Wygląda i smakuje jak sernik. Nie zgadniesz, z czego jest zrobiony

Tofurnik to deser, który potrafi zadziwić już od pierwszego kęsa. Wygląda jak klasyczny sernik, ale jego mocno skrywanym sekretem jest tofu. Zwykłe tofu w połączeniu z sokiem z cytryny i odrobiną słodyczy zmienia się w kremową masę o smaku zbliżonym do tradycyjnego twarogu. Dzięki temu zaskakuje delikatnością i świetnie nadaje się do deserów.
SernikFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tofu jest prawdziwą bombą białka roślinnego i cennych minerałów, takich jak wapń i żelazo. To właśnie z tych powodów to ciasto jest lekkie, sycące i pełne wartości odżywczych. Dodatek masła orzechowego nie tylko wzbogaca smak, ale też dostarcza zdrowe tłuszcze i witaminę E, która działa silnie antyoksydacyjnie i wspiera serce oraz układ nerwowy.

Całość dopełnia sok z cytryny, który wpływa na lekkość i świeżość, a także zapewnia solidną dawkę witaminy C. Efektem jest słodki, kremowy i przyjemnie orzeźwiający deser, który bez wyrzutów sumienia można zjadać na co dzień.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Tofurnik jest prosty w przygotowaniu i wyjątkowo uniwersalny. Możesz go udekorować świeżymi owocami, polać gorzką czekoladą albo wzbogacić ulubionymi bakaliami. To idealny przykład na to, jak z kilku roślinnych składników można stworzyć coś pysznego, zdrowego i zaskakującego. Jak zrobić ciasto z tofu? Poznaj prosty przepis.

Przepis na tofurnik

Składniki:

  • 180 g tofu,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 5 łyżek słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
  • 4 łyżki soku z cytryny.
Tofurnik przepis
Tofu zblenduj z sokiem cytrynowym

Sposób przygotowania:

  1. W pojemniku do blendera umieść odcedzone z zalewy i rozdrobnione tofu. Skrop sokiem z cytryny.
  2. Zblenduj na gładką i jednolitą masę. Następnie dodaj masło orzechowe i słodzik. Ponownie zblenduj, aż do połączenia.
  3. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub do małego naczynia żaroodpornego.
  4. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do stężenia oraz zarumienienia, czyli przez około 20-30 min.
  5. Zjedz po wystudzeniu. 
Tofurnik przepis
Wystudź przed jedzeniem
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese