Biały nalot na miodzie jest ważnym sygnałem. Mało kto wie, co oznacza

Otwierasz szafkę, w której przechowujesz miód, a tu okazuje się, że na produkcie powstał podejrzany biały nalot? Co więcej, miejscami wygląda jak piana? Co to może oznaczać?

Co oznacza biały nalot na miodzie?Co oznacza biały nalot na miodzie?
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Marzena Pęcak
Marzena Pęcak

Miód jest uważany za jeden z najbardziej wartościowych produktów od wielu pokoleń. Już w starożytności ceniono jego właściwości prozdrowotne. Ba, uważano go nawet za eliksir życia.

Pewnie nie raz słyszałeś, że jest produktem, który nigdy się nie psuje. I jeśli faktycznie tak jest, to czym jest biały nalot na miodzie? Skoro to nie efekt przeterminowania, to co może oznaczać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiemu śniadaniu nie odmówi nawet największy niejadek. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć

Biały nalot na miodzie. Czy jest się czego bać?

Biały osad na miodzie, który może wyglądać jak piana, nie oznacza, że produkt się zepsuł. Tak naprawdę to efekt naturalnego procesu, który związany jest z krystalizacją zawartej w miodzie glukozy.

Jeśli zauważysz na miodzie niepokojącą pianę, nie masz powodów do obaw. To pęcherzyki powietrza, które są uwalniane podczas krystalizacji, ją tworzą. W tym miejscu warto podkreślić, że pszczelarze mają nawet specjalną nazwę na to zjawisko. Określa się je mianem wykwitów.

"(...) powietrze zamknięte w miodzie, w czasie krystalizacji, czyli przejścia ze stanu patoki w krupiec, nadaje efekt przebarwienia czy nacieku. Szczególnie jest to widoczne w miodach ciemnych i szybko krystalizujących, gdzie jest przewaga glukozy" - czytamy na portalu skarbyroztocza.com. 
Miód to niezastąpiony element w każdej kuchni
Miód to niezastąpiony element w każdej kuchni © Adobe Stock | Daniel Vincek

Co z drożdżakami?

Kolejna kwestia, która może nas niepokoić w związku z pojawieniem się białej piany na miodzie, dotyczy drożdżaków. Jednak i w tym przypadku nie ma się czym martwić, jak podkreślają specjaliści. 

Na wspomnianym wyżej portalu można przeczytać, że obecność drożdżaków w miodzie to tak naprawdę dobry znak. Świadczy to bowiem o tym, że produkt jest aktywny biologicznie. Co więcej, nie był poddawany szkodliwym i niepotrzebnym obróbkom termicznym.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione