Sycące burrito, które bije na głowę klasyczną wersję. Nie ma w nim ani grama mięsa
Dynia to wyjątkowo wartościowy składnik, który dostarcza witaminę A, C i z te grupy B oraz magnez i potas. Taka rozmaitość wspiera odporność i ogólną kondycję organizmu, a sama dynia przy tym jest lekka, delikatna i przyjazna dla układu pokarmowego.
Czerwona soczewica to kolejne mocne ogniwo tego burrito. Zawiera sporo białka roślinnego i błonnika, czyli składników, które odpowiadają za sytość i wspomagają pracę jelit. Jest też źródłem kwasu foliowego korzystnie wpływającego na procesy regeneracyjne oraz potasu, ważnego dla pracy mięśni i układu nerwowego.
Pomidorki koktajlowe i kukurydza wprowadzają kontrastowość, a przyprawy takie jak curry, kurkuma i chilli odpowiadają za to, że farsz jest aromatyczny, więc trudno porównać go z tradycyjnymi wersjami.
Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie
Przepis na burrito z dynią i soczewicą
To burrito jest świetnym pomysłem na pożywny obiad w domu i wygodną opcję na wynos, bo utrzymuje swój smak nawet po kilku godzinach. Proste składniki tworzą coś niezwykle satysfakcjonującego i udowadniają, że kreatywna wersja może być świetną alternatywą, a w wielu przypadkach nawet prawdziwym, smakowym zwycięzcą.
Składniki:
- 1 placek tortilli (62 g),
- 1/4 małej dyni (100 g),
- 1 czubata łyżka soczewicy czerwonej (20 g),
- 1 liść sałaty (10 g),
- 1-2 szt. pomidorków koktajlowych (20 g),
- 1 łyżeczka kukurydzy konserwowej (6 g),
- sól,
- kurkuma,
- curry,
- papryka chilli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Soczewicę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna. Przepłukaną soczewicę umieść w garnku i wlej wodę do gotowania w proporcji 2:1 (woda:soczewica). Dodaj szczyptę soli.
Gotuj bez mieszania na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Po upływie wskazanego czasu woda powinna zostać wchłonięta. Ewentualny nadmiar wody odlej pod koniec gotowania. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki.
Krok 2. Z umytej dyni odkrój kawałek i obierz go ze skórki oraz oczyść z pestek. Pokrój w średniej wielkości kostki. Następnie gotuj je w małej ilości wody do miękkości, czyli przez około 10-15 minut.
Krok 3. Sałatę umyj, osusz i pokrój w paski. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół.
Krok 4. Gdy soczewica i dynia będą ugotowane, umieść je w naczyniu oraz dopraw do smaku solą, kurkumą, curry i papryką chilli. Wymieszaj i rozgnieć widelcem. Placek tortilli podgrzej zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na opakowaniu, a potem posmaruj przygotowaną masą z soczewicy i dyni. Następnie równomiernie rozłóż sałatę, pomidorki i odcedzone ziarna kukurydzy.
Krok 5. Delikatnie złóż do środka boki tortilli i zawiń. Tortillę możesz zjeść w całości (najlepszy wybór na wynos) lub przekrojoną na pół.