Smakuje o niebo lepiej niż fasolka po bretońsku. Każdy się skusi
Fasola jaś z kiełbasą chorizo
03.02.2024 08:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To smaczna i sycąca wersja tak u nas popularnej fasolki po bretońsku. Do tej potrawy dodałam kiełbasę chorizo (hiszpańską kiełbasę wieprzową), dzięki której uzyskałam wyjątkowy wyrazisty smak oraz piękny czerwony kolor. Dzięki różnym dodatkom danie jest pyszne! Fasolka z chorizo jest najlepsza po kilku godzinach od przygotowania.
Fasola jaś z kiełbasą chorizo
Składniki:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób przygotowania:
- Fasolę opłucz i zalej wodą. Zostaw ją w wodzie na noc. Gdy fasola zwiększy objętość, gotuj ją w tej samej wodzie, w której moczyła się. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, delikatne posól.
- Chorizo i cebulę pokrój w talarki lub półtalarki, boczek w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
- Na patelni, na oliwie podsmaż chorizo. Gdy fasola będzie na wpół miękka, dodaj do niej chorizo oraz posiekaną kolendrę.
- Na tym samym tłuszczu, na którym smażyła się kiełbasa, usmaż boczek. Dodaj czosnek oraz cebulę. Smaż wszystko, aż boczek się wytopi, a cebula zeszkli. Zawartość patelni przełóż do gotującej się fasoli z chorizo.
- Na koniec, gdy fasola będzie już miękka, dodaj koncentrat pomidorowy. Przypraw danie do smaku paprykami, dodaj soli, jeśli jest potrzeba, oraz czarny pieprz. Oprósz świeżą natką pietruszki i kolendrą.
Przepis pochodzi z książki Lidii Bawolskiej "Kuchnia pełna warzyw"