Nie pomijaj tej czynności. Jajka nie będą pękać w czasie gotowania

Jajka to podstawa wielu śniadań, obiadów i kolacji. Gotowanie jajek wydaje się banalnie proste, jednak często kończy się popękanymi skorupkami i wylanym białkiem. Istnieje jednak prosty trik, który pozwoli ci uniknąć tych problemów i ugotować jajka idealne. Zapomnij o frustracji i ciesz się perfekcyjnie ugotowanymi jajkami za każdym razem!

Tak ugotujesz idealne jajka na twardoTak ugotujesz idealne jajka na twardo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Gotowanie jajek wydaje się banalnie proste, ale w rzeczywistości może sprawiać wiele problemów. Niejednokrotnie zdarza się, że po wyjęciu z wody jajka mają popękaną skorupkę, wypływające białko, są niedogotowane lub wręcz przeciwnie – mają nieapetyczny, siny odcień w środku. Winą za te niepowodzenia często są kulinarne błędy i brak znajomości kilku prostych zasad. Jeśli chcesz, by twoje jajka zawsze wychodziły idealnie, koniecznie poznaj ten jeden kluczowy trik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki z ciasta francuskiego - bez zagniatania, wypełnione pysznym kremem

Jajka pękają podczas gotowania? To przez ten błąd

Nic nie psuje radości z gotowania bardziej niż jajka, które pękają podczas gotowania. Problem ten dotyka wielu osób, jednak jego przyczyna jest bardzo prosta – nagła zmiana temperatury. Wrzucenie zimnego jajka prosto z lodówki do wrzątku powoduje szok termiczny, który prowadzi do pękania skorupki i wyciekania białka.

Jak zapobiec pękaniu jajek? Oto sprawdzony sposób

Aby uniknąć tego problemu, wystarczy, że odpowiednio wcześniej wyjmiesz jajka z lodówki. Jeśli pozostawisz je na kilka godzin w temperaturze pokojowej, nie będą narażone na gwałtowną zmianę temperatury i pozostaną w całości podczas gotowania. Jeśli zapomnisz wyjąć jajek wcześniej, jest na to inna metoda – zamiast wrzucać je do wrzątku, umieść je w zimnej wodzie i dopiero wtedy zacznij podgrzewać. Dzięki temu ogrzeją się stopniowo i nie pękną.

Praktyczne wskazówki, które ułatwią gotowanie jajek:

  • wkładaj jajka do zimnej wody, jeśli są wyjęte prosto z lodówki, a jeśli mają temperaturę pokojową, możesz zanurzyć je od razu we wrzątku.
  • gotuj jajka na średnim ogniu – zbyt intensywne gotowanie może prowadzić do pęknięć.
  • dodaj do wody odrobinę kwasku cytrynowego lub octu – to dodatkowe zabezpieczenie przed pękaniem skorupki.
  • po ugotowaniu od razu umieść jajka w zimnej wodzie – zatrzyma to proces gotowania i ułatwi obieranie skorupki.

Dzięki tym prostym krokom twoje jajka zawsze będą idealne – bez pęknięć i nieestetycznych niespodzianek. Spróbuj tych metod i przekonaj się, jak łatwo można uniknąć kulinarnych wpadek!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej