Na szybki obiad lub kolację. Burger z tym dodatkiem smakuje jak udane wakacje
Kurczak to jedno z najlepszych źródeł lekkostrawnego białka o wysokiej wartości odżywczej. Dostarcza witaminy z grupy B (szczególnie B3 i B6), fosfor, cynk i selen. Ananas natomiast zawiera bromelinę, czyli enzym wspomagający trawienie białek i działający przeciwzapalnie, a także witaminę C i mangan.
Połączenie tych dwóch składników to nie tylko strzał w dziesiątkę pod względem smaku, ale też korzystny duet dla układu pokarmowego i odpornościowego. Jak zrobić burgery z kurczakiem? Poznaj prosty przepis!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowana kiełbasa z najlepszymi dodatkami. Już więcej nie podasz jej ze zwykłą kromką
Przepis na burgera z kurczakiem i ananasem
Składniki:
- 1 bułka do burgera (50 g),
- 1/4 opakowania mięsa mielonego z kurczaka (100 g),
- 1 plaster ananasa (35 g),
- 1 plaster pomidora (20 g),
- 2 plastry sera żółtego o zaw. tłuszczu 17-18 proc. (20 g),
- 1 liść sałaty (10 g),
- 1 łyżka masła klarowanego (10 g),
- cynamon,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Liść sałaty umyj, osusz i pokrój. Z umytego i osuszonego pomidora odkrój dwa plastry.
Krok 2. W miseczce umieść mięso mielone oraz szczyptę cynamonu, soli i pieprzu. Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do otrzymania jednolitej masy.
Krok 3. Następnie uformuj zwilżonymi dłońmi kulę. Rozpłaszcz ją na okrągły kotlet o grubości około 1,5-2 cm (kotlet skurczy się podczas smażenia, więc jego średnica może być większa niż średnica bułki). Dla ułatwienia możesz go uformować na papierze do pieczenia lub folii spożywczej - w ten sposób łatwiej będzie go przełożyć na patelnię.
Krok 4. Na patelni rozgrzej trochę masła (około 1/4 odłożonej ilości). Po chwili włóż plaster ananasa i podsmaż go do zarumienienia z dwóch stron. Gotowego ananasa zdejmij z patelni.
Krok 5. Na tej samej patelni rozgrzej resztę masła. Po chwili delikatnie włóż kotlet. Smaż pod przykryciem przez około 2-3 minuty na stronę, ale nie dłużej. Nie dotykaj kotleta do momentu przewrócenia na drugą stronę, ale kontroluj, aby go zbyt mocno nie przypalić. W trakcie smażenia kotleta przekrój bułkę na pół i podgrzej ją zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu.
Krok 6. Na dole bułki połóż kolejno plaster sera, plaster pomidora, liść sałaty, kotlet, drugi plaster sera i plaster ananasa. Przykryj drugą połówką bułki. Przełóż na talerz.