Sycące burrito, które bije na głowę klasyczną wersję. Nie ma w nim ani grama mięsa

Burrito z dynią i czerwoną soczewicą brzmi jak ciekawostka, ale po pierwszym kęsie okazuje się, że przebija smak wielu standardowych wersji z mięsem. To danie, które zadziwia pełnią i intensywnością, mimo że powstaje z produktów roślinnych. Miękka, naturalnie słodka dynia łączy się tu z kremową soczewicą i razem tworzą farsz o konsystencji, która przypomina dobrze doprawioną pastę. Całość otula tortilla, a świeże dodatki zapewniają lekkość, świeżość i bogatszą wartość.
Burrito z dynią i czerwoną soczewicąBurrito z dynią i czerwoną soczewicą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dynia to wyjątkowo wartościowy składnik, który dostarcza witaminę A, C i z te grupy B oraz magnez i potas. Taka rozmaitość wspiera odporność i ogólną kondycję organizmu, a sama dynia przy tym jest lekka, delikatna i przyjazna dla układu pokarmowego.

Czerwona soczewica to kolejne mocne ogniwo tego burrito. Zawiera sporo białka roślinnego i błonnika, czyli składników, które odpowiadają za sytość i wspomagają pracę jelit. Jest też źródłem kwasu foliowego korzystnie wpływającego na procesy regeneracyjne oraz potasu, ważnego dla pracy mięśni i układu nerwowego.

Pomidorki koktajlowe i kukurydza wprowadzają kontrastowość, a przyprawy takie jak curry, kurkuma i chilli odpowiadają za to, że farsz jest aromatyczny, więc trudno porównać go z tradycyjnymi wersjami.

Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie

Przepis na burrito z dynią i soczewicą

To burrito jest świetnym pomysłem na pożywny obiad w domu i wygodną opcję na wynos, bo utrzymuje swój smak nawet po kilku godzinach. Proste składniki tworzą coś niezwykle satysfakcjonującego i udowadniają, że kreatywna wersja może być świetną alternatywą, a w wielu przypadkach nawet prawdziwym, smakowym zwycięzcą.

Składniki:

  • 1 placek tortilli (62 g),
  • 1/4 małej dyni (100 g),
  • 1 czubata łyżka soczewicy czerwonej (20 g),
  • 1 liść sałaty (10 g),
  • 1-2 szt. pomidorków koktajlowych (20 g),
  • 1 łyżeczka kukurydzy konserwowej (6 g),
  • sól,
  • kurkuma,
  • curry,
  • papryka chilli.

Sposób przygotowania:

Burrito z dynią i soczewicą przepis
Ugotuj soczewicę

Krok 1. Soczewicę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna. Przepłukaną soczewicę umieść w garnku i wlej wodę do gotowania w proporcji 2:1 (woda:soczewica). Dodaj szczyptę soli.


Gotuj bez mieszania na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Po upływie wskazanego czasu woda powinna zostać wchłonięta. Ewentualny nadmiar wody odlej pod koniec gotowania. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. 

Burrito z dynią i soczewicą przepis
Ugotuj dynię

Krok 2. Z umytej dyni odkrój kawałek i obierz go ze skórki oraz oczyść z pestek. Pokrój w średniej wielkości kostki. Następnie gotuj je w małej ilości wody do miękkości, czyli przez około 10-15 minut. 

Burrito z dynią i soczewicą przepis
Przygotuj sałatę i pomidorki

Krok 3. Sałatę umyj, osusz i pokrój w paski. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. 

Burrito z dynią i soczewicą przepis
Przygotuj masę z dyni i soczewicy, a następnie rozłóż wszystkie składniki na placku tortilli

Krok 4. Gdy soczewica i dynia będą ugotowane, umieść je w naczyniu oraz dopraw do smaku solą, kurkumą, curry i papryką chilli. Wymieszaj i rozgnieć widelcem. Placek tortilli podgrzej zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu, a potem posmaruj przygotowaną masą z soczewicy i dyni. Następnie równomiernie rozłóż sałatę, pomidorki i odcedzone ziarna kukurydzy. 

Burrito z dynią i soczewicą przepis
Tortillę zawiń i zjedz w całości lub przekrojoną na pół

Krok 5. Delikatnie złóż do środka boki tortilli i zawiń. Tortillę możesz zjeść w całości (najlepszy wybór na wynos) lub przekrojoną na pół.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥