Sałatka bankietowa znika błyskawicznie. Zawsze ktoś prosi o przepis

Zbliża ci się zjazd rodzinny? Urodziny? Rocznica? A może imieniny u cioci? Nieistotne co to za okazja – sałatka bankietowa z kurczakiem, awokado i ogórkiem sprawdzi się za każdym razem. Bądź uprzejmy spisać ten przepis, bo z całą pewnością wiele osób cię o niego zapyta. Sam się o tym przekonasz!

Sałatka bankietowa szybko znika ze stołuSałatka bankietowa szybko znika ze stołu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SnowElf

Każda impreza rodzinna zasługuje na dobry bufet. Jeśli to ty jesteś – przynajmniej częściowo – odpowiedzialny za ustalanie jadłospisu, to ten artykuł może cię zainteresować. Sałatka bankietowa, którą za moment ci zaprezentuję, jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. Wydaje się prosta i… taka jest! A jednak bogactwo składników i połączenie ich za pomocą pysznego sosu sprawiają wrażenie, jakby na stole właśnie wylądowało skrzętnie planowane kulinarne dzieło sztuki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze flaczki z boczniaków. Rozgrzewająca zupa dla całej rodziny

Wspomnieliśmy o sosie. To bardzo ważne. W przypadku tej sałatki bankietowej postawiłem na pewien naprawdę prosty, ale jednocześnie nieoczywisty przepis. Dressing do sałatki powstaje na bazie sera gorgonzola, a jego smak to po prostu coś cudownego. Musisz się o tym przekonać na własnych kubkach smakowych!

Sałatka bankietowa

Składniki:

  • 1 pierś kurczaka,
  • ½ sałaty lodowej,
  • 1 duże awokado,
  • 3 łyżki groszku z puszki,
  • 1 ogórek,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek.


Sos:

  • 100 g gorgonzoli,
  • odrobina wody,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw i usmaż na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Sałatę i natkę poszatkuj.
  3. Wydłub pestkę z awokado i pokrój owoc w mniejsze kawałki.
  4. W ten sam sposób rozdrobnij ogórka.
  5. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w połówki lub ćwiartki.
  6. Wlej trochę soku z cytryny i oliwy z oliwek.
  7. Teraz wymieszaj wszystkie składniki (poza jajkami – je warto dodać na sam koniec). Oddzielnie przygotuj sos: pokrój gorgonzolę na mniejsze kawałki i podgrzej w rondelku z niewielką ilością wody. Dopraw pieprzem.
  8. Kiedy sos przestygnie, możesz nim już polać sałatkę. Na wierzchu ułóż jajka i gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"