Są silnie trujące i do złudzenia przypominają smardze. Trzymaj się od nich z daleka
Również w polskich lasach powoli zaczyna się sezon na smardze. Tak zwane polskie trufle są cenione ze względu na korzenny smak i wartości odżywcze. Ich cena na targach dochodzi nawet do 450 zł za kilogram. Niestety w Polsce dziko rosnące smardze są objęte ochroną, a ich zbieranie grozi mandatem. Co więcej, bardzo łatwo można je pomylić z innymi trującymi grzybami.
Piestrzenica kasztanowata – w przeciwieństwie do smardza, którego skupiska są już mocno przerzedzone – powszechnie występuje w polskich lasach. Kiedyś była uznawana za grzyb jadalny, dopóki nie zorientowano się, że to ona była przyczyną poważnych zatruć, które w niektórych przypadkach kończyły się śmiercią. Niedoświadczony grzybiarz może pomylić ją ze smardzem, bo do złudzenia przypomina ten grzyb jadalny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę
Trudno odróżnić te dwa gatunki grzybów
Zarówno smardze, jak i piestrzenice, mają podobny kształt nóżki i równie pomarszczony kapelusz, którego owocniki przypominają plastry miodu. Jednak powierzchnia kapelusza piestrzenicy jest nieco bardziej pofałdowana, ma też inny, bardziej intensywny czerwony kolor. Smardze są o wiele jaśniejsze – ich kapelusze są beżowe lub wpadające w jasny brąz.
Objawy zatrucia piestrzenicą
Pod żadnym pozorem nie sugeruj się jej zapachem. Piestrzenica może skusić cię bardzo przyjemnym aromatem, jednak w jej wnętrzu ukryta jest trująca substancja – gyromitryna, której spożycie może być katastrofalne w skutkach.
Objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się nawet po kilku dniach od spożycia – prowadzą nie tylko do zaburzeń żołądkowo-jelitowych, ale także do poważnego uszkodzenia wątroby, śledziony czy nerek. Trucizna ingeruje nawet w strukturę szpiku kostnego, może także powodować problemy ze wzrokiem.
W niektórych krajach jest dopuszczona do spożycia
Istnieją pewne sposoby obróbki tych grzybów, w wyniku których gyromitryna traci swoje trujące właściwości. Jednak nie warto podejmować się takich eksperymentów, bo wiążą się one z dość sporym ryzykiem. Praktycznie w całej Europie piestrzenica jest uznawana za grzyb trujący. Jej susz jest dopuszczony do sprzedaży jedynie w Finlandii.
Zasady bezpiecznego grzybobrania
Pamiętaj o najważniejszych zasadach bezpiecznego grzybobrania. Zbieraj wyłącznie te grzyby, które dobrze znasz, a najlepiej skonsultuj swoje zbiory z grzyboznawcą. Nie wyrywaj, nie niszcz grzybni oraz leśnej ściółki. Unikaj zbierania bardzo małych lub młodych grzybów, które trudno zidentyfikować. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, skontaktuj się z najbliższą stacją sanitarno-epidemiologiczną.
Pamiętaj, aby nie podawać grzybów małym dzieciom. Nie przyjmuj porad od przypadkowo spotkanych grzybiarzy i unikaj kupowania grzybów z nieznanego źródła. Co najważniejsze, nigdy nie próbuj identyfikować grzybów, smakując – to może być niebezpieczne dla zdrowia lub życia.