Roladki w 2 minuty. Są tak proste, że aż trudno uwierzyć, jak dobrze smakują
Delikatna szynka i roztapiający się ser tworzą połączenie idealne, czyli sycące, a zarazem lekkie. Takie ruloniki można podać na śniadanie, kolację albo przekąskę między posiłkami. Świetnie pasują też do sałatek, warzyw, sosów lub niskowęglowodanowego pieczywa.
Ser żółty, będący głównym składnikiem farszu, dostarcza nie tylko solidną porcję białka, ale też szereg witamin (A, D, K, z grupy B) oraz składników mineralnych takich jak wapń, fosfor i magnez, ważnych m.in. dla zdrowych kości, mięśni i pracy układu nerwowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Grillowany chleb z serem. Tak pyszny, że zniknie w 5 minut
Przepis na roladki z szynki i sera
To jeden z tych przepisów, które pokazują, że szybkie i zdrowe nie musi oznaczać nudne. Wystarczy kilka składników, by stworzyć coś naprawdę pysznego. Jak zrobić roladki z szynki i sera? Poznaj prosty przepis!
Składniki:
- 5 plastrów wędliny, np. polędwicy sopockiej (50 g),
- 1 kawałek lub 5 plastrów sera żółtego (50 g),
- 1 łyżeczka masła klarowanego (5 g).
Sposób przygotowania:
Krok 1. Jeśli używasz sera w kawałku, zetrzyj go na tarce. Następnie rozłóż plastry lub porcje startego sera na wędlinie i zawiń całość w ruloniki.
Krok 2. Masło rozgrzej i rozprowadź na powierzchni patelni. Po chwili włóż rulony (miejscem zawinięcia do dołu). Jeśli rulony się rozwalają, to użyj wykałaczek. Podsmażaj do momentu roztopienia sera oraz zarumienienia wędliny. Co chwilę przewracaj na drugą stronę.
Krok 3. Wyłóż na talerz.