Nowa forma kultowej sałatki. Te koreczki znikają w sekundę

Koreczki à la caprese to idealny sposób, by klasyczną włoską sałatkę zamienić w lekką, efektowną przekąskę. Małe, soczyste pomidorki, kremowa mozzarella i świeża bazylia tworzą tu perfekcyjnie zbalansowane połączenie smaków. Słodycz i delikatność przełamane są tu aromatem ziół. Wszystko to skropione odrobiną octu balsamicznego i oliwy z oliwek, które dodają lekko wytrawny akcent.
KoreczkiFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Każdy składnik w tych małych rarytasach ma też swoje prozdrowotne zalety, ponieważ pomidory to źródło witaminy C i likopenu, mozzarella dostarcza białko i wapń, a oliwa z oliwek i bazylia wzbogacają całość cennymi antyoksydantami i zdrowymi tłuszczami.

Te koreczki przygotowuje się błyskawicznie, a efekt na stole zawsze robi wrażenie. Są kolorowe, lekkie i pyszne, czyli idealne na spotkania ze znajomymi, rodzinne przyjęcia lub jako szybka przekąska na co dzień. Jak zrobić koreczki caprese? Poznaj prosty przepis.

Pulpety w sosie pomidorowym. Podasz je na wiele ciekawych sposobów

Przepis na koreczki à la caprese

Składniki:

  • 1 opakowanie sera mozzarella,
  • 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • sól, pieprz
  • bazylia suszona
Koreczki à la caprese przepis
Pokrój składniki

Sposób przygotowania:

  1. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Mozzarellę odsącz i pokrój w średniej wielkości kostkę (mniej więcej wielkości pomidorków). 
  2. W miseczce umieść oliwę i ocet. Dopraw do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Wymieszaj. 
  3. Dodaj mozzarellę i ponownie wymieszaj, tak aby każdy kawałeczek był pokryty oliwą z dodatkami. 
  4. Składniki naprzemiennie nadziewaj na wykałaczki, aż do wykorzystania wszystkich.
  5. Przełóż na talerz lub deseczkę. 
Koreczki à la caprese przepis
Przełóż na talerz

Wybrane dla Ciebie

Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Jak zrobić idealną kawę? Uważaj na błędy, które łatwo popełnić
Jak zrobić idealną kawę? Uważaj na błędy, które łatwo popełnić