Ten patent zmienia wszystko. Żałuję, że nie znałam go wcześniej

Ten patent naprawdę potrafi zmienić spojrzenie na tofu. Chrupiące smażone tofu to kąsek, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem i strukturą. Dzięki odpowiedniej technice smażenia tofu ma zupełnie nowy wyraz. Na zewnątrz jest złociste i chrupiące, a w środku delikatne i sprężyste.
Chrupiące tofu smakuje obłędnieChrupiące tofu smakuje obłędnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | pimonpim

Tofu samo w sobie jest doskonałym źródłem roślinnego białka, wapnia i żelaza, a przy tym ma bardzo neutralny smak, który można łatwo wzbogacić przyprawami i marynatą. Sekret tkwi w odpowiednim odsączeniu i szybkim smażeniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu, np. na oleju kokosowym, który dodaje delikatnie egzotycznego aromatu.

Tak przygotowane tofu świetnie sprawdza się na przekąskę, dodatek do makaronów, sałatek lub azjatyckich dań z woka. Można podać je z ostrym sosem chilli, kremowym dipem jogurtowym lub słodko-kwaśnym sosem na bazie pomarańczy lub mango.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluseczki cukiniowe cięte nożyczkami. Warzywny makaron domowym sposobem

Przepis na chrupiące smażone tofu

To idealna propozycja dla wszystkich, którzy uważali, że tofu jest nudne, ponieważ w tej wersji zaskakuje smakiem i chrupkością od pierwszego kęsa. Jak zrobić chrupiące tofu na patelni? Poznaj przepis na smażone tofu!

Składniki:

  • 1 opakowanie tofu (200 g),
  • 1 łyżka oleju kokosowego (10 g).

Sposób przygotowania:

Chrupiące smażone tofu przepis
Przygotuj tofu

Krok 1. Tofu osusz i pokrój w średniej wielkości kostkę.

Chrupiące smażone tofu przepis
Usmaż tofu

Krok 2. Na patelni rozgrzej i rozprowadź olej. Po chwili wrzuć tofu. Smaż na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. Tofu zdejmij z patelni, gdy będzie podgrzane i zezłocone, czyli po około 5-10 minutach. 

Chrupiące smażone tofu przepis
Wyłóż na talerz

Krok 3. Przełóż na talerz.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką