Schabowe w panierce odchodzą do lamusa. Kasia robi mięso w zupełnie inny sposób
27.04.2023 11:05, aktual.: 27.04.2023 11:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Znudziły ci się już zwykłe kotlety schabowe w panierce? Żaden problem! Mamy dla ciebie przepis, który zachwyci wszystkich domowników. Mięciutki i delikatny schab zanurzony w aromatycznym sosie chrzanowym, do tego kremowe purée lub pieczone młode ziemniaczki i ulubiona surówka. Brzmi pysznie? A więc wypróbuj przepis od naszej zaprzyjaźnionej blogerki Kasi.
Kotlety schabowe to najczęstszy wybór, jeśli chodzi o niedzielny lub świąteczny obiad w polskich domach. Jednak jeśli rodzina domaga się urozmaicenia codziennego menu, przygotuj schab w inny sposób. Soczyste plastry mięsa w delikatnym sosie chrzanowym na bazie śmietany zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Na dodatek przepis jest bardzo prosty i szybki. Do schabu w sosie chrzanowym świetnie będą pasować młode ziemniaki lub purée oraz surówka z kapusty.
Co zamiast kotletów schabowych?
- pisze Katarzyna, autorka bloga Kwelka gotuje. Na blogu znajdziecie również fantastyczny przepis na klopsiki w zupie warzywnej.
Schab w aromatycznym sosie chrzanowym - przepis
Składniki:
- 8 plastrów schabu,
- 2 łyżki mąki,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki śmietany,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 3 ziarnka ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe,
- 2-3 łyżki chrzanu,
- koperek.
Sposób przygotowania:
- Mięso posyp solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i przesmaż mięso. Wlej tyle wody, aby przykryło mięso. Wrzuć liście laurowe i ziela angielskie; duś około godziny do półtora. W razie potrzeby uzupełnij wodę.
- Śmietankę wymieszaj z chrzanem i gałką muszkatołową, i zahartuj z wodą z patelni; wlej ją do mięsa. Wymieszaj, dopraw do smaku i posyp koperkiem.
- Ilość chrzanu zależy od was. Ja dodałam dwie płaskie łyżki, ale jeśli wolisz, dodaj mniej lub więcej chrzanu.
Zobacz też drobiowe roladki fajitas ze szparagami: