Sałatka bankietowa znika błyskawicznie. Zawsze ktoś prosi o przepis
Zbliża ci się zjazd rodzinny? Urodziny? Rocznica? A może imieniny u cioci? Nieistotne co to za okazja – sałatka bankietowa z kurczakiem, awokado i ogórkiem sprawdzi się za każdym razem. Bądź uprzejmy spisać ten przepis, bo z całą pewnością wiele osób cię o niego zapyta. Sam się o tym przekonasz!
Każda impreza rodzinna zasługuje na dobry bufet. Jeśli to ty jesteś – przynajmniej częściowo – odpowiedzialny za ustalanie jadłospisu, to ten artykuł może cię zainteresować. Sałatka bankietowa, którą za moment ci zaprezentuję, jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Wydaje się prosta i… taka jest! A jednak bogactwo składników i połączenie ich za pomocą pysznego sosu sprawiają wrażenie, jakby na stole właśnie wylądowało skrzętnie planowane kulinarne dzieło sztuki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny
Wspomnieliśmy o sosie. To bardzo ważne. W przypadku tej sałatki bankietowej postawiłem na pewien naprawdę prosty, ale jednocześnie nieoczywisty przepis. Dressing do sałatki powstaje na bazie sera gorgonzola, a jego smak to po prostu coś cudownego. Musisz się o tym przekonać na własnych kubkach smakowych!
Sałatka bankietowa
Składniki:
- 1 pierś kurczaka,
- ½ sałaty lodowej,
- 1 duże awokado,
- 3 łyżki groszku z puszki,
- 1 ogórek,
- 3 jajka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek.
Sos:
- 100 g gorgonzoli,
- odrobina wody,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw i usmaż na rozgrzanym tłuszczu.
- Sałatę i natkę poszatkuj.
- Wydłub pestkę z awokado i pokrój owoc w mniejsze kawałki.
- W ten sam sposób rozdrobnij ogórka.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w połówki lub ćwiartki.
- Wlej trochę soku z cytryny i oliwy z oliwek.
- Teraz wymieszaj wszystkie składniki (poza jajkami – je warto dodać na sam koniec). Oddzielnie przygotuj sos: pokrój gorgonzolę na mniejsze kawałki i podgrzej w rondelku z niewielką ilością wody. Dopraw pieprzem.
- Kiedy sos przestygnie, możesz nim już polać sałatkę. Na wierzchu ułóż jajka i gotowe. Smacznego!