Wielu Polaków zbiera grzyby, ale wciąż robi głupi błąd. Przez to może dojść do poważnego zatrucia
Sezon na grzyby przyciąga miłośników grzybobrania. Jednak, zanim ruszysz na poszukiwanie tych smacznych leśnych skarbów, zastanów się nad pewnymi istotnymi kwestiami. Poznanie odpowiednich zasad zbierania i przechowywania grzybów jest kluczowe, aby uniknąć potencjalnych zagrożeń dla zdrowia.
14.10.2023 13:11
Chociaż polskie lasy wypełniają się grzybami i amatorów grzybobrania nie brakuje, to wciąż wiele osób popełnia podstawowe błędy, których trzeba się wystrzegać. Jednym z nich jest zbieranie grzybów do plastikowych reklamówek lub wiader. Dlaczego? Dietetyczka Małgorzata Gajewczyk w rozmowie z portalem WP abcZdrowie wyjaśniła, że długotrwałe przechowywanie grzybów w plastikowych torbach może prowadzić do zaparzenia i przyspieszonego psucia się grzybów. To z kolei może skutkować produkcją toksyn w grzybach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego unikać plastikowych reklamówek podczas zbierania grzybów?
Małgorzata Gajewczyk zaleca zbieranie grzybów do wiklinowych koszyków lub bawełnianych torebek, gdzie dostęp powietrza jest zapewniony. A dlaczego trzeba unikać plastikowych reklamówek? Otóż przechowywanie grzybów w plastiku sprzyja gromadzeniu się wilgoci, a to z kolei przyczynia się do powstawania w grzybach toksyn.
Przebieranie grzybów
Po powrocie do domu grzyby należy jak najszybciej przebrać i oczyścić. Jeśli nie zrobisz tego od razu, mogą w nich rozpocząć się procesy gnilne, rozwój pleśni lub pojawić się larwy muchówek. Grzyby należy oczyścić z ziemi, liści i innych zanieczyszczeń. Należy również usunąć uszkodzone lub spleśniałe fragmenty.
Dobór grzybów
Najlepszym sposobem na uniknięcie zatrucia grzybami jest zbieranie tylko tych, których jesteśmy pewni. Jeśli mamy wątpliwości, czy dany grzyb jest jadalny, lepiej zrezygnować z jego spożywania. Ewentualnie możemy zapytać o radę bardziej doświadczonego grzybiarza albo zawieźć grzyby do sanepidu i poprosić o ich sprawdzenie.
Przejrzałe grzyby
Stare osobniki jadalnych gatunków grzybów mogą zawierać trujące związki. To dlatego, że wraz z wiekiem grzyby wytwarzają więcej toksyn. Dlatego nie należy zbierać przejrzałych grzybów.
Objawy zatrucia grzybami
Objawy zatrucia grzybami mogą wystąpić po kilku godzinach lub nawet dniach od spożycia. Najczęściej obejmują one:
- nudności,
- wymioty,
- biegunkę,
- bóle brzucha,
- bóle głowy,
- zaburzenia widzenia,
- drgawki.
W przypadku wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza.