Ten patent zmienia wszystko. Żałuję, że nie znałam go wcześniej
Tofu samo w sobie jest doskonałym źródłem roślinnego białka, wapnia i żelaza, a przy tym ma bardzo neutralny smak, który można łatwo wzbogacić przyprawami i marynatą. Sekret tkwi w odpowiednim odsączeniu i szybkim smażeniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu, np. na oleju kokosowym, który dodaje delikatnie egzotycznego aromatu.
Tak przygotowane tofu świetnie sprawdza się na przekąskę, dodatek do makaronów, sałatek lub azjatyckich dań z woka. Można podać je z ostrym sosem chilli, kremowym dipem jogurtowym lub słodko-kwaśnym sosem na bazie pomarańczy lub mango.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluseczki cukiniowe cięte nożyczkami. Warzywny makaron domowym sposobem
Przepis na chrupiące smażone tofu
To idealna propozycja dla wszystkich, którzy uważali, że tofu jest nudne, ponieważ w tej wersji zaskakuje smakiem i chrupkością od pierwszego kęsa. Jak zrobić chrupiące tofu na patelni? Poznaj przepis na smażone tofu!
Składniki:
- 1 opakowanie tofu (200 g),
- 1 łyżka oleju kokosowego (10 g).
Sposób przygotowania:
Krok 1. Tofu osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Krok 2. Na patelni rozgrzej i rozprowadź olej. Po chwili wrzuć tofu. Smaż na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. Tofu zdejmij z patelni, gdy będzie podgrzane i zezłocone, czyli po około 5-10 minutach.
Krok 3. Przełóż na talerz.