Schabowe w panierce odchodzą do lamusa. Kasia robi mięso w zupełnie inny sposób

Znudziły ci się już zwykłe kotlety schabowe w panierce? Żaden problem! Mamy dla ciebie przepis, który zachwyci wszystkich domowników. Mięciutki i delikatny schab zanurzony w aromatycznym sosie chrzanowym, do tego kremowe purée lub pieczone młode ziemniaczki i ulubiona surówka. Brzmi pysznie? A więc wypróbuj przepis od naszej zaprzyjaźnionej blogerki Kasi.

ObrazekPyszności - Fot. Kwelka gotuje
Katarzyna Gileta

Kotlety schabowe to najczęstszy wybór, jeśli chodzi o niedzielny lub świąteczny obiad w polskich domach. Jednak jeśli rodzina domaga się urozmaicenia codziennego menu, przygotuj schab w inny sposób. Soczyste plastry mięsa w delikatnym sosie chrzanowym na bazie śmietany zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Na dodatek przepis jest bardzo prosty i szybki. Do schabu w sosie chrzanowym świetnie będą pasować młode ziemniaki lub purée oraz surówka z kapusty.

Co zamiast kotletów schabowych?

Nie masz pomysłu na rodzinny obiad? Mój pomysł to schab w sosie chrzanowym. To prosty przepis i na pewno wszystkim zasmakuje. My zajadaliśmy mięsko z domową sałatką szwedzką i młodymi ziemniaczkami – smakowało wybornie!

- pisze Katarzyna, autorka bloga Kwelka gotuje. Na blogu znajdziecie również fantastyczny przepis na klopsiki w zupie warzywnej.

Obrazek
Pyszności - Fot. Kwelka gotuje

Schab w aromatycznym sosie chrzanowym - przepis

Składniki:

  • 8 plastrów schabu,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki śmietany,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • 2-3 łyżki chrzanu,
  • koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso posyp solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i przesmaż mięso. Wlej tyle wody, aby przykryło mięso. Wrzuć liście laurowe i ziela angielskie; duś około godziny do półtora. W razie potrzeby uzupełnij wodę.
  3. Śmietankę wymieszaj z chrzanem i gałką muszkatołową, i zahartuj z wodą z patelni; wlej ją do mięsa. Wymieszaj, dopraw do smaku i posyp koperkiem.
  4. Ilość chrzanu zależy od was. Ja dodałam dwie płaskie łyżki, ale jeśli wolisz, dodaj mniej lub więcej chrzanu.

Zobacz też drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie

Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Drobinki, które dosypuję niemal do wszystkiego. To zboże to sprzymierzeniec odchudzania
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Najlepszy sos pieczeniowy. Tak pyszny, że już nie zechcesz do mięsa żadnego innego
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Zamiast ciasta francuskiego piekę plecione czeskie ciasto. Jest mięciutkie i pyszne
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najlepsze naleśniki robię z 2 składników. Nie mają mąki i mleka, a są elastyczne i mięciutkie
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
Najzdrowsza sałata. Obniża ciśnienie, łagodzi stany zapalne i ma mnóstwo witamin
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak
W PRL-u nasze babcie dodawały niemal do wszystkiego. To zdrowa i wyrazista przyprawa, która świetnie podbija smak