Smakuje o niebo lepiej niż fasolka po bretońsku. Każdy się skusi

To smaczna i sycąca wersja tak u nas popularnej fasolki po bretońsku. Do tej potrawy dodałam kiełbasę chorizo (hiszpańską kiełbasę wieprzową), dzięki której uzyskałam wyjątkowy wyrazisty smak oraz piękny czerwony kolor. Dzięki różnym dodatkom danie jest pyszne! Fasolka z chorizo jest najlepsza po kilku godzinach od przygotowania.

Fasola jaś z kiełbasą chorizoFasola jaś z kiełbasą chorizo
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM
SKOMENTUJ

Fasola jaś z kiełbasą chorizo

Składniki:

  • 250 g fasoli jaś
  • 300 g chorizo
  • 150 g boczku
  • 3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • świeża kolendra i natka pietruszki

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę opłucz i zalej wodą. Zostaw ją w wodzie na noc. Gdy fasola zwiększy objętość, gotuj ją w tej samej wodzie, w której moczyła się. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, delikatne posól.
  2. Chorizo i cebulę pokrój w talarki lub półtalarki, boczek w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
  3. Na patelni, na oliwie podsmaż chorizo. Gdy fasola będzie na wpół miękka, dodaj do niej chorizo oraz posiekaną kolendrę.
  4. Na tym samym tłuszczu, na którym smażyła się kiełbasa, usmaż boczek. Dodaj czosnek oraz cebulę. Smaż wszystko, aż boczek się wytopi, a cebula zeszkli. Zawartość patelni przełóż do gotującej się fasoli z chorizo.
  5. Na koniec, gdy fasola będzie już miękka, dodaj koncentrat pomidorowy. Przypraw danie do smaku paprykami, dodaj soli, jeśli jest potrzeba, oraz czarny pieprz. Oprósz świeżą natką pietruszki i kolendrą.

Przepis pochodzi z książki Lidii Bawolskiej "Kuchnia pełna warzyw"

okładka
okładka © Wydawnictwo RM

Wybrane dla Ciebie

Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji