Totalny hit. Białkowy shake, po którym nie sięgniesz po słodycze
Bazą shake’a jest mleko migdałowe, które nadaje mu lekkości i subtelnie orzechowego aromatu. To roślinna alternatywa dla tradycyjnego mleka, idealna dla osób ceniących delikatny smak i lekkostrawność. Kluczową rolę odgrywa oczywiście odżywka białkowa, która dostarcza pełnowartościowe białko wspierające budowę i regenerację mięśni, a także dba o uczucie sytości na długie godziny.
Masło orzechowe powoduje, że shake nabiera kremową konsystencję i intensywny, głęboki smak. Jest źródłem zdrowych tłuszczów, dodatkowego białka i błonnika, a jego naturalna słodycz powoduje, że napój staje się idealną alternatywą dla czekoladowego batonika. Subtelny akcent oleju kokosowego dodaje egzotyczną nutę i podbija walory odżywcze.
Efekt końcowy to napój, który wygląda jak deser z kawiarni, a w rzeczywistości jest pełnowartościowym posiłkiem. To świetny wybór nie tylko dla osób aktywnych fizycznie, ale sprawdzi się u każdego, kto szuka sposobu na szybkie, zdrowe i sycące rozwiązanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podaj tak burratę, a goście będą bili brawo. Wygląda jak z włoskiej restauracji
Składniki na białkowy shake z masłem orzechowym:
Ten shake to dowód, że z pomocą kilku prostych składników można przygotować coś, co nie tylko cieszy podniebienie, ale też skutecznie hamuje ochotę na słodycze. Raz spróbujesz i przekonasz się, że to jeden z tych przepisów, do których chce się wracać.
Składniki:
- 1 szkl. mleka migdałowego (250 g),
- 1 porcja odżywki białkowej smakowej, np. czekolada, masło orzechowe, wanilia lub inna (30 g),
- 2 łyżeczki masła orzechowego (30 g),
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (5 g).
Sposób przygotowania:
Krok 1. Mleko migdałowe, smakową odżywkę białkową (np. czekolada, masło orzechowe, wanilia lub inna), masło orzechowe i olej kokosowy umieść w naczyniu blendera. Blenduj do otrzymania masy o jednolitej konsystencji.
Krok 2. Przelej do szklanki.