Są chrupiące i rumiane. Teść co roku smaży całą furę tych krokietów do barszczu

Krokiety na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa. Zamiast jednak zawijać w naleśniki kapustę z grzybami, mój teść stawia na inne połączenie. Te krokiety z talerzy znikają w mgnieniu oka, a z dokładkami zdecydowanie trzeba się pospieszyć.

Chrupiące kotlety wigilijne Chrupiące kotlety wigilijne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

To najlepsze krokiety wigilijne, jakie jadłam. Są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Świetnie pasują do barszczu, ale nie brakuje fanów chrupania ich z sosem grzybowym lub nawet bez żadnego dodatku. Są pożywne, pyszne i proste w przygotowaniu, a składniki na całą furę kupisz za grosze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na Wigilię podaj rybę po japońsku. Nie zostanie nawet mały kawałeczek

Wigilijne krokiety z ziemniaków

W przeciwieństwie do tradycyjnych kotletów, w tym przepisie nie znajdziesz ani naleśników, ani kapusty z grzybami. Wigilijne krokiety mojego teścia powstają z ziemniaków i grochu. Świetnie smakują jako dodatek do barszczu, chrupiąca przekąska lub część głównego dania, zastępując ziemniaki.

Chrupiące krokiety z ziemniaków i grochu
Chrupiące krokiety z ziemniaków i grochu © Adobe Stock

To połączenie tworzy wyjątkowo smaczną i sycącą masę, która po usmażeniu przyjemnie chrupie i zachwyca smakiem. To postne, wigilijne danie jest bardzo proste w przygotowaniu, nawet początkujący kucharz poradzi sobie z jego przygotowaniem. Mój teść mistrzem gotowania nie jest, ale te krokiety za każdym razem wychodzą bajeczne.

Dzięki temu, że ziemniaki i groch mogą być ugotowane wcześniej, przygotowanie krokietów zajmuje niewiele czasu. W przedświątecznej gorączce to naprawdę ważne.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków,
  • 400 g namoczonego dzień wcześniej grochu,
  • pół cebuli,
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz do smaku.

Panierka

  • 3 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Namoczony groch zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Po ugotowaniu ostudź i przeciśnij przez praskę lub maszynkę.
  3. Ugotowane, wystudzone ziemniaki również rozdrobnij na gładkie purée i połącz z grochem.
  4. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na oleju.
  5. Dodaj jajko, podsmażoną cebulkę, mąkę oraz sól i pieprz.
  6. Zagnieć ciasto do połączenia składników, podsypując stolnicę odrobiną mąki.
  7. Z ciasta uformuj wałki, spłaszcz je lekko i pokrój w romby.
  8. Krokiety panieruj w rozkłóconych jajkach i bułce tartej.
  9. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem.

Gotowe krokiety możesz podawać na ciepło i na zimno. W formie przekąsek możesz dorzucić do nich ulubiony dip do zanurzania. Świetnie smakują również z sosem grzybowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯