Smakuje o niebo lepiej niż fasolka po bretońsku. Każdy się skusi

Smakuje o niebo lepiej niż fasolka po bretońsku. Każdy się skusi

Fasola jaś z kiełbasą chorizo
Fasola jaś z kiełbasą chorizo
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM
03.02.2024 08:35

To smaczna i sycąca wersja tak u nas popularnej fasolki po bretońsku. Do tej potrawy dodałam kiełbasę chorizo (hiszpańską kiełbasę wieprzową), dzięki której uzyskałam wyjątkowy wyrazisty smak oraz piękny czerwony kolor. Dzięki różnym dodatkom danie jest pyszne! Fasolka z chorizo jest najlepsza po kilku godzinach od przygotowania.

Fasola jaś z kiełbasą chorizo

Składniki:

  • 250 g fasoli jaś
  • 300 g chorizo
  • 150 g boczku
  • 3 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • świeża kolendra i natka pietruszki

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę opłucz i zalej wodą. Zostaw ją w wodzie na noc. Gdy fasola zwiększy objętość, gotuj ją w tej samej wodzie, w której moczyła się. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, delikatne posól.
  2. Chorizo i cebulę pokrój w talarki lub półtalarki, boczek w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
  3. Na patelni, na oliwie podsmaż chorizo. Gdy fasola będzie na wpół miękka, dodaj do niej chorizo oraz posiekaną kolendrę.
  4. Na tym samym tłuszczu, na którym smażyła się kiełbasa, usmaż boczek. Dodaj czosnek oraz cebulę. Smaż wszystko, aż boczek się wytopi, a cebula zeszkli. Zawartość patelni przełóż do gotującej się fasoli z chorizo.
  5. Na koniec, gdy fasola będzie już miękka, dodaj koncentrat pomidorowy. Przypraw danie do smaku paprykami, dodaj soli, jeśli jest potrzeba, oraz czarny pieprz. Oprósz świeżą natką pietruszki i kolendrą.

Przepis pochodzi z książki Lidii Bawolskiej "Kuchnia pełna warzyw"

okładka
okładka© Wydawnictwo RM
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także