Sałatka chrzanowa siostry Anastazji to mój as w rękawie. Co roku stawiam na wielkanocnym stole

Moja sałatka chrzanowa, inspirowana przepisem siostry Anastazji, to prawdziwy hit Wielkanocy. Jej wyrazisty smak i kremowa konsystencja idealnie komponują się z innymi świątecznymi przysmakami. Co roku znika ze stołu jako pierwsza! Poznaj mój niezawodny przepis na tę wyjątkową sałatkę chrzanową i zaskocz swoich gości.

Sałatka chrzanowa siostry Anastazji to mój as w rękawieSałatka chrzanowa siostry Anastazji to mój as w rękawie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Wielkanoc to czas, w którym na naszych stołach królują potrawy pachnące tradycją, a każda gospodyni stara się przygotować coś wyjątkowego, co zachwyci rodzinę i gości. Od kilku lat nie wyobrażam sobie świąt bez jednej konkretnej potrawy – to sałatka chrzanowa, której recepturę zaczerpnęłam z przepisów siostry Anastazji. Ta prosta, a zarazem pełna wyrazistego smaku kompozycja nie tylko doskonale pasuje do wielkanocnego menu, ale też zdobywa serca domowników już od pierwszej łyżki. Jeśli szukasz sprawdzonego dania, które zaskoczy swoją świeżością i pikantną nutą – ten przepis jest właśnie dla ciebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny schab w śmietankowym sosie. Do placków ziemniaczanych jak znalazł

Sałatka chrzanowa siostry Anastazji – klasyka w najlepszym wydaniu

Przepis siostry Anastazji to mistrzowskie połączenie składników, które z jednej strony kojarzą się z domowym ciepłem, a z drugiej – wnoszą do sałatki wyrazisty, nieco pikantny akcent. To właśnie chrzan, będący jednym z symboli wielkanocnego stołu, nadaje tej potrawie niepowtarzalny charakter. Ale w tej wersji jego ostrość została sprytnie złagodzona delikatnym jogurtem naturalnym i kremowym majonezem, co sprawia, że danie jest wyraziste, ale nie przytłaczające.

Do przygotowania potrzebujesz kilku łatwo dostępnych składników:

  • dwie piersi z kurczaka,
  • pięć ugotowanych na twardo jajek,
  • około 300 g żółtego sera (najlepiej startego na dużych oczkach),
  • puszkę kukurydzy,
  • słoiczek marynowanej cebulki perłowej,
  • słoiczek tartego chrzanu (najlepiej naturalnego, bez konserwantów),
  • po małym opakowaniu majonezu i jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz i szczypiorek do smaku i dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka przyprawiam i podsmażam delikatnie na patelni, a następnie duszę do miękkości. Po ostudzeniu kroję ją w kostkę.
  2. Jajka gotuję, studzę i również kroję. Do tego dodaję starty ser, kukurydzę i cebulkę.
  3. W osobnej misce mieszam jogurt, majonez i chrzan – tak powstaje aromatyczny sos, który wiąże wszystkie składniki. Po dokładnym wymieszaniu sałatkę doprawiam solą i pieprzem, a na wierzch sypię świeży szczypiorek.

Jeśli szukasz sałatki, która zachwyci gości przy wielkanocnym stole, a jednocześnie będzie łatwa i szybka do zrobienia – sałatka chrzanowa siostry Anastazji to strzał w dziesiątkę. To mój wielkanocny klasyk, który co roku wraca na stół i za każdym razem znika do ostatniej łyżki. Spróbuj – może i w twoim domu stanie się nową tradycją.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej