Drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowym pokocha cała rodzina. Smakują jak z najlepszej piekarni

Zrób domowe bułeczki na słodko z pysznym dżemem jabłkowym, a twoi goście z pewnością poproszą o dokładkę. Tak dobrych wypieków nie może zabraknąć w żadnej kuchni.

Puszyste jak chmurka bułeczki z owocowym nadzieniem to jest to!Puszyste jak chmurka bułeczki z owocowym nadzieniem to jest to!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Puszyste i lekkie jak chmurka bułeczki drożdżowe wypełnione przepysznym dżemem jabłkowym jeszcze dziś mogą pojawić się na twoim stole. Gotowa receptura już na ciebie czeka. Dlatego nie zwlekaj ani minuty i od razu przygotuj smaczną niespodziankę dla swoich bliskich.

Z naszym przepisem upieczesz perfekcyjne bułeczki już za pierwszym razem. Tylko pamiętaj, są tak dobre, że znikają z talerzy w mgnieniu oka, dlatego lepiej od razu robić je z podwójnej porcji. Na pewno każdy, kto ich skosztuje, już po minucie poprosi o dokładkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te genialne bułeczki drożdżowe z pysznym nadzieniem smakują dokładnie jak u babci

Domowej roboty drożdżowe bułeczki z dżemem jabłkowym to prawdziwy strzał w 10!

Składniki:

Drożdżowe bułeczki:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 100 g masła,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 słoik dżemu jabłkowego marki Herbapol. 

Do dekoracji: 

  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania rozczynu drożdżowego. W tym celu łączę ze sobą: świeże drożdże, ciepłe mleko oraz małą porcję cukru. Po dokładnym wymieszaniu składników odstawiam powstałą mieszankę na bok. 

Na początek przygotowuję miks z drożdżami
Na początek przygotowuję miks z drożdżami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Kolejne produkty - mąkę, jajka oraz masło - wrzucam bezpośrednio do miski robota kuchennego. 

Pozostałe produkty wrzucam do miski
Pozostałe produkty wrzucam do miski © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na koniec do składników dodaję mieszankę na bazie drożdży. Nie zapominam również o szczypcie soli.

Drożdżowe ciasto wyrabiam przy pomocy robota kuchennego
Drożdżowe ciasto wyrabiam przy pomocy robota kuchennego © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Dobrze wyrobione ciasto odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. 

Ciasto potrzebuje trochę czasu, aby pięknie wyrosło
Ciasto potrzebuje trochę czasu, aby pięknie wyrosło © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po wyrośnięciu gotowe ciasto drożdżowe dzielę na mniejsze kulki. Następnie każdy taki element delikatnie rozwałkowuję, po czym w centralnej części umieszczam sporą porcję dżemu jabłkowego. 

Czas na pyszne nadzienie
Czas na pyszne nadzienie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Dżem jabłkowy otulam ciastem drożdżowym dookoła. Jednocześnie formuję kształt małej bułeczki. 

I bułeczka już jest
I bułeczka już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Drożdżowe bułeczki w takiej postaci przekładam do formy do pieczenia. Wcześniej zabezpieczonej papierem. To jednak nie koniec pracy, bo na każdej bułeczce przy pomocy kuchennego pędzelka rozprowadzam dodatkowo mleko. 

Każdą bułeczkę smaruję mlekiem
Każdą bułeczkę smaruję mlekiem © Licencjodawca | Pyszności

Dopiero w takim wydaniu bułeczki mogą trafić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 

Krok 8. Gotowe bułeczki drożdżowe przed podaniem dekoruję cukrem pudrem. I to wszystko, smacznego!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności
Płatna współpraca z marką Herbapol
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀