Sięgaj po taki serek jak najczęściej. Pomaga w regeneracji i wzmacnia kości

Serek wiejski z cheddarem i pomidorkami koktajlowymi to świetny pomysł na lekki, szybki i wartościowy posiłek, który doskonale pasuje na śniadanie, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Mimo prostoty składników porcja takiego serka dostarcza wiele cennych składników odżywczych i zaskakuje smakiem.

Serek wiejski z tymi dodatkami robi furoręSerek wiejski z tymi dodatkami robi furorę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anticiclo

Serek wiejski to jedno z najchętniej wybieranych źródeł białka w diecie osób dbających o sylwetkę. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny i delikatny w smaku, a przy tym bogaty w wapń, witaminy z grupy B oraz aminokwasy niezbędne do regeneracji i budowy mięśni.

Z kolei ser cheddar jest bardziej intensywny i kaloryczny, ale mimo wszystko to wartościowe uzupełnienie. To ser twardy i dojrzewający, znany z głębokiego smaku i kremowej konsystencji. W niewielkiej ilości dostarcza sporą dawkę dobrze przyswajalnego białka, wapnia i fosforu, a także witaminy A i D, które wspierają kości, wzrok i odporność.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędna serowa pasta w greckim stylu. Gotowa w 10 minut

Dodatek pomidorków koktajlowych nie tylko ożywia danie wizualnie, ale też wnosi mnóstwo wartości odżywczych. Pomidory są jednym z najlepszych naturalnych źródeł likopenu, silnego przeciwutleniacza chroniącego komórki przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo wspierają serce, działają przeciwzapalnie i sprzyjają zdrowiu skóry. Dzięki zawartości błonnika pomagają też w trawieniu, a obecność mikroelementów takich jak potas i magnez wpływa korzystnie na ciśnienie krwi i układ nerwowy.

Przepis na serek wiejski z serem cheddar i pomidorkami koktajlowymi

To niepozorne połączenie trzech składników tworzy danie szybkie, sycące i bogate w składniki wspierające zdrowie, zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Możesz podać je z kromką pełnoziarnistego pieczywa, zjeść samo lub dodać garść rukoli bądź pestek dyni, by uzyskać jeszcze więcej wartości odżywczych.

Składniki:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g),
  • 1 kawałek lub 4 plastry sera żółtego cheddar (40 g),
  • 1 garść pomidorków koktajlowych (100 g).

Sposób przygotowania:

serek wiejski z serem cheddar i pomidorkami koktajlowymi
Zetrzyj ser i pokrój pomidorki

Krok 1. Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach lub drobno pokrój. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół.

serek wiejski z serem cheddar i pomidorkami 5
Umieść wszystkie składniki w wygodnym naczyniu

Krok 2. W miseczce umieść serek wiejski i pomidorki. Na górze równomiernie rozsyp ser. Dokładnie wymieszaj.

Wybrane dla Ciebie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem