Nowa forma kultowej sałatki. Te koreczki znikają w sekundę
Koreczki à la caprese to idealny sposób, by klasyczną włoską sałatkę zamienić w lekką, efektowną przekąskę. Małe, soczyste pomidorki, kremowa mozzarella i świeża bazylia tworzą tu perfekcyjnie zbalansowane połączenie smaków. Słodycz i delikatność przełamane są tu aromatem ziół. Wszystko to skropione odrobiną octu balsamicznego i oliwy z oliwek, które dodają lekko wytrawny akcent.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Każdy składnik w tych małych rarytasach ma też swoje prozdrowotne zalety, ponieważ pomidory to źródło witaminy C i likopenu, mozzarella dostarcza białko i wapń, a oliwa z oliwek i bazylia wzbogacają całość cennymi antyoksydantami i zdrowymi tłuszczami.
Te koreczki przygotowuje się błyskawicznie, a efekt na stole zawsze robi wrażenie. Są kolorowe, lekkie i pyszne, czyli idealne na spotkania ze znajomymi, rodzinne przyjęcia lub jako szybka przekąska na co dzień. Jak zrobić koreczki caprese? Poznaj prosty przepis.
Pulpety w sosie pomidorowym. Podasz je na wiele ciekawych sposobów
Przepis na koreczki à la caprese
Składniki:
- 1 opakowanie sera mozzarella,
- 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- sól, pieprz
- bazylia suszona
Sposób przygotowania:
- Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Mozzarellę odsącz i pokrój w średniej wielkości kostkę (mniej więcej wielkości pomidorków).
- W miseczce umieść oliwę i ocet. Dopraw do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Wymieszaj.
- Dodaj mozzarellę i ponownie wymieszaj, tak aby każdy kawałeczek był pokryty oliwą z dodatkami.
- Składniki naprzemiennie nadziewaj na wykałaczki, aż do wykorzystania wszystkich.
- Przełóż na talerz lub deseczkę.