Sałatka bankietowa znika błyskawicznie. Zawsze ktoś prosi o przepis

Zbliża ci się zjazd rodzinny? Urodziny? Rocznica? A może imieniny u cioci? Nieistotne co to za okazja – sałatka bankietowa z kurczakiem, awokado i ogórkiem sprawdzi się za każdym razem. Bądź uprzejmy spisać ten przepis, bo z całą pewnością wiele osób cię o niego zapyta. Sam się o tym przekonasz!

Sałatka bankietowa szybko znika ze stołuSałatka bankietowa szybko znika ze stołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SnowElf

Każda impreza rodzinna zasługuje na dobry bufet. Jeśli to ty jesteś – przynajmniej częściowo – odpowiedzialny za ustalanie jadłospisu, to ten artykuł może cię zainteresować. Sałatka bankietowa, którą za moment ci zaprezentuję, jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Wydaje się prosta i… taka jest! A jednak bogactwo składników i połączenie ich za pomocą pysznego sosu sprawiają wrażenie, jakby na stole właśnie wylądowało skrzętnie planowane kulinarne dzieło sztuki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Wspomnieliśmy o sosie. To bardzo ważne. W przypadku tej sałatki bankietowej postawiłem na pewien naprawdę prosty, ale jednocześnie nieoczywisty przepis. Dressing do sałatki powstaje na bazie sera gorgonzola, a jego smak to po prostu coś cudownego. Musisz się o tym przekonać na własnych kubkach smakowych!

Sałatka bankietowa

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka,
  • ½ sałaty lodowej,
  • 1 duże awokado,
  • 3 łyżki groszku z puszki,
  • 1 ogórek,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek.


Sos:

  • 100 g gorgonzoli,
  • odrobina wody,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw i usmaż na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Sałatę i natkę poszatkuj.
  3. Wydłub pestkę z awokado i pokrój owoc w mniejsze kawałki.
  4. W ten sam sposób rozdrobnij ogórka.
  5. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w połówki lub ćwiartki.
  6. Wlej trochę soku z cytryny i oliwy z oliwek.
  7. Teraz wymieszaj wszystkie składniki (poza jajkami – je warto dodać na sam koniec). Oddzielnie przygotuj sos: pokrój gorgonzolę na mniejsze kawałki i podgrzej w rondelku z niewielką ilością wody. Dopraw pieprzem.
  8. Kiedy sos przestygnie, możesz nim już polać sałatkę. Na wierzchu ułóż jajka i gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟