PrzepisSałatkiSałatka kijowska podbija kubki smakowe. Świetnie sprawdzi się na kolację

Sałatka kijowska podbija kubki smakowe. Świetnie sprawdzi się na kolację

Sałatka kijowska - Pyszności
Sałatka kijowska - Pyszności
Źródło zdjęć: © obiadkiideserki

18.09.2024 09:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy nie wiem, co przygotować na kolację, a zwykłe kanapki czy pasta jajeczna już się wszystkim znudziły, sięgam po przepis mojej teściowej na pyszną sałatkę kijowską. Zrobisz ją w mgnieniu oka.

Sałatkę kijowską podać można jako przystawkę na imprezę, kolację czy zabrać w pudełku do pracy na drugie śniadanie. Jej bazą jest ryż i wędzona makrela, która daje wyjątkowy aromat i smak. Całość równoważy dodatek słodkiej kukurydzy, chrupiących ogórków konserwowych oraz cebulki. Nie sposób jest się jej oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka kijowska - przepis na sałatkę z makrelą

Wędzona makrela sprawdzi się nie tylko w połączeniu z jajkiem jako pasta kanapkowa. W tej sałatce zagra pierwszoplanową rolę, chociaż i dodatki świetnie tutaj wypadają. Całość łączy majonez, który możesz również zastąpić częściowo jogurtem naturalnym lub greckim, aby sałatka była lżejsza.

Sałatka kijowska
Sałatka kijowska© obiadkiideserki | M. C.

Ta pożywna sałatka z wędzoną makrelą i ryżem to doskonały wybór na różnego rodzaju okazje. Świetnie sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych spotkań, przyjęć ze znajomymi, jak i na co dzień. Zamiast wędzonej makreli możesz sięgnąć też po tuńczyka w puszce.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 duża wędzona makrela lub 2 mniejsze,
  • 2-3 ogórki konserwowe,
  • 1 cebula,
  • majonez,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z makreli usuń skórę i podziel na mniejsze kawałki, pozbawiając ją przy tym ości. Powinna być dobrze oczyszczona, aby w sałatce nikt nie znalazł niemiłej niespodzianki.
  2. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Ogórki oraz cebulę pokrój w kostkę.
  4. Do ugotowanego i przestudzonego ryżu dodaj odsączoną kukurydzę, cebulę, ogórki oraz makrelę.
  5. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj majonez.
  6. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Sałatkę kijowską możesz jeść od razu, jednak lepiej smakuje, gdy smaki się przegryzą. Wstaw ją do lodówki na godzinę, a będzie jeszcze smaczniejsza. Ilość majonezu (lub jogurtu i majonezu) dopasuj do własnych preferencji. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także