Roladki w 2 minuty. Są tak proste, że aż trudno uwierzyć, jak dobrze smakują

Roladki z szynki i sera to szybka przekąska, która zaskakuje smakiem mimo minimalnego wysiłku. Wystarczy chwila, by stworzyć danie, które sprawdzi się zarówno w klasycznym jadłospisie oraz w diecie niskowęglowodanowej lub ketogenicznej.
Gotowe roladki przełóż na talerzGotowe roladki przełóż na talerz

Delikatna szynka i roztapiający się ser tworzą połączenie idealne, czyli sycące, a zarazem lekkie. Takie ruloniki można podać na śniadanie, kolację albo przekąskę między posiłkami. Świetnie pasują też do sałatek, warzyw, sosów lub niskowęglowodanowego pieczywa.

Ser żółty, będący głównym składnikiem farszu, dostarcza nie tylko solidną porcję białka, ale też szereg witamin (A, D, K, z grupy B) oraz składników mineralnych takich jak wapń, fosfor i magnez, ważnych m.in. dla zdrowych kości, mięśni i pracy układu nerwowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowany chleb z serem. Tak pyszny, że zniknie w 5 minut

Przepis na roladki z szynki i sera

To jeden z tych przepisów, które pokazują, że szybkie i zdrowe nie musi oznaczać nudne. Wystarczy kilka składników, by stworzyć coś naprawdę pysznego. Jak zrobić roladki z szynki i sera? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 5 plastrów wędliny, np. polędwicy sopockiej (50 g),
  • 1 kawałek lub 5 plastrów sera żółtego (50 g),
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (5 g).

Sposób przygotowania:

Rulony serowo-wędlinowe smażone na maśle przepis
Zawiń kawałki sera w plastry szynki

Krok 1. Jeśli używasz sera w kawałku, zetrzyj go na tarce. Następnie rozłóż plastry lub porcje startego sera na wędlinie i zawiń całość w ruloniki.

Rulony serowo-wędlinowe smażone na maśle przepis
Rulony usmaż na maśle klarowanym

Krok 2. Masło rozgrzej i rozprowadź na powierzchni patelni. Po chwili włóż rulony (miejscem zawinięcia do dołu). Jeśli rulony się rozwalają, to użyj wykałaczek. Podsmażaj do momentu roztopienia sera oraz zarumienienia wędliny. Co chwilę przewracaj na drugą stronę.

Roladki z szynki i sera przepis
Gotowe roladki przełóż na talerz

Krok 3. Wyłóż na talerz.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"