Sałatka kijowska podbija kubki smakowe. Świetnie sprawdzi się na kolację

Kiedy nie wiem, co przygotować na kolację, a zwykłe kanapki czy pasta jajeczna już się wszystkim znudziły, sięgam po przepis mojej teściowej na pyszną sałatkę kijowską. Zrobisz ją w mgnieniu oka.

Sałatka kijowska - PysznościSałatka kijowska - Pyszności
Źródło zdjęć: © obiadkiideserki
Ewa Malinowska

Sałatkę kijowską podać można jako przystawkę na imprezę, kolację czy zabrać w pudełku do pracy na drugie śniadanie. Jej bazą jest ryż i wędzona makrela, która daje wyjątkowy aromat i smak. Całość równoważy dodatek słodkiej kukurydzy, chrupiących ogórków konserwowych oraz cebulki. Nie sposób jest się jej oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekka lazania z pesto i burratą przypomni o wakacjach. Prosty przepis na smaczny i zdrowy obiad

Sałatka kijowska - przepis na sałatkę z makrelą

Wędzona makrela sprawdzi się nie tylko w połączeniu z jajkiem jako pasta kanapkowa. W tej sałatce zagra pierwszoplanową rolę, chociaż i dodatki świetnie tutaj wypadają. Całość łączy majonez, który możesz również zastąpić częściowo jogurtem naturalnym lub greckim, aby sałatka była lżejsza.

Sałatka kijowska
Sałatka kijowska © obiadkiideserki | M. C.

Ta pożywna sałatka z wędzoną makrelą i ryżem to doskonały wybór na różnego rodzaju okazje. Świetnie sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych spotkań, przyjęć ze znajomymi, jak i na co dzień. Zamiast wędzonej makreli możesz sięgnąć też po tuńczyka w puszce.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 duża wędzona makrela lub 2 mniejsze,
  • 2-3 ogórki konserwowe,
  • 1 cebula,
  • majonez,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z makreli usuń skórę i podziel na mniejsze kawałki, pozbawiając ją przy tym ości. Powinna być dobrze oczyszczona, aby w sałatce nikt nie znalazł niemiłej niespodzianki.
  2. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Ogórki oraz cebulę pokrój w kostkę.
  4. Do ugotowanego i przestudzonego ryżu dodaj odsączoną kukurydzę, cebulę, ogórki oraz makrelę.
  5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj majonez.
  6. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Sałatkę kijowską możesz jeść od razu, jednak lepiej smakuje, gdy smaki się przegryzą. Wstaw ją do lodówki na godzinę, a będzie jeszcze smaczniejsza. Ilość majonezu (lub jogurtu i majonezu) dopasuj do własnych preferencji. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem