Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowym pokocha cała rodzina. Smakują jak z najlepszej piekarni
Zrób domowe bułeczki na słodko z pysznym dżemem jabłkowym, a twoi goście z pewnością poproszą o dokładkę. Tak dobrych wypieków nie może zabraknąć w żadnej kuchni.
27.03.2024 | aktual.: 23.04.2024 12:26
Puszyste i lekkie jak chmurka bułeczki drożdżowe wypełnione przepysznym dżemem jabłkowym jeszcze dziś mogą pojawić się na twoim stole. Gotowa receptura już na ciebie czeka. Dlatego nie zwlekaj ani minuty i od razu przygotuj smaczną niespodziankę dla swoich bliskich.
Z naszym przepisem upieczesz perfekcyjne bułeczki już za pierwszym razem. Tylko pamiętaj, są tak dobre, że znikają z talerzy w mgnieniu oka, dlatego lepiej od razu robić je z podwójnej porcji. Na pewno każdy, kto ich skosztuje, już po minucie poprosi o dokładkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowej roboty drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowym to prawdziwy strzał w 10!
Składniki:
Drożdżowe bułeczki:
- 4,5 szklanki mąki pszennej,
- 10 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 100 g masła,
- 1 szczypta soli,
- 1 słoik dżemu jabłkowego marki Herbapol.
Do dekoracji:
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania rozczynu drożdżowego. W tym celu łączę ze sobą: świeże drożdże, ciepłe mleko oraz małą porcję cukru. Po dokładnym wymieszaniu składników odstawiam powstałą mieszankę na bok.
Krok 2. Kolejne produkty - mąkę, jajka oraz masło - wrzucam bezpośrednio do miski robota kuchennego.
Krok 3. Na koniec do składników dodaję mieszankę na bazie drożdży. Nie zapominam również o szczypcie soli.
Krok 4. Dobrze wyrobione ciasto odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Krok 5. Po wyrośnięciu gotowe ciasto drożdżowe dzielę na mniejsze kulki. Następnie każdy taki element delikatnie rozwałkowuję, po czym w centralnej części umieszczam sporą porcję dżemu jabłkowego.
Krok 6. Dżem jabłkowy otulam ciastem drożdżowym dookoła. Jednocześnie formuję kształt małej bułeczki.
Krok 7. Drożdżowe bułeczki w takiej postaci przekładam do formy do pieczenia. Wcześniej zabezpieczonej papierem. To jednak nie koniec pracy, bo na każdej bułeczce przy pomocy kuchennego pędzelka rozprowadzam dodatkowo mleko.
Dopiero w takim wydaniu bułeczki mogą trafić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 8. Gotowe bułeczki drożdżowe przed podaniem dekoruję cukrem pudrem. I to wszystko, smacznego!