Wygląda i smakuje jak sernik. Nie zgadniesz, z czego jest zrobiony

Tofurnik to deser, który potrafi zadziwić już od pierwszego kęsa. Wygląda jak klasyczny sernik, ale jego mocno skrywanym sekretem jest tofu. Zwykłe tofu w połączeniu z sokiem z cytryny i odrobiną słodyczy zmienia się w kremową masę o smaku zbliżonym do tradycyjnego twarogu. Dzięki temu zaskakuje delikatnością i świetnie nadaje się do deserów.
SernikFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tofu jest prawdziwą bombą białka roślinnego i cennych minerałów, takich jak wapń i żelazo. To właśnie z tych powodów to ciasto jest lekkie, sycące i pełne wartości odżywczych. Dodatek masła orzechowego nie tylko wzbogaca smak, ale też dostarcza zdrowe tłuszcze i witaminę E, która działa silnie antyoksydacyjnie i wspiera serce oraz układ nerwowy.

Całość dopełnia sok z cytryny, który wpływa na lekkość i świeżość, a także zapewnia solidną dawkę witaminy C. Efektem jest słodki, kremowy i przyjemnie orzeźwiający deser, który bez wyrzutów sumienia można zjadać na co dzień.

Odrywane bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi borówkami. Z dodatkiem kruszonki i lukru

Tofurnik jest prosty w przygotowaniu i wyjątkowo uniwersalny. Możesz go udekorować świeżymi owocami, polać gorzką czekoladą albo wzbogacić ulubionymi bakaliami. To idealny przykład na to, jak z kilku roślinnych składników można stworzyć coś pysznego, zdrowego i zaskakującego. Jak zrobić ciasto z tofu? Poznaj prosty przepis.

Przepis na tofurnik

Składniki:

  • 180 g tofu,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 5 łyżek słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
  • 4 łyżki soku z cytryny.
Tofurnik przepis
Tofu zblenduj z sokiem cytrynowym

Sposób przygotowania:

  1. W pojemniku do blendera umieść odcedzone z zalewy i rozdrobnione tofu. Skrop sokiem z cytryny.
  2. Zblenduj na gładką i jednolitą masę. Następnie dodaj masło orzechowe i słodzik. Ponownie zblenduj, aż do połączenia.
  3. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub do małego naczynia żaroodpornego.
  4. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do stężenia oraz zarumienienia, czyli przez około 20-30 min.
  5. Zjedz po wystudzeniu. 
Tofurnik przepis
Wystudź przed jedzeniem
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀