeśli drożdże pracują, prawidłowo przejdź do kolejnych kroków. 
  3. W misce umieść mąkę, olej, zaczyn, szczyptę soli i odrobinę ciepłej wody (10-20 g lub trochę więcej w zależności od potrzeby). Wymieszaj i wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta przez około 10 min, aż do otrzymania jednolitej i gładkiej masy. Ciasto powinno być lekko klejące (jeśli będzie się za bardzo kleiło– dosyp trochę mąki, a jeśli będzie zbyt suche– dolej odrobinę wody w trakcie wyrabiania).
  4. Ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 60 min w ciepłe miejsce np. ponownie do piekarnika.
  5. Po upływie wskazanego czasu ciasto zagnieć i przełóż na lekko obsypany mąką blat. Rozwałkuj na prostokątny placek o grubości około 1-2 cm.
  6. Cebulę obierz i bardzo drobno pokrój. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój. Świeże zioła umyj, osusz i drobno pokrój. W miseczce umieść miękkie masło, cebulę, czosnek i świeże zioła. Dopraw do smaku solą. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do połączenia.
  7. Ser zetrzyj lub drobno pokrój.
  8. Rozwałkowane ciasto równomiernie posmaruj przygotowanym masłem ziołowym i posyp startym serem. Następnie pokrój ciasto w pasy o szerokości około 5 cm. Każdy pas ciasta złóż w harmonijkę i od razu przekładaj do małego naczynia żaroodpornego lub małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  9. Foremkę włóż do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika na około 25-30 min. Wyciągnij z piekarnika, gdy chlebek będzie zarumieniony. Zjedz na ciepło lub na zimno.
Serowo-ziołowy chleb harmonijka przepis
Przełóż do małej foremki i wstaw do piekarnika
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯