Sałatka pokusa oczaruje gości. Tylko kilka składników, a efekt smakowy murowany

Jak skusić gości do spróbowania przyrządzonego przez nas menu? To proste – sałatką pokusą. Ta propozycja jeszcze nigdy mnie nie zawiodła, a jajka, ser żółty i cebula okazują się lepszym triem, niż mogłoby się to wydawać. Serdecznie polecam, bo ślinka cieknie na sam widok!

Sałatka pokusa zachwyci każdegoSałatka pokusa zachwyci każdego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | IRYNA TATSKOVA

Jajka i przygotowywane z nich potrawy przez wiele lat borykały się z pijarowymi problemami. A to ktoś powiedział, że ich spożywanie zwiększa ryzyko chorób wieńcowych, a to ktoś inny przypisał im wręcz demoniczne wpływ na zły cholesterol we krwi.

Po latach – i wielu, naprawdę wielu poważnych badaniach naukowych – okazało się, że większość tego typu oskarżeń należałoby wepchnąć między mity. Mniej więcej w to samo miejsce, w którym mówi się, że kawa wypłukuje magnez z organizmu albo że połączenie ogórka i pomidora jest szkodliwe dla żołądka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Jedz sałatki z jajkami

Dietetycy i naukowcy mają więc już pewność, że spożywanie jajek ma pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. A nam w to graj. Pozostaje tylko nauczyć się prostych przepisów, oczywiście z jajkami w roli głównej. Jedna z takich receptur to nasza dzisiejsza bohaterka. A dokładniej rzecz ujmując: sałatka pokusa.

Ta rewelacyjna i bajecznie prozaiczna sałatka to nic innego, jak połączenie jajek, sera żółtego, cebuli, zieleniny i kilku przypraw. Wychodzi z tego kulinarna bajka, gwarantuję. Zobacz przepis i daj znać, co sądzisz.

Sałatka pokusa

To prosta, ale bardzo smaczna sałatka. Wystarczy 7 prostych składników i przyprawy. Gdy spróbujesz, będziesz ją robić regularnie.

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 150 g sera żółtego w kostce,
  • ½ cebuli,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka ulubionej musztardy,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj, a potem ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Cebulę drobno posiekaj, ser żółty pokrój w kostkę.
  3. Przełóż do miski, dodaj majonez zmieszany z musztardą oraz posiekany szczypiorek (najlepiej drobny) i koperek.
  4. Dopraw do smaku, delikatnie wymieszaj i wstaw do lodówki.

Sałatka pokusa najlepiej smakuje lekko schłodzona. Do tego świeże pieczywo i można się zajadać. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem