Wielu Polaków zbiera grzyby, ale wciąż robi głupi błąd. Przez to może dojść do poważnego zatrucia

Sezon na grzyby przyciąga miłośników grzybobrania. Jednak, zanim ruszysz na poszukiwanie tych smacznych leśnych skarbów, zastanów się nad pewnymi istotnymi kwestiami. Poznanie odpowiednich zasad zbierania i przechowywania grzybów jest kluczowe, aby uniknąć potencjalnych zagrożeń dla zdrowia.

Przestrzegaj tych zasad, podczas zbierania grzybówPrzestrzegaj tych zasad, podczas zbierania grzybów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Chociaż polskie lasy wypełniają się grzybami i amatorów grzybobrania nie brakuje, to wciąż wiele osób popełnia podstawowe błędy, których trzeba się wystrzegać. Jednym z nich jest zbieranie grzybów do plastikowych reklamówek lub wiader. Dlaczego? Dietetyczka Małgorzata Gajewczyk w rozmowie z portalem WP abcZdrowie wyjaśniła, że długotrwałe przechowywanie grzybów w plastikowych torbach może prowadzić do zaparzenia i przyspieszonego psucia się grzybów. To z kolei może skutkować produkcją toksyn w grzybach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Od samego patrzenia na te małe dzieła sztuki cieknie nam ślinka. Z tobą będzie tak samo

Dlaczego unikać plastikowych reklamówek podczas zbierania grzybów?

Małgorzata Gajewczyk zaleca zbieranie grzybów do wiklinowych koszyków lub bawełnianych torebek, gdzie dostęp powietrza jest zapewniony. A dlaczego trzeba unikać plastikowych reklamówek? Otóż przechowywanie grzybów w plastiku sprzyja gromadzeniu się wilgoci, a to z kolei przyczynia się do powstawania w grzybach toksyn.

Przebieranie grzybów

Po powrocie do domu grzyby należy jak najszybciej przebrać i oczyścić. Jeśli nie zrobisz tego od razu, mogą w nich rozpocząć się procesy gnilne, rozwój pleśni lub pojawić się larwy muchówek. Grzyby należy oczyścić z ziemi, liści i innych zanieczyszczeń. Należy również usunąć uszkodzone lub spleśniałe fragmenty.

Dobór grzybów

Najlepszym sposobem na uniknięcie zatrucia grzybami jest zbieranie tylko tych, których jesteśmy pewni. Jeśli mamy wątpliwości, czy dany grzyb jest jadalny, lepiej zrezygnować z jego spożywania. Ewentualnie możemy zapytać o radę bardziej doświadczonego grzybiarza albo zawieźć grzyby do sanepidu i poprosić o ich sprawdzenie.

Przejrzałe grzyby

Stare osobniki jadalnych gatunków grzybów mogą zawierać trujące związki. To dlatego, że wraz z wiekiem grzyby wytwarzają więcej toksyn. Dlatego nie należy zbierać przejrzałych grzybów.

Objawy zatrucia grzybami

Objawy zatrucia grzybami mogą wystąpić po kilku godzinach lub nawet dniach od spożycia. Najczęściej obejmują one:

  • nudności,
  • wymioty,
  • biegunkę,
  • bóle brzucha,
  • bóle głowy,
  • zaburzenia widzenia,
  • drgawki.

W przypadku wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇