PrzepisSałatkiSałatka bankietowa znika błyskawicznie. Zawsze ktoś prosi o przepis

Sałatka bankietowa znika błyskawicznie. Zawsze ktoś prosi o przepis

Zbliża ci się zjazd rodzinny? Urodziny? Rocznica? A może imieniny u cioci? Nieistotne co to za okazja – sałatka bankietowa z kurczakiem, awokado i ogórkiem sprawdzi się za każdym razem. Bądź uprzejmy spisać ten przepis, bo z całą pewnością wiele osób cię o niego zapyta. Sam się o tym przekonasz!

Sałatka bankietowa szybko znika ze stołu
Sałatka bankietowa szybko znika ze stołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SnowElf

Każda impreza rodzinna zasługuje na dobry bufet. Jeśli to ty jesteś – przynajmniej częściowo – odpowiedzialny za ustalanie jadłospisu, to ten artykuł może cię zainteresować. Sałatka bankietowa, którą za moment ci zaprezentuję, jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Wydaje się prosta i… taka jest! A jednak bogactwo składników i połączenie ich za pomocą pysznego sosu sprawiają wrażenie, jakby na stole właśnie wylądowało skrzętnie planowane kulinarne dzieło sztuki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Wspomnieliśmy o sosie. To bardzo ważne. W przypadku tej sałatki bankietowej postawiłem na pewien naprawdę prosty, ale jednocześnie nieoczywisty przepis. Dressing do sałatki powstaje na bazie sera gorgonzola, a jego smak to po prostu coś cudownego. Musisz się o tym przekonać na własnych kubkach smakowych!

Sałatka bankietowa

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka,
  • ½ sałaty lodowej,
  • 1 duże awokado,
  • 3 łyżki groszku z puszki,
  • 1 ogórek,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek.


Sos:

  • 100 g gorgonzoli,
  • odrobina wody,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw i usmaż na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Sałatę i natkę poszatkuj.
  3. Wydłub pestkę z awokado i pokrój owoc w mniejsze kawałki.
  4. W ten sam sposób rozdrobnij ogórka.
  5. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w połówki lub ćwiartki.
  6. Wlej trochę soku z cytryny i oliwy z oliwek.
  7. Teraz wymieszaj wszystkie składniki (poza jajkami – je warto dodać na sam koniec). Oddzielnie przygotuj sos: pokrój gorgonzolę na mniejsze kawałki i podgrzej w rondelku z niewielką ilością wody. Dopraw pieprzem.
  8. Kiedy sos przestygnie, możesz nim już polać sałatkę. Na wierzchu ułóż jajka i gotowe. Smacznego!
sałatkasałatka z kurczakiemprzepis
Wybrane dla Ciebie