W zimie babcia gotuje częściej niż rosół czy krupnik. Niesłusznie zapomniana ciupanka

W zimie, gdy za oknem panuje mroźna aura, nic nie smakuje tak dobrze jak gorąca, rozgrzewająca zupa. Jeśli szukasz czegoś innego niż tradycyjny rosół czy pomidorowa, wypróbuj ciupankę, czyli kartoflankę wzbogaconą o inne warzywa. Szczególnie polecam przepis mojej babci.

ZupaW zimie babcia gotuje częściej niż rosół czy krupnik. Niesłusznie zapomniana ciupanka
Źródło zdjęć: © Getty Images | dirkr
Marcin Michałowski

W okresie zimowym, kiedy mrozy dominują, a zimowe chłody przeszywają nasze ciała, nic nie przywraca ciepła tak skutecznie, jak miska gorącej zupy. Zamiast sięgać po klasyczne dania, takie jak rosół czy pomidorowa, warto przygotować zapomnianą, a jednocześnie niezwykle smaczną ciupankę. To regionalne danie, znane również jako kartoflanka, wyróżnia się prostotą składników, a jednocześnie potrafi zachwycić smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem w mgnieniu oka zrobisz pyszny obiad. I do tego na jednej patelni

Ciupanka, czyli kartoflanka na wypasie

Ciupanka to tradycyjna zupa pochodząca z Podkarpacia. Jest to nic innego jak kartoflanka z dodatkiem innych warzyw, takich jak włoszczyzna, fasola, czosnek i cebula. Zupa jest prosta w przygotowaniu, a jej smak jest obłędny.

Składniki:

  • 150 g wędzonego boczku,
  • puszkę czerwonej fasoli,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 3 garści posiekanej włoszczyzny (por, marchewka, pietruszka, seler),
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18 proc.,
  • ząbek czosnku,
  • cebula,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • pieprz ziarnisty,
  • pół szklanki zakwasu z ogórków,
  • sól,
  • woda,
  • zielenina np. koperek lub natka.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty.
  2. Gdy cebula się zeszkli, dodaj posiekaną włoszczyznę i smaż przez kilka minut, aż warzywa nabiorą koloru.
  3. Dodaj odcedzoną i przepłukaną fasolę, pokrojone w kostkę ziemniaki, sól i pieprz.
  4. Całość ponownie podsmaż, a następnie zalej wodą do zakrycia.
  5. Gotuj do miękkości ziemniaków.
  6. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek.
  7. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodaj zakwas z ogórków i zahartowaną śmietanę.
  8. Na koniec "ciupnij" zupę, czyli rozetrzyj ją tłuczkiem lub zmiksuj blenderem.
  9. Podawaj z okrasą z boczku i ulubioną zieleniną.

Ciupanka to idealna zupa na zimowy obiad. Jest sycąca, rozgrzewająca i ma niesamowity smak. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, koniecznie wypróbujcie babci przepis. Jestem pewien, że będziecie zachwyceni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek