Wsyp 2 łyżeczki do gotującego się ryżu. Będzie mieć ładny kolor i lepszy smak
Zwykły ryż? Nie w tym wydaniu. Dzięki jednej przyprawie zmienia się w aromatyczny dodatek, który odmieni każde danie. Ryż curry to jeden z tych dodatków, który z pozoru może się wydawać nieszczególny, ale już po pierwszym kęsie zaskakuje intensywnym smakiem i aromatem. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a efekt jest naprawdę wyjątkowy!
W tym przepisie podstawą jest ryż basmati, który jest lekki, sypki i o charakterystycznym orzechowym aromacie. To właśnie jego delikatne, długie ziarna najlepiej chłoną przyprawy i idealnie komponują się z dodatkiem curry. Wystarczy szczypta tej mieszanki, by ryż nabrał piękny kolor oraz smak, który doskonale pasuje do dań warzywnych i mięsnych. Jeśli lubisz, to możesz dodać odrobinę kurkumy, ale z nią lepiej uważać, bo zbyt duża ilość łatwo zdominuje cały posiłek.
Ten prosty trik, czyli doprawienie ryżu już na etapie gotowania powoduje, że nawet najzwyklejszy obiad nabiera wyjątkowości. Ryż curry pasuje nie tylko do klasycznych sosów, ale także do grillowanych warzyw, sałatek, zup, dań z grilla i pieczonych mięs.
A przy okazji, ryż basmati to nie tylko smak. To również źródło błonnika i cennych minerałów takich jak selen, mangan, cynk, fosfor i żelazo. Wyróżnia się też sporą zawartością witamin z grupy B, więc jest wartościowym elementem codziennej diety.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupiąca sałatka z fit dodatkami. Główny składnik zrób na patelni lub zgrilluj
Przepis na ryż curry
Czasami wystarczy tak niewiele, by z prostego dodatku stworzyć coś, co zagra pierwsze skrzypce na talerzu. Jak przygotować ryż curry? Poznaj prosty przepis!
Składniki:
- 1 woreczek lub 10 łyżek ryżu basmati (100 g),
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (4 g),
- curry,
- sól.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ryż wypłucz pod bieżącą wodą lub umieść w naczyniu i zalewaj kilkukrotnie wodą, mieszaj i odlewaj do momentu, aż woda przestanie być mętna.
Krok 2. Zagotuj wodę w proporcji 3:1 (woda:ryż). Po chwili wrzuć ryż. Dopraw solą i 2 łyżeczkami curry. Dodaj olej kokosowy i przemieszaj. Po zagotowaniu zmniejsz ogień. Gotuj pod przykryciem i bez mieszania przez około 10-12 minut. Po upływie wskazanego czasu woda powinna zostać wchłonięta (odlej jej ewentualny nadmiar).
Krok 3. Wyłóż na talerz.