PoradyBiały nalot na miodzie jest ważnym sygnałem. Mało kto wie, co oznacza

Biały nalot na miodzie jest ważnym sygnałem. Mało kto wie, co oznacza

Otwierasz szafkę, w której przechowujesz miód, a tu okazuje się, że na produkcie powstał podejrzany biały nalot? Co więcej, miejscami wygląda jak piana? Co to może oznaczać?

Co oznacza biały nalot na miodzie?
Co oznacza biały nalot na miodzie?
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Marzena Pęcak

20.01.2024 | aktual.: 20.01.2024 17:16

Miód jest uważany za jeden z najbardziej wartościowych produktów od wielu pokoleń. Już w starożytności ceniono jego właściwości prozdrowotne. Ba, uważano go nawet za eliksir życia.

Pewnie nie raz słyszałeś, że jest produktem, który nigdy się nie psuje. I jeśli faktycznie tak jest, to czym jest biały nalot na miodzie? Skoro to nie efekt przeterminowania, to co może oznaczać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biały nalot na miodzie. Czy jest się czego bać?

Biały osad na miodzie, który może wyglądać jak piana, nie oznacza, że produkt się zepsuł. Tak naprawdę to efekt naturalnego procesu, który związany jest z krystalizacją zawartej w miodzie glukozy.

Jeśli zauważysz na miodzie niepokojącą pianę, nie masz powodów do obaw. To pęcherzyki powietrza, które są uwalniane podczas krystalizacji, ją tworzą. W tym miejscu warto podkreślić, że pszczelarze mają nawet specjalną nazwę na to zjawisko. Określa się je mianem wykwitów.

"(...) powietrze zamknięte w miodzie, w czasie krystalizacji, czyli przejścia ze stanu patoki w krupiec, nadaje efekt przebarwienia czy nacieku. Szczególnie jest to widoczne w miodach ciemnych i szybko krystalizujących, gdzie jest przewaga glukozy" - czytamy na portalu skarbyroztocza.com. 
Miód to niezastąpiony element w każdej kuchni
Miód to niezastąpiony element w każdej kuchni© Adobe Stock | Daniel Vincek

Co z drożdżakami?

Kolejna kwestia, która może nas niepokoić w związku z pojawieniem się białej piany na miodzie, dotyczy drożdżaków. Jednak i w tym przypadku nie ma się czym martwić, jak podkreślają specjaliści. 

Na wspomnianym wyżej portalu można przeczytać, że obecność drożdżaków w miodzie to tak naprawdę dobry znak. Świadczy to bowiem o tym, że produkt jest aktywny biologicznie. Co więcej, nie był poddawany szkodliwym i niepotrzebnym obróbkom termicznym.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
miódporady kulinarnezdrowy miód
Wybrane dla Ciebie