Włosi dodają ją do wszystkiego, my nie doceniamy. Działa odprężająco i wspiera wątrobę

Choć we włoskiej kuchni króluje od lat, u nas traktowana jest raczej po macoszemu. Niesłusznie! Bo ta roślina nie tylko pachnie obłędnie i podkręca smak potraw, ale też korzystnie wpływa na odporność, trawienie i ogólne samopoczucie.

Bazylia to jedna z najzdrowszych przyprawBazylia to jedna z najzdrowszych przypraw
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Bazylia to zioło, które w Polsce kojarzy się głównie z pizzą albo makaronem, a na co dzień częściej sięgamy po wersję suszoną niż świeżą. Tymczasem ta roślina ma znacznie większy potencjał: zarówno kulinarny, jak i zdrowotny. Dzięki zawartości olejków eterycznych, witamin i minerałów, bazylia działa przeciwzapalnie, wspiera odporność i odciąża wątrobę. Warto wprowadzić ją do diety nie tylko dla poprawienia smaku potraw, ale i dla wsparcia swojego zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Bazylia relaksuje i wzmacnia organizm

To nie przypadek, że bazylia pachnie tak intensywnie. Jej olejki eteryczne, czyli eugenol, linalol, estragol mają działanie uspokajające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Wspierają odporność, redukują stres i pomagają w stanach napięcia. Oprócz zapachu bazylia dostarcza też solidnej porcji składników odżywczych. Zawiera witaminę A, wspierającą skórę i wzrok, witaminę K, niezbędną dla krwi i kości, oraz witaminę C, która wzmacnia barierę immunologiczną.


Warto wspomnieć także o minerałach, to jest o potasie, wapniu, magnezie i żelazie. Ich obecność wpływa korzystnie na układ krwionośny, nerwowy i kostny.

Bazylia to naturalne wsparcie dla wątroby i jelit

Bazylia wykazuje działanie detoksykujące i moczopędne. Pomaga usuwać toksyny z organizmu, wspiera pracę wątroby i nerek. Zawarte w niej przeciwutleniacze (flawonoidy i polifenole) zwalczają wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia. Jej działanie obejmuje też układ pokarmowy. Bazylia łagodzi wzdęcia, wspomaga trawienie, a nawet może przeciwdziałać mdłościom. Poprawa kondycji jelit wpływa bezpośrednio na naszą odporność, co jest szczególnie istotne w sezonie infekcji.


Dodatkowo pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie, co wspiera pracę serca i naczyń krwionośnych. Bazylia działa na wielu poziomach, nic dziwnego, że Włosi tak bardzo ją uwielbiają.

Świeża czy suszona? Różnica ma znaczenie

Wiele osób sięga po suszoną bazylię, bo jest wygodna i długo się przechowuje. Jednak to świeże liście kryją najwięcej składników aktywnych. Można je dodawać do sałatek, kanapek, zup i dań makaronowych, najlepiej dorzucić ją tuż przed podaniem.


Świetnie sprawdza się także jako baza domowego pesto. Wystarczy zmiksować ją z oliwą, orzechami, czosnkiem i parmezanem, by otrzymać zdrowy, aromatyczny sos. Latem kilka listków można wrzucić do wody z cytryną. Taki napój orzeźwi i odświeży w gorące dni jak mało co.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Tę słodką roladę robię w sprytny sposób. Trudno uwierzyć, że taki deser nie wymaga pieczenia
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
Nadziewam podgrzybkami i zapiekam. Często robię na obiad po grzybobraniu
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
To najlepszy przepis na purée. Wychodzi aksamitne i bardzo kremowe
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Smakują jak kultowe słodycze. Działają jak zastrzyk energii i dobrego nastroju
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Czy zieleniejący czosnek jest szkodliwy? Wiele osób nie wie i popełnia błąd
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
Jesienią robię tylko takie risotto. Wychodzi kremowe i pełne smaku
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
To mój ulubiony jesienny obiad. O tej porze roku robię je co niedzielę
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Do placków robię grzybowy gulasz. Unosił się zapach jak z najlepszej restauracji
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Szybka i rozgrzewająca zupa. Syci na długo i nie obciąża żołądka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Na imieniny zrobiłam tarte z sezonowym warzywem. Zniknęła w mgnieniu oka
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Lepsze od placków ziemniaczanych. Dorzucam do nich składnik, który wszystko zmienia
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina
Hiszpański przysmak wypełniam sezonowym warzywem. Zachwyca się nimi cała rodzina