Są chrupiące i rumiane. Teść co roku smaży całą furę tych krokietów do barszczu

Krokiety na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa. Zamiast jednak zawijać w naleśniki kapustę z grzybami, mój teść stawia na inne połączenie. Te krokiety z talerzy znikają w mgnieniu oka, a z dokładkami zdecydowanie trzeba się pospieszyć.

Chrupiące kotlety wigilijne Chrupiące kotlety wigilijne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To najlepsze krokiety wigilijne, jakie jadłam. Są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Świetnie pasują do barszczu, ale nie brakuje fanów chrupania ich z sosem grzybowym lub nawet bez żadnego dodatku. Są pożywne, pyszne i proste w przygotowaniu, a składniki na całą furę kupisz za grosze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek

Wigilijne krokiety z ziemniaków

W przeciwieństwie do tradycyjnych kotletów, w tym przepisie nie znajdziesz ani naleśników, ani kapusty z grzybami. Wigilijne krokiety mojego teścia powstają z ziemniaków i grochu. Świetnie smakują jako dodatek do barszczu, chrupiąca przekąska lub część głównego dania, zastępując ziemniaki.

Chrupiące krokiety z ziemniaków i grochu
Chrupiące krokiety z ziemniaków i grochu © Adobe Stock

To połączenie tworzy wyjątkowo smaczną i sycącą masę, która po usmażeniu przyjemnie chrupie i zachwyca smakiem. To postne, wigilijne danie jest bardzo proste w przygotowaniu, nawet początkujący kucharz poradzi sobie z jego przygotowaniem. Mój teść mistrzem gotowania nie jest, ale te krokiety za każdym razem wychodzą bajeczne.

Dzięki temu, że ziemniaki i groch mogą być ugotowane wcześniej, przygotowanie krokietów zajmuje niewiele czasu. W przedświątecznej gorączce to naprawdę ważne.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków,
  • 400 g namoczonego dzień wcześniej grochu,
  • pół cebuli,
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz do smaku.

Panierka

  • 3 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Namoczony groch zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Po ugotowaniu ostudź i przeciśnij przez praskę lub maszynkę.
  3. Ugotowane, wystudzone ziemniaki również rozdrobnij na gładkie purée i połącz z grochem.
  4. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na oleju.
  5. Dodaj jajko, podsmażoną cebulkę, mąkę oraz sól i pieprz.
  6. Zagnieć ciasto do połączenia składników, podsypując stolnicę odrobiną mąki.
  7. Z ciasta uformuj wałki, spłaszcz je lekko i pokrój w romby.
  8. Krokiety panieruj w rozkłóconych jajkach i bułce tartej.
  9. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem.

Gotowe krokiety możesz podawać na ciepło i na zimno. W formie przekąsek możesz dorzucić do nich ulubiony dip do zanurzania. Świetnie smakują również z sosem grzybowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu