WAŻNE
TERAZ

Dron nad budynkami rządowymi. Jest komunikat premiera

Smakuje o niebo lepiej niż fasolka po bretońsku. Każdy się skusi

To smaczna i sycąca wersja tak u nas popularnej fasolki po bretońsku. Do tej potrawy dodałam kiełbasę chorizo (hiszpańską kiełbasę wieprzową), dzięki której uzyskałam wyjątkowy wyrazisty smak oraz piękny czerwony kolor. Dzięki różnym dodatkom danie jest pyszne! Fasolka z chorizo jest najlepsza po kilku godzinach od przygotowania.

Fasola jaś z kiełbasą chorizoFasola jaś z kiełbasą chorizo
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Fasola jaś z kiełbasą chorizo

Składniki:

  • 250 g fasoli jaś
  • 300 g chorizo
  • 150 g boczku
  • 3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • świeża kolendra i natka pietruszki

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad z piekarnika, czyli aromatyczny kurczak z pysznymi dodatkami

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę opłucz i zalej wodą. Zostaw ją w wodzie na noc. Gdy fasola zwiększy objętość, gotuj ją w tej samej wodzie, w której moczyła się. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, delikatne posól.
  2. Chorizo i cebulę pokrój w talarki lub półtalarki, boczek w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
  3. Na patelni, na oliwie podsmaż chorizo. Gdy fasola będzie na wpół miękka, dodaj do niej chorizo oraz posiekaną kolendrę.
  4. Na tym samym tłuszczu, na którym smażyła się kiełbasa, usmaż boczek. Dodaj czosnek oraz cebulę. Smaż wszystko, aż boczek się wytopi, a cebula zeszkli. Zawartość patelni przełóż do gotującej się fasoli z chorizo.
  5. Na koniec, gdy fasola będzie już miękka, dodaj koncentrat pomidorowy. Przypraw danie do smaku paprykami, dodaj soli, jeśli jest potrzeba, oraz czarny pieprz. Oprósz świeżą natką pietruszki i kolendrą.

Przepis pochodzi z książki Lidii Bawolskiej "Kuchnia pełna warzyw"

okładka
okładka © Wydawnictwo RM
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji