WAŻNE
TERAZ

"Zagrożenie atakiem". Uruchomiono syreny ostrzegawcze w Świdniku

Polewasz ziemniaki masłem? Fatalne połączenie dla żołądka

Ziemniaki z masłem – klasyka polskiego obiadu. Ciepłe, miękkie, pachnące koperkiem i delikatnie oblane tłuszczem – tak właśnie wielu z nas pamięta je z dzieciństwa. Ale choć smak kojarzy się z domowym komfortem, to połączenie może być niekorzystne dla układu trawiennego – zwłaszcza jeśli jemy je regularnie.

Ziemniaki z masłemZiemniaki z masłem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Iuliia Nedrygailova

Dietetycy zwracają uwagę, że ziemniaki to źródło skrobi, a masło – tłuszczu nasyconego. Zjedzone razem mogą obciążać żołądek, spowalniać trawienie, a u osób z wrażliwym układem pokarmowym – powodować dyskomfort, wzdęcia, a nawet refluks. Czy to znaczy, że trzeba raz na zawsze pożegnać to połączenie? Niekoniecznie. Ale zdecydowanie warto wiedzieć, kiedy i dla kogo ziemniaki z masłem to zły pomysł – i czym można je zastąpić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki pieczone jak z ogniska, ale bez wychodzenia z domu. Użyj tego sprzętu

Ziemniaki z masłem – dlaczego to tak popularne połączenie?

Ziemniaki z masłem to smak, który wielu z nas kojarzy z dzieciństwem i domową kuchnią. Wystarczy kilka składników – młode ziemniaki, koperek i kawałek masła – by stworzyć coś, co smakuje "jak u mamy". Prosto, szybko i bez kombinowania.

Masło dodaje potrawie aromatu, kremowości i głębi smaku. Roztopione na gorących ziemniakach tworzy aksamitną warstwę, która wydobywa ich naturalną słodycz i sprawia, że danie smakuje bardziej "treściwie".

To też jedno z najprostszych i najbardziej dostępnych połączeń: ziemniaki są tanie, a masło zawsze w lodówce. Nic więc dziwnego, że przez lata stały się duetem "oczywistym". Ale jak pokazują dietetycy – nie zawsze najprostsze rozwiązania są najlepsze dla zdrowia.

Co dzieje się w żołądku po takim posiłku?

Ziemniaki to przede wszystkim skrobia, czyli węglowodan złożony, który nasz organizm trawi dość szybko – zwłaszcza gdy są gotowane i gorące. Masło z kolei to tłuszcz nasycony, który znacznie spowalnia proces trawienia.

Kiedy te dwa składniki połączymy na talerzu, tłuszcz z masła oblepia cząsteczki skrobi, przez co enzymy trawienne mają do nich trudniejszy dostęp. Efekt? Trawienie się wydłuża, a żołądek pracuje dłużej i ciężej.

U osób z wrażliwym układem pokarmowym może to powodować:

  • uczucie pełności i ciężkości,
  • wzdęcia i odbijanie,
  • refluks lub zgagę (zwłaszcza jeśli taki posiłek zjemy wieczorem).

To połączenie nie jest "trujące" – ale zjedzone zbyt często lub w dużych porcjach może nadwyrężać układ trawienny, szczególnie u osób po 40-50 roku życia, z refluksem, problemami trzustki lub wątrobą.

Co zamiast masła? Lepsze (i lżejsze) dodatki

Co zamiast masła? Lepsze (i lżejsze) dodatki. Nie musisz rezygnować z pysznych ziemniaków – wystarczy podmienić masło na coś lżejszego, co nie obciąży żołądka, a nadal doda smaku i aromatu.

  1. Oliwa z oliwek (na zimno): łagodna dla żołądka, bogata w zdrowe tłuszcze. Kilka kropel na ugotowane ziemniaki z koperkiem to proste, śródziemnomorskie połączenie, które robi robotę.
  2. Jogurt naturalny lub kefir: dobrze sprawdzają się jako lekki, kwaskowaty dodatek. Można zrobić z nich prosty sos z czosnkiem, koperkiem i solą – idealny do młodych ziemniaków.
  3. Ziołowa oliwa lub sosy na bazie bulionu: wystarczy dodać do oliwy świeże zioła (np. natkę, czosnek, oregano), by uzyskać aromatyczny dressing. Albo podlać ziemniaki klarownym bulionem warzywnym z odrobiną przypraw.
  4. Klarowane masło (ghee): jeśli nie chcesz całkowicie rezygnować z masła – postaw na jego klarowaną wersję. Jest pozbawione białek mlecznych i lżej strawne niż zwykłe masło.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik