Sama robię drobiową wędlinę. Jest tak delikatna i pełna smaku, że sklepowa może się schować

Sklepowe wędliny? Pełne wody, konserwantów i smakują jak papier z szynką. A wystarczy chwila pracy w domu, żeby mieć coś sto razy lepszego - zdrową, soczystą, drobiową wędlinę, którą zjesz z przyjemnością i podasz bez wstydu. Robię ją od lat i nie wróciłabym do marketowych wynalazków nawet za darmo.

Jak zrobić domową wędlinę z kurczaka?Jak zrobić domową wędlinę z kurczaka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ihar leichonak
Paulina Hermann

Nie trzeba być masarzem z wieloletnim stażem, żeby zrobić domową wędlinę. Wystarczy kawałek mięsa, trochę przypraw i pomysł, jak to ograć bez zbędnych dodatków. Szczególnie polecam wersję drobiową – delikatną, lekką i pełną smaku. To idealna propozycja nie tylko na kanapki, ale też do sałatek, wrapów czy po prostu jako przekąska. A najlepsze? Wiesz, co jesz. Zero ulepszaczy, zero azotynów, zero dziwnego posmaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Domowa drobiowa wędlina zastąpi te kupne

Po pierwsze: skład. Wiesz, co dodajesz i nie musisz łamać sobie głowy przy czytaniu etykiety, bo jedynym składnikiem konserwującym jest… lodówka. Po drugie: smak. Mięso doprawiasz pod siebie. Ma być ziołowo? Sypiesz oregano. Lubisz paprykę? No to śmiało. A po trzecie: tekstura: drobiowa wędlina domowa wychodzi soczysta, krucha, ale się nie rozpada.

W dodatku domowa drobiowa wędlina jest lżejsza dla żołądka. Bez chemii i nadmiaru soli - idealna dla dzieci, starszych i każdego, kto nie chce faszerować się byle czym. I jeszcze jedno: oszczędzasz.

Drobiowa wędlina w domu? To może się udać!

Brzmi dobrze? To teraz najważniejsze – jak ją zrobić, żeby wyszło soczyście, aromatycznie i lepiej niż z delikatesów. Przygotowanie zajmie Ci chwilę, a efekt? Gwarantuję – będziesz kroić na cieniutkie plasterki i oblizywać się z każdą kromką.

Składniki:

  • kilogram kg filetu z piersi kurczaka lub indyka,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie),
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub rozmarynu,
  • łyżka musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • sznurek do związania mięsa (lub folia spożywcza i rękaw do pieczenia).

Wykonanie:

  1. Mięso umyj, osusz i lekko rozbij – nie jak kotleta, tylko tak, żeby było bardziej zwarte i równe.
  2. Wszystkie przyprawy wymieszaj z oliwą, musztardą i miodem - zrobisz z tego aromatyczną marynatę.
  3. Natrzyj nią dokładnie mięso, zawiń szczelnie w folię lub rękaw, albo zwiąż sznurkiem jak baleron.
  4. Odstaw na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, żeby smaki przeszły.
  5. Piecz w 170°C przez 45–60 minut, w rękawie lub pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie i soczyste. Możesz użyć też parowaru albo gotować w wodzie.
  6. Po upieczeniu wystudź, schłodź w lodówce i krój cienko. Idealna na kanapkę z ogórkiem kiszonym i chrzanem, albo jako proteinowy zastrzyk do lunchboxa.

Domowa drobiowa wędlina to nie tylko smak, ale i satysfakcja. Bo nic nie cieszy tak, jak zrobienie czegoś samemu, lepszego, tańszego i zdrowszego.

Wybrane dla Ciebie

Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Szybka pizza na kolację. Jej zrobienie zajmuje mi dosłownie 5 minut
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Słodka, a pełna zdrowia przekąska. Orzechy otaczam gęstą masą i trudno się im oprzeć
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Zbieram w lesie i robię zupę. Wyglądają jak pieczarki, ale o niebo lepsze
Sięgaj do "bieda boksów" regularnie. To nie powód do wstydu, a patent na zakupy
Sięgaj do "bieda boksów" regularnie. To nie powód do wstydu, a patent na zakupy
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Babcia dodawała do mleka. Połowa kuzynostwa na samą myśl traciła apetyt
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
Polewam nim ciasta z owocami sezonowymi. Sto razy lepszy od lodów waniliowych
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
W moim domu nie chcę ostatnio słyszeć o innym cieście. Ten deser bije inne na głowę
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Na Węgrzech jadłam najlepsze naleśniki. Podpatrzyłam przepis i smażę co tydzień
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Domowych winogron nie przerabiam na wino. To ciasto jest hitem jesieni
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Dziś Polacy o nim zapomnieli, a lepsze niż kurczak. Nietłuste i pełne żelaza
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Różne ceny na jednym stoisku. Tyle zapłacisz za borowiki w Warszawie
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł
Do mleka dodaję nietypowy owoc. Na drugie śniadanie jak znalazł