Są chrupiące i rumiane. Teść co roku smaży całą furę tych krokietów do barszczu

Krokiety na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa. Zamiast jednak zawijać w naleśniki kapustę z grzybami, mój teść stawia na inne połączenie. Te krokiety z talerzy znikają w mgnieniu oka, a z dokładkami zdecydowanie trzeba się pospieszyć.

Chrupiące kotlety wigilijne Chrupiące kotlety wigilijne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To najlepsze krokiety wigilijne, jakie jadłam. Są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Świetnie pasują do barszczu, ale nie brakuje fanów chrupania ich z sosem grzybowym lub nawet bez żadnego dodatku. Są pożywne, pyszne i proste w przygotowaniu, a składniki na całą furę kupisz za grosze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek

Wigilijne krokiety z ziemniaków

W przeciwieństwie do tradycyjnych kotletów, w tym przepisie nie znajdziesz ani naleśników, ani kapusty z grzybami. Wigilijne krokiety mojego teścia powstają z ziemniaków i grochu. Świetnie smakują jako dodatek do barszczu, chrupiąca przekąska lub część głównego dania, zastępując ziemniaki.

Chrupiące krokiety z ziemniaków i grochu
Chrupiące krokiety z ziemniaków i grochu © Adobe Stock

To połączenie tworzy wyjątkowo smaczną i sycącą masę, która po usmażeniu przyjemnie chrupie i zachwyca smakiem. To postne, wigilijne danie jest bardzo proste w przygotowaniu, nawet początkujący kucharz poradzi sobie z jego przygotowaniem. Mój teść mistrzem gotowania nie jest, ale te krokiety za każdym razem wychodzą bajeczne.

Dzięki temu, że ziemniaki i groch mogą być ugotowane wcześniej, przygotowanie krokietów zajmuje niewiele czasu. W przedświątecznej gorączce to naprawdę ważne.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków,
  • 400 g namoczonego dzień wcześniej grochu,
  • pół cebuli,
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz do smaku.

Panierka

  • 3 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Namoczony groch zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Po ugotowaniu ostudź i przeciśnij przez praskę lub maszynkę.
  3. Ugotowane, wystudzone ziemniaki również rozdrobnij na gładkie purée i połącz z grochem.
  4. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na oleju.
  5. Dodaj jajko, podsmażoną cebulkę, mąkę oraz sól i pieprz.
  6. Zagnieć ciasto do połączenia składników, podsypując stolnicę odrobiną mąki.
  7. Z ciasta uformuj wałki, spłaszcz je lekko i pokrój w romby.
  8. Krokiety panieruj w rozkłóconych jajkach i bułce tartej.
  9. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem.

Gotowe krokiety możesz podawać na ciepło i na zimno. W formie przekąsek możesz dorzucić do nich ulubiony dip do zanurzania. Świetnie smakują również z sosem grzybowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy