Włosi dodają ją do wszystkiego, my nie doceniamy. Działa odprężająco i wspiera wątrobę

Choć we włoskiej kuchni króluje od lat, u nas traktowana jest raczej po macoszemu. Niesłusznie! Bo ta roślina nie tylko pachnie obłędnie i podkręca smak potraw, ale też korzystnie wpływa na odporność, trawienie i ogólne samopoczucie.

Bazylia to jedna z najzdrowszych przyprawBazylia to jedna z najzdrowszych przypraw
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Bazylia to zioło, które w Polsce kojarzy się głównie z pizzą albo makaronem, a na co dzień częściej sięgamy po wersję suszoną niż świeżą. Tymczasem ta roślina ma znacznie większy potencjał: zarówno kulinarny, jak i zdrowotny. Dzięki zawartości olejków eterycznych, witamin i minerałów, bazylia działa przeciwzapalnie, wspiera odporność i odciąża wątrobę. Warto wprowadzić ją do diety nie tylko dla poprawienia smaku potraw, ale i dla wsparcia swojego zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Bazylia relaksuje i wzmacnia organizm

To nie przypadek, że bazylia pachnie tak intensywnie. Jej olejki eteryczne, czyli eugenol, linalol, estragol mają działanie uspokajające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Wspierają odporność, redukują stres i pomagają w stanach napięcia. Oprócz zapachu bazylia dostarcza też solidnej porcji składników odżywczych. Zawiera witaminę A, wspierającą skórę i wzrok, witaminę K, niezbędną dla krwi i kości, oraz witaminę C, która wzmacnia barierę immunologiczną.


Warto wspomnieć także o minerałach, to jest o potasie, wapniu, magnezie i żelazie. Ich obecność wpływa korzystnie na układ krwionośny, nerwowy i kostny.

Bazylia to naturalne wsparcie dla wątroby i jelit

Bazylia wykazuje działanie detoksykujące i moczopędne. Pomaga usuwać toksyny z organizmu, wspiera pracę wątroby i nerek. Zawarte w niej przeciwutleniacze (flawonoidy i polifenole) zwalczają wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia. Jej działanie obejmuje też układ pokarmowy. Bazylia łagodzi wzdęcia, wspomaga trawienie, a nawet może przeciwdziałać mdłościom. Poprawa kondycji jelit wpływa bezpośrednio na naszą odporność, co jest szczególnie istotne w sezonie infekcji.


Dodatkowo pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie, co wspiera pracę serca i naczyń krwionośnych. Bazylia działa na wielu poziomach, nic dziwnego, że Włosi tak bardzo ją uwielbiają.

Świeża czy suszona? Różnica ma znaczenie

Wiele osób sięga po suszoną bazylię, bo jest wygodna i długo się przechowuje. Jednak to świeże liście kryją najwięcej składników aktywnych. Można je dodawać do sałatek, kanapek, zup i dań makaronowych, najlepiej dorzucić ją tuż przed podaniem.


Świetnie sprawdza się także jako baza domowego pesto. Wystarczy zmiksować ją z oliwą, orzechami, czosnkiem i parmezanem, by otrzymać zdrowy, aromatyczny sos. Latem kilka listków można wrzucić do wody z cytryną. Taki napój orzeźwi i odświeży w gorące dni jak mało co.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Powodują choroby serca i cukrzycę. W Polsce są dodawane na potęgę, inne kraje zakazują
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Po świętach wszyscy mają ten sam problem. Rozwiązaniem jest jeden garnek
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Owijam boczkiem i wstawiam do piekarnika. Chrupiąca sylwestrowa przekąska w kwadrans
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Ta zupa zrobi porządek w jelitach po świętach. Gotowały ją nasze babcie
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj 1 łyżkę do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej i będą smaczniejsze
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Zostały ci pierogi i uszka ze świąt? Pod żadnym pozorem nie zamrażaj ich ponownie
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Smażoną rybę upycham do słoika i robię szybką zalewę. Nic się nie marnuje, a przekąska na sylwestra gotowa
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Zostało ci ciasto po świętach? Wypróbuj ten sposób, a przetrwają świeże nawet do Nowego Roku
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Na sylwestra robię sałatkę koktajlową z tuńczykiem. Klasyk z bankietów i domowych imprez
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Zamiast ziemniaków, szatkuję inne warzywo. Zapiekanka tak pyszna, że znika w pół minuty
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Gdy zabraknie pieczywa, robię szybki chleb na sodzie. Warto znać ten przepis
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
Azjata spróbował wigilijnego barszczu z uszkami. Jego reakcja mówi sama za siebie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇