Totalny hit. Białkowy shake, po którym nie sięgniesz po słodycze

Są takie napoje, które nie tylko gaszą pragnienie, ale też skutecznie zastępują deser. Ten białkowy shake z masłem orzechowym to właśnie taki przykład, który jest kremowy, sycący i pełen wartości odżywczych, dzięki którym szybko zapomnisz o podjadaniu słodyczy. To świetna opcja na zdrową przekąskę w ciągu dnia, ale też doskonałe uzupełnienie diety po treningu.
Shake, który syci na długoShake, który syci na długo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Bazą shake’a jest mleko migdałowe, które nadaje mu lekkości i subtelnie orzechowego aromatu. To roślinna alternatywa dla tradycyjnego mleka, idealna dla osób ceniących delikatny smak i lekkostrawność. Kluczową rolę odgrywa oczywiście odżywka białkowa, która dostarcza pełnowartościowe białko wspierające budowę i regenerację mięśni, a także dba o uczucie sytości na długie godziny.

Masło orzechowe powoduje, że shake nabiera kremową konsystencję i intensywny, głęboki smak. Jest źródłem zdrowych tłuszczów, dodatkowego białka i błonnika, a jego naturalna słodycz powoduje, że napój staje się idealną alternatywą dla czekoladowego batonika. Subtelny akcent oleju kokosowego dodaje egzotyczną nutę i podbija walory odżywcze.

Efekt końcowy to napój, który wygląda jak deser z kawiarni, a w rzeczywistości jest pełnowartościowym posiłkiem. To świetny wybór nie tylko dla osób aktywnych fizycznie, ale sprawdzi się u każdego, kto szuka sposobu na szybkie, zdrowe i sycące rozwiązanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj tak burratę, a goście będą bili brawo. Wygląda jak z włoskiej restauracji

Składniki na białkowy shake z masłem orzechowym:

Ten shake to dowód, że z pomocą kilku prostych składników można przygotować coś, co nie tylko cieszy podniebienie, ale też skutecznie hamuje ochotę na słodycze. Raz spróbujesz i przekonasz się, że to jeden z tych przepisów, do których chce się wracać.

Składniki:

  • 1 szkl. mleka migdałowego (250 g),
  • 1 porcja odżywki białkowej smakowej, np. czekolada, masło orzechowe, wanilia lub inna (30 g),
  • 2 łyżeczki masła orzechowego (30 g),
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (5 g).

Sposób przygotowania:

bialkowy shake z maslem orzechowym
Zblenduj wszystkie składniki

Krok 1. Mleko migdałowe, smakową odżywkę białkową (np. czekolada, masło orzechowe, wanilia lub inna), masło orzechowe i olej kokosowy umieść w naczyniu blendera. Blenduj do otrzymania masy o jednolitej konsystencji.

bialkowy shake z maslem orzechowym 4
Przelej do wygodnego naczynia

Krok 2. Przelej do szklanki.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło