PrzepisDeserySą pulchne i rozpływają się w ustach. O niebo lepsze od sklepowych drożdżówek

Są pulchne i rozpływają się w ustach. O niebo lepsze od sklepowych drożdżówek

Domowe drożdżówki to zawsze dobry pomysł.
Domowe drożdżówki to zawsze dobry pomysł.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

25.04.2024 10:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Już czekamy na sezon na bułeczki ze świeżymi jagodami. Jednak do lata jeszcze trochę czasu. Teraz do takiego wypieku możesz wykorzystać inne świeże owoce. Jakie? A to może być nawet małe zaskoczenie. Znane są z innych deserów, ale w drożdżówkach to nowość.

Domowe drożdżówki zawsze przywołują ciepłe wspomnienia. Kiedyś były pieczone z owocami sezonowymi. Teraz dostępność owoców jest znacznie większa, a także do tego wypieku można wykorzystywać owoce egzotyczne.

Kolejny pomysł

Tak, tak chodzi o banany. Często w sklepie sięgamy po całą kiść, bo przecież pyszne i czasami można je kupić w bardzo przystępnych cenach. Niestety, zdarza się przeliczyć, lub po prostu zbyt szybko dojrzewają. W takiej sytuacji mamy już niezły arsenał pomysłów. Można szybko zrobić z nich koktajl, usmażyć placki czy upiec chlebek bananowy. Dorzucamy kolejny - puszyste bułeczki bananowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ważne przechowywanie

Banany zadomowiły się w naszej kuchni na dobre. Do wypieków wykorzystujemy te przejrzałe, świetnie zastępują też cukier. Jednak nie można dopuszczać do tego, że nagle mamy całą kiść bananów do wykorzystania, bo może to być trudne. Dlatego trzeba pamiętać, by przechowywać je w temperaturze pokojowej, zawsze z dobrym przewiewem powietrza. Gdy pojawiają się na nich plamki, dobrze jest przełożyć je do lodówki. Jednak nie zatrzyma to na długo procesu szybkiego przejrzewania. Trzeba od razu myśleć, jak je wykorzystać. Może tym razem bułeczki?

Przepis na bananowe drożdżówki

Składniki:

  • 2 przejrzałe banany
  • ½ kg mąki pszennej
  • 25 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 7 g suchych drożdży
  • 50 groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Obierz banany i rozgnieć widelcem, możesz też użyć blendera. Papkę wymieszaj z jednym jajkiem i roztopionym masłem.
  2. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z drożdżami i solą. Suche składniki porcjami wsypuj do mokrych i dokładnie mieszaj.
  3. Na koniec do surowej masy dodaj groszki czekoladowe lub drobno posiekaną czekoladę, a po wymieszaniu przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 godziny.
  4. Po tym czasie ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Ubij go pięścią, by pozbyć się nadmiaru gazu, a następnie przełóż na oprószoną mąką stolnicę.
  5. Ciasto podziel na 12 równych części, a każdą z nich obtocz w mące i formuj z niej gładką kulę. Tak przygotowane bułeczki układaj na formie do pieczenia wyłożonej papierem.
  6. Bułeczki umieszczaj tak, by zostały między nimi odstępy. Ponownie przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
  7. Potem wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 20 minut.
  8. Potem je wystudź, możesz ich wierzch posypać cukrem pudrem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także