Sałatkę ziemniaczaną robię z chrupiącym dodatkiem. W kilka minut miska jest wylizana do czysta

Sałatka ziemniaczana to danie, które mimo swojego prostego składu, zaskakuje różnorodnością smaków i sposobów podania. To prawdziwy kulinarny hit na każdą okazję, od rodzinnych obiadów po grillowe spotkania.

Sałatka ziemniaczanaSałatka ziemniaczana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sałatka ziemniaczana rodem z Niemiec

Kultowa niemiecka sałatka ziemniaczana, znana jako kartoffelsalat, to połączenie prostoty z wykwintnością. Głównym składnikiem są ziemniaki sałatkowe, które gotujemy do miękkości, a następnie łączymy z majonezem i jogurtem naturalnym. Dodajemy szalotki oraz konserwowe ogórki, które nadają potrawie wyrazisty smak. Warto również dorzucić nieco koperku i rzodkiewki, by całość nabrała świeżości. W wersji na bogato warto podkręcić smak sałatki chrupiącym boczkiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Aby wzbogacić smak, można eksperymentować z różnymi dodatkami. Majonez czasem zastępuje się lekkim dressingiem na bazie oliwy z dodatkiem soku z cytryny. Osoby preferujące mniej kaloryczne opcje, mogą skorzystać tylko z jogurtu naturalnego jako bazy do sosu.

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką i boczkiem- przepis

Składniki:

  • 750 g ziemniaków sałatkowych,
  • 3 małe szalotki,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • kilka plastrów boczku,
  • 5 łyżek majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • pół pęczka koperku,
  • pół pęczka rzodkiewek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:


  1. Ziemniaki wyszoruj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Po ugotowaniu odsącz i pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w kostkę.
  3. Boczek podsmaż na patelni, a by stał się rumiany i chrupiący.
  4. W miseczce wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym. Dodaj posiekane drobno szalotki i ogórki konserwowe. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  5. W dużej misce połącz ziemniaki z przygotowanym sosem i pokruszonym boczkiem. Delikatnie wymieszaj, uważając, aby ziemniaki się nie rozpadły.
  6. Na koniec posyp delikatnie posiekanym koperkiem i startą na tarce rzodkiewką, aby sałatka nabrała świeżego aromatu.
  7. Podawaj jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie.
  8. Sałatka ziemniaczana doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Innowacyjne podejście z Turcji

Turcy, mistrzowie grilla, doskonale wiedzą, jakie dodatki najlepiej komponują się z potrawami z rusztu. Ich wersja sałatki ziemniaczanej cechuje się lekkością i chrupkością. Do gotowanych ziemniaków dodaje się świeże jabłka, orzechy włoskie oraz ugotowane na twardo jajka. Całość uzupełnia intensywna w smaku natka pietruszki, która nadaje sałatce wyjątkowy charakter.

Ciekawostką dla wielu może być wykorzystanie orzechów włoskich, które przed dodaniem do potrawy należy podprażyć na patelni. W połączeniu z sokiem z cytryny tworzą niebanalny smak, który zachwyci niejednego smakosza. To propozycja dla tych, którzy nie boją się kulinarnych eksperymentów i poszukują nowych, świeżych smaków.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej