PrzepisPrzekąskiSą chrupiące i rumiane. Teść co roku smaży całą furę tych krokietów do barszczu

Są chrupiące i rumiane. Teść co roku smaży całą furę tych krokietów do barszczu

Krokiety na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa. Zamiast jednak zawijać w naleśniki kapustę z grzybami, mój teść stawia na inne połączenie. Te krokiety z talerzy znikają w mgnieniu oka, a z dokładkami zdecydowanie trzeba się pospieszyć.

Chrupiące kotlety wigilijne
Chrupiące kotlety wigilijne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To najlepsze krokiety wigilijne, jakie jadłam. Są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Świetnie pasują do barszczu, ale nie brakuje fanów chrupania ich z sosem grzybowym lub nawet bez żadnego dodatku. Są pożywne, pyszne i proste w przygotowaniu, a składniki na całą furę kupisz za grosze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wigilijne krokiety z ziemniaków

W przeciwieństwie do tradycyjnych kotletów, w tym przepisie nie znajdziesz ani naleśników, ani kapusty z grzybami. Wigilijne krokiety mojego teścia powstają z ziemniaków i grochu. Świetnie smakują jako dodatek do barszczu, chrupiąca przekąska lub część głównego dania, zastępując ziemniaki.

Chrupiące krokiety z ziemniaków i grochu
Chrupiące krokiety z ziemniaków i grochu© Adobe Stock

To połączenie tworzy wyjątkowo smaczną i sycącą masę, która po usmażeniu przyjemnie chrupie i zachwyca smakiem. To postne, wigilijne danie jest bardzo proste w przygotowaniu, nawet początkujący kucharz poradzi sobie z jego przygotowaniem. Mój teść mistrzem gotowania nie jest, ale te krokiety za każdym razem wychodzą bajeczne.

Dzięki temu, że ziemniaki i groch mogą być ugotowane wcześniej, przygotowanie krokietów zajmuje niewiele czasu. W przedświątecznej gorączce to naprawdę ważne.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych i wystudzonych ziemniaków,
  • 400 g namoczonego dzień wcześniej grochu,
  • pół cebuli,
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz do smaku.

Panierka

  • 3 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Namoczony groch zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Po ugotowaniu ostudź i przeciśnij przez praskę lub maszynkę.
  3. Ugotowane, wystudzone ziemniaki również rozdrobnij na gładkie purée i połącz z grochem.
  4. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na oleju.
  5. Dodaj jajko, podsmażoną cebulkę, mąkę oraz sól i pieprz.
  6. Zagnieć ciasto do połączenia składników, podsypując stolnicę odrobiną mąki.
  7. Z ciasta uformuj wałki, spłaszcz je lekko i pokrój w romby.
  8. Krokiety panieruj w rozkłóconych jajkach i bułce tartej.
  9. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem.

Gotowe krokiety możesz podawać na ciepło i na zimno. W formie przekąsek możesz dorzucić do nich ulubiony dip do zanurzania. Świetnie smakują również z sosem grzybowym. Smacznego!

przepiskrokietypotrawy wigilijne

Wybrane dla Ciebie