W zimie babcia gotuje częściej niż rosół czy krupnik. Niesłusznie zapomniana ciupanka

W zimie, gdy za oknem panuje mroźna aura, nic nie smakuje tak dobrze jak gorąca, rozgrzewająca zupa. Jeśli szukasz czegoś innego niż tradycyjny rosół czy pomidorowa, wypróbuj ciupankę, czyli kartoflankę wzbogaconą o inne warzywa. Szczególnie polecam przepis mojej babci.

ZupaW zimie babcia gotuje częściej niż rosół czy krupnik. Niesłusznie zapomniana ciupanka
Źródło zdjęć: © Getty Images | dirkr
Marcin Michałowski

W okresie zimowym, kiedy mrozy dominują, a zimowe chłody przeszywają nasze ciała, nic nie przywraca ciepła tak skutecznie, jak miska gorącej zupy. Zamiast sięgać po klasyczne dania, takie jak rosół czy pomidorowa, warto przygotować zapomnianą, a jednocześnie niezwykle smaczną ciupankę. To regionalne danie, znane również jako kartoflanka, wyróżnia się prostotą składników, a jednocześnie potrafi zachwycić smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem w mgnieniu oka zrobisz pyszny obiad. I do tego na jednej patelni

Ciupanka, czyli kartoflanka na wypasie

Ciupanka to tradycyjna zupa pochodząca z Podkarpacia. Jest to nic innego jak kartoflanka z dodatkiem innych warzyw, takich jak włoszczyzna, fasola, czosnek i cebula. Zupa jest prosta w przygotowaniu, a jej smak jest obłędny.

Składniki:

  • 150 g wędzonego boczku,
  • puszkę czerwonej fasoli,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 3 garści posiekanej włoszczyzny (por, marchewka, pietruszka, seler),
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18 proc.,
  • ząbek czosnku,
  • cebula,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • pieprz ziarnisty,
  • pół szklanki zakwasu z ogórków,
  • sól,
  • woda,
  • zielenina np. koperek lub natka.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty.
  2. Gdy cebula się zeszkli, dodaj posiekaną włoszczyznę i smaż przez kilka minut, aż warzywa nabiorą koloru.
  3. Dodaj odcedzoną i przepłukaną fasolę, pokrojone w kostkę ziemniaki, sól i pieprz.
  4. Całość ponownie podsmaż, a następnie zalej wodą do zakrycia.
  5. Gotuj do miękkości ziemniaków.
  6. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek.
  7. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodaj zakwas z ogórków i zahartowaną śmietanę.
  8. Na koniec "ciupnij" zupę, czyli rozetrzyj ją tłuczkiem lub zmiksuj blenderem.
  9. Podawaj z okrasą z boczku i ulubioną zieleniną.

Ciupanka to idealna zupa na zimowy obiad. Jest sycąca, rozgrzewająca i ma niesamowity smak. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, koniecznie wypróbujcie babci przepis. Jestem pewien, że będziecie zachwyceni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka