Nie pomijaj tej czynności. Jajka nie będą pękać w czasie gotowania

Jajka to podstawa wielu śniadań, obiadów i kolacji. Gotowanie jajek wydaje się banalnie proste, jednak często kończy się popękanymi skorupkami i wylanym białkiem. Istnieje jednak prosty trik, który pozwoli ci uniknąć tych problemów i ugotować jajka idealne. Zapomnij o frustracji i ciesz się perfekcyjnie ugotowanymi jajkami za każdym razem!

Tak ugotujesz idealne jajka na twardoTak ugotujesz idealne jajka na twardo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Gotowanie jajek wydaje się banalnie proste, ale w rzeczywistości może sprawiać wiele problemów. Niejednokrotnie zdarza się, że po wyjęciu z wody jajka mają popękaną skorupkę, wypływające białko, są niedogotowane lub wręcz przeciwnie – mają nieapetyczny, siny odcień w środku. Winą za te niepowodzenia często są kulinarne błędy i brak znajomości kilku prostych zasad. Jeśli chcesz, by twoje jajka zawsze wychodziły idealnie, koniecznie poznaj ten jeden kluczowy trik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki z ciasta francuskiego - bez zagniatania, wypełnione pysznym kremem

Jajka pękają podczas gotowania? To przez ten błąd

Nic nie psuje radości z gotowania bardziej niż jajka, które pękają podczas gotowania. Problem ten dotyka wielu osób, jednak jego przyczyna jest bardzo prosta – nagła zmiana temperatury. Wrzucenie zimnego jajka prosto z lodówki do wrzątku powoduje szok termiczny, który prowadzi do pękania skorupki i wyciekania białka.

Jak zapobiec pękaniu jajek? Oto sprawdzony sposób

Aby uniknąć tego problemu, wystarczy, że odpowiednio wcześniej wyjmiesz jajka z lodówki. Jeśli pozostawisz je na kilka godzin w temperaturze pokojowej, nie będą narażone na gwałtowną zmianę temperatury i pozostaną w całości podczas gotowania. Jeśli zapomnisz wyjąć jajek wcześniej, jest na to inna metoda – zamiast wrzucać je do wrzątku, umieść je w zimnej wodzie i dopiero wtedy zacznij podgrzewać. Dzięki temu ogrzeją się stopniowo i nie pękną.

Praktyczne wskazówki, które ułatwią gotowanie jajek:

  • wkładaj jajka do zimnej wody, jeśli są wyjęte prosto z lodówki, a jeśli mają temperaturę pokojową, możesz zanurzyć je od razu we wrzątku.
  • gotuj jajka na średnim ogniu – zbyt intensywne gotowanie może prowadzić do pęknięć.
  • dodaj do wody odrobinę kwasku cytrynowego lub octu – to dodatkowe zabezpieczenie przed pękaniem skorupki.
  • po ugotowaniu od razu umieść jajka w zimnej wodzie – zatrzyma to proces gotowania i ułatwi obieranie skorupki.

Dzięki tym prostym krokom twoje jajka zawsze będą idealne – bez pęknięć i nieestetycznych niespodzianek. Spróbuj tych metod i przekonaj się, jak łatwo można uniknąć kulinarnych wpadek!

Wybrane dla Ciebie
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Na święta znika szybciej niż jarzynowa. Przepis siostry Anastazji nie ma sobie równych
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Rozgniatam widelcem i mieszam z twarogiem. Po takim śniadaniu cukier nie szybuje w górę
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Jest kremowy jak masło i naszpikowany kolagenem. Jedz regularnie, a zapomnisz o skrzypiących stawach
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Na obiad serwuję grecką zapiekankę. Od stołu nikt nie odejdzie głodny
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Babcia zawsze dodaje 2 łyżki do ryby po grecku. Genialnie podbija smak warzyw
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Mandarynki są kwaśne i niesmaczne. Wystarczy 10 minut, a staną się słodkie jak miód
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀