Ten patent zmienia wszystko. Żałuję, że nie znałam go wcześniej

Ten patent naprawdę potrafi zmienić spojrzenie na tofu. Chrupiące smażone tofu to kąsek, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem i strukturą. Dzięki odpowiedniej technice smażenia tofu ma zupełnie nowy wyraz. Na zewnątrz jest złociste i chrupiące, a w środku delikatne i sprężyste.
Chrupiące tofu smakuje obłędnieChrupiące tofu smakuje obłędnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | pimonpim

Tofu samo w sobie jest doskonałym źródłem roślinnego białka, wapnia i żelaza, a przy tym ma bardzo neutralny smak, który można łatwo wzbogacić przyprawami i marynatą. Sekret tkwi w odpowiednim odsączeniu i szybkim smażeniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu, np. na oleju kokosowym, który dodaje delikatnie egzotycznego aromatu.

Tak przygotowane tofu świetnie sprawdza się na przekąskę, dodatek do makaronów, sałatek lub azjatyckich dań z woka. Można podać je z ostrym sosem chilli, kremowym dipem jogurtowym lub słodko-kwaśnym sosem na bazie pomarańczy lub mango.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluseczki cukiniowe cięte nożyczkami. Warzywny makaron domowym sposobem

Przepis na chrupiące smażone tofu

To idealna propozycja dla wszystkich, którzy uważali, że tofu jest nudne, ponieważ w tej wersji zaskakuje smakiem i chrupkością od pierwszego kęsa. Jak zrobić chrupiące tofu na patelni? Poznaj przepis na smażone tofu!

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu (200 g),
  • 1 łyżka oleju kokosowego (10 g).

Sposób przygotowania:

Chrupiące smażone tofu przepis
Przygotuj tofu

Krok 1. Tofu osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę.

Chrupiące smażone tofu przepis
Usmaż tofu

Krok 2. Na patelni rozgrzej i rozprowadź olej. Po chwili wrzuć tofu. Smaż na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. Tofu zdejmij z patelni, gdy będzie podgrzane i zezłocone, czyli po około 5-10 minutach. 

Chrupiące smażone tofu przepis
Wyłóż na talerz

Krok 3. Przełóż na talerz.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟