Są chrupiące i rumiane. Teść co roku smaży całą furę tych krokietów do barszczu
Krokiety na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa. Zamiast jednak zawijać w naleśniki kapustę z grzybami, mój teść stawia na inne połączenie. Te krokiety z talerzy znikają w mgnieniu oka, a z dokładkami zdecydowanie trzeba się pospieszyć.
To najlepsze krokiety wigilijne, jakie jadłam. Są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Świetnie pasują do barszczu, ale nie brakuje fanów chrupania ich z sosem grzybowym lub nawet bez żadnego dodatku. Są pożywne, pyszne i proste w przygotowaniu, a składniki na całą furę kupisz za grosze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wigilijne krokiety z ziemniaków
W przeciwieństwie do tradycyjnych kotletów, w tym przepisie nie znajdziesz ani naleśników, ani kapusty z grzybami. Wigilijne krokiety mojego teścia powstają z ziemniaków i grochu. Świetnie smakują jako dodatek do barszczu, chrupiąca przekąska lub część głównego dania, zastępując ziemniaki.
To połączenie tworzy wyjątkowo smaczną i sycącą masę, która po usmażeniu przyjemnie chrupie i zachwyca smakiem. To postne, wigilijne danie jest bardzo proste w przygotowaniu, nawet początkujący kucharz poradzi sobie z jego przygotowaniem. Mój teść mistrzem gotowania nie jest, ale te krokiety za każdym razem wychodzą bajeczne.
Dzięki temu, że ziemniaki i groch mogą być ugotowane wcześniej, przygotowanie krokietów zajmuje niewiele czasu. W przedświątecznej gorączce to naprawdę ważne.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków,
- 400 g namoczonego dzień wcześniej grochu,
- pół cebuli,
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- sól i pieprz do smaku.
Panierka
- 3 jajka,
- bułka tarta,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Namoczony groch zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości w osolonej wodzie.
- Po ugotowaniu ostudź i przeciśnij przez praskę lub maszynkę.
- Ugotowane, wystudzone ziemniaki również rozdrobnij na gładkie purée i połącz z grochem.
- Cebulę drobno pokrój i zeszklij na oleju.
- Dodaj jajko, podsmażoną cebulkę, mąkę oraz sól i pieprz.
- Zagnieć ciasto do połączenia składników, podsypując stolnicę odrobiną mąki.
- Z ciasta uformuj wałki, spłaszcz je lekko i pokrój w romby.
- Krokiety panieruj w rozkłóconych jajkach i bułce tartej.
- Smaż na patelni z rozgrzanym olejem.
Gotowe krokiety możesz podawać na ciepło i na zimno. W formie przekąsek możesz dorzucić do nich ulubiony dip do zanurzania. Świetnie smakują również z sosem grzybowym. Smacznego!