Masz ochotę na coś wyjątkowego? To krewetkowe curry z ryżem zrobisz w 15 minut

Ryż z krewetkowym curry i mango to orientalna uczta, która dba o zdrowie i kubki smakowe. To danie łączy w sobie wszystko, co w kuchni azjatyckiej najlepsze, czyli aromat, kolor i smak. Ten specjał to egzotyczna kompozycja, która syci, rozgrzewa i przy okazji wspiera organizm. Kremowa konsystencja, słodko-pikantna nuta i lekkość powodują, że to idealna propozycja zarówno na rodzinny obiad, jak i wyjątkową kolację.

To krewetkowe curry zrobisz w 15 minutTo krewetkowe curry zrobisz w 15 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Suleyman

Krewetki są lekkostrawne, a przy tym pełne wartościowego białka. Zawierają również kwasy tłuszczowe omega-3, które wspomagają pracę mózgu, serca i układu nerwowego. Dzięki zawartości selenu, silnego antyoksydantu, chronią komórki przed stresem oksydacyjnym oraz wspierają odporność.

Dopełnieniem smaku są pomidory i mango. Pierwsze dostarczają likopen i witaminę C, drugie wprowadzają delikatną słodycz oraz porcję błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie. Mango zawiera również witaminę A, wspomagającą kondycję skóry i wzrok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca zupa tajska z kalafiora. Przygotujesz ją w 30 minut

Mleko kokosowe nadaje curry aksamitność, a jednocześnie dostarcza tłuszcze MCT, które są łatwo przyswajalne i wykorzystywane przez organizm w formie szybkiego źródła energii. Dzięki temu danie jest sycące, ale nie ciężkie. Z kolei ryż basmati to lekka, aromatyczna baza, która dobrze komponuje się z wyrazistym sosem. Zawiera błonnik i węglowodany, zapewniając energię na dłużej.

Papryczka chili i przyprawa curry to nie tylko smakowy akcent. Obie przyprawy rozgrzewają organizm, wspierają metabolizm i spalanie kalorii. To świetny dodatek dla osób aktywnych i dbających o sylwetkę.

Przepis na ryż z curry krewetkowym

To danie to więcej niż tylko egzotyczny obiad. To sposób na wprowadzenie do codziennej diety składników wspierających zdrowie, bez rezygnowania z przyjemności jedzenia. Szybkie w przygotowaniu, efektowne na talerzu i pełne składników, które robią dla organizmu coś dobrego. Jak zrobić curry z krewetkami i ryżem? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 1 szkl. krewetek (100 g),
  • 1 mały pomidor (180 g),
  • 1/2 mango (100 g),
  • 1/2 szkl. mleczka kokosowego (70 g),
  • 1/4 szkl. passaty (50 g),
  • 1/2 woreczka lub 5 łyżek ryżu basmati (50 g),
  • 1/2 średniej papryczki chili (10 g),
  • 1 ząbek czosnku (5 g),
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (5 g),
  • 1 łyżeczka soku z cytryny bądź limonki (3 g),
  • sól,
  • garam masala,
  • chili w proszku,
  • curry.

Sposób przygotowania:

Ryż z curry krewetkowym przepis
Rozmróź krewetki

Krok 1. Jeśli korzystasz z mrożonych krewetek, to najpierw je rozmróź w zimnej wodzie. Gdy krewetki będą rozmrożone, zacznij przygotowywać pozostałe składniki.

Ryż z curry krewetkowym przepis
Ugotuj ryż

Krok 2. Ugotuj ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (sprawdź przepis). W tym czasie zacznij przygotowywać pozostałe składniki.

Curry z ryżem, krewetkami i mango przepis
Przygotuj składniki

Krok 3. Pomidora umyj, osusz i pokrój w łódeczki (usuń twarde, zielone części ze środka). Mango umyj, obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Papryczkę chili umyj, osusz i drobno pokrój. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.

Curry z krewetkami i mango z ryżem przepis
Podsmaż pomidora, czosnek i papryczkę chili

Krok 4. W rondelku rozgrzej masło. Po chwili wrzuć pomidora, czosnek i papryczkę chili. Smaż na umiarkowanym ogniu przez około 2-3 minuty, ciągle mieszając.

Curry z krewetkami i mango z ryżem przepis
Dodaj passatę i wodę, a następnie krewetki i mango

Krok 5. Dodaj passatę i trochę wody (około 1/2-1 szkl.). Zagotuj. Następnie dodaj mango i krewetki. Gotuj do prawidłowej obróbki termicznej krewetek, czyli przez około 5 minut.

Curry z krewetkami i mango z ryżem przepis
Następnie dodaj mleko kokosowe i przyprawy

Krok 6. Wlej mleko kokosowe i dopraw do smaku solą, garam masala, chili i curry. Podgrzej przez chwilę, cały czas mieszając.

Ryż z curry krewetkowym przepis
Wyłóż na talerz gotowe danie

Krok 7. Wyłóż na talerz krewetkowe curry i delikatnie skrop sokiem z limonki lub cytryny. Zjedz z ryżem.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem