Wygląda i smakuje jak sernik. Nie zgadniesz, z czego jest zrobiony
Tofu jest prawdziwą bombą białka roślinnego i cennych minerałów, takich jak wapń i żelazo. To właśnie z tych powodów to ciasto jest lekkie, sycące i pełne wartości odżywczych. Dodatek masła orzechowego nie tylko wzbogaca smak, ale też dostarcza zdrowe tłuszcze i witaminę E, która działa silnie antyoksydacyjnie i wspiera serce oraz układ nerwowy.
Całość dopełnia sok z cytryny, który wpływa na lekkość i świeżość, a także zapewnia solidną dawkę witaminy C. Efektem jest słodki, kremowy i przyjemnie orzeźwiający deser, który bez wyrzutów sumienia można zjadać na co dzień.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Tofurnik jest prosty w przygotowaniu i wyjątkowo uniwersalny. Możesz go udekorować świeżymi owocami, polać gorzką czekoladą albo wzbogacić ulubionymi bakaliami. To idealny przykład na to, jak z kilku roślinnych składników można stworzyć coś pysznego, zdrowego i zaskakującego. Jak zrobić ciasto z tofu? Poznaj prosty przepis.
Przepis na tofurnik
Składniki:
- 180 g tofu,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 5 łyżek słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
- 4 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- W pojemniku do blendera umieść odcedzone z zalewy i rozdrobnione tofu. Skrop sokiem z cytryny.
- Zblenduj na gładką i jednolitą masę. Następnie dodaj masło orzechowe i słodzik. Ponownie zblenduj, aż do połączenia.
- Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub do małego naczynia żaroodpornego.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do stężenia oraz zarumienienia, czyli przez około 20-30 min.
- Zjedz po wystudzeniu.