PrzepisZupyW zimie babcia gotuje częściej niż rosół czy krupnik. Niesłusznie zapomniana ciupanka

W zimie babcia gotuje częściej niż rosół czy krupnik. Niesłusznie zapomniana ciupanka

W zimie babcia gotuje częściej niż rosół czy krupnik. Niesłusznie zapomniana ciupanka
W zimie babcia gotuje częściej niż rosół czy krupnik. Niesłusznie zapomniana ciupanka
Źródło zdjęć: © Getty Images | dirkr
22.01.2024 14:04, aktualizacja: 22.01.2024 14:31

W zimie, gdy za oknem panuje mroźna aura, nic nie smakuje tak dobrze jak gorąca, rozgrzewająca zupa. Jeśli szukasz czegoś innego niż tradycyjny rosół czy pomidorowa, wypróbuj ciupankę, czyli kartoflankę wzbogaconą o inne warzywa. Szczególnie polecam przepis mojej babci.

W okresie zimowym, kiedy mrozy dominują, a zimowe chłody przeszywają nasze ciała, nic nie przywraca ciepła tak skutecznie, jak miska gorącej zupy. Zamiast sięgać po klasyczne dania, takie jak rosół czy pomidorowa, warto przygotować zapomnianą, a jednocześnie niezwykle smaczną ciupankę. To regionalne danie, znane również jako kartoflanka, wyróżnia się prostotą składników, a jednocześnie potrafi zachwycić smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciupanka, czyli kartoflanka na wypasie

Ciupanka to tradycyjna zupa pochodząca z Podkarpacia. Jest to nic innego jak kartoflanka z dodatkiem innych warzyw, takich jak włoszczyzna, fasola, czosnek i cebula. Zupa jest prosta w przygotowaniu, a jej smak jest obłędny.

Składniki:

  • 150 g wędzonego boczku,
  • puszkę czerwonej fasoli,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 3 garści posiekanej włoszczyzny (por, marchewka, pietruszka, seler),
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18 proc.,
  • ząbek czosnku,
  • cebula,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • pieprz ziarnisty,
  • pół szklanki zakwasu z ogórków,
  • sól,
  • woda,
  • zielenina np. koperek lub natka.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty.
  2. Gdy cebula się zeszkli, dodaj posiekaną włoszczyznę i smaż przez kilka minut, aż warzywa nabiorą koloru.
  3. Dodaj odcedzoną i przepłukaną fasolę, pokrojone w kostkę ziemniaki, sól i pieprz.
  4. Całość ponownie podsmaż, a następnie zalej wodą do zakrycia.
  5. Gotuj do miękkości ziemniaków.
  6. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek.
  7. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodaj zakwas z ogórków i zahartowaną śmietanę.
  8. Na koniec "ciupnij" zupę, czyli rozetrzyj ją tłuczkiem lub zmiksuj blenderem.
  9. Podawaj z okrasą z boczku i ulubioną zieleniną.

Ciupanka to idealna zupa na zimowy obiad. Jest sycąca, rozgrzewająca i ma niesamowity smak. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, koniecznie wypróbujcie babci przepis. Jestem pewien, że będziecie zachwyceni.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także