Schabowe w panierce odchodzą do lamusa. Kasia robi mięso w zupełnie inny sposób

Znudziły ci się już zwykłe kotlety schabowe w panierce? Żaden problem! Mamy dla ciebie przepis, który zachwyci wszystkich domowników. Mięciutki i delikatny schab zanurzony w aromatycznym sosie chrzanowym, do tego kremowe purée lub pieczone młode ziemniaczki i ulubiona surówka. Brzmi pysznie? A więc wypróbuj przepis od naszej zaprzyjaźnionej blogerki Kasi.

ObrazekPyszności - Fot. Kwelka gotuje
Katarzyna Gileta

Kotlety schabowe to najczęstszy wybór, jeśli chodzi o niedzielny lub świąteczny obiad w polskich domach. Jednak jeśli rodzina domaga się urozmaicenia codziennego menu, przygotuj schab w inny sposób. Soczyste plastry mięsa w delikatnym sosie chrzanowym na bazie śmietany zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia. Na dodatek przepis jest bardzo prosty i szybki. Do schabu w sosie chrzanowym świetnie będą pasować młode ziemniaki lub purée oraz surówka z kapusty.

Co zamiast kotletów schabowych?

Nie masz pomysłu na rodzinny obiad? Mój pomysł to schab w sosie chrzanowym. To prosty przepis i na pewno wszystkim zasmakuje. My zajadaliśmy mięsko z domową sałatką szwedzką i młodymi ziemniaczkami – smakowało wybornie!

- pisze Katarzyna, autorka bloga Kwelka gotuje. Na blogu znajdziecie również fantastyczny przepis na klopsiki w zupie warzywnej.

Obrazek
Pyszności - Fot. Kwelka gotuje

Schab w aromatycznym sosie chrzanowym - przepis

Składniki:

  • 8 plastrów schabu,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki śmietany,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • 2-3 łyżki chrzanu,
  • koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso posyp solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
  2. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i przesmaż mięso. Wlej tyle wody, aby przykryło mięso. Wrzuć liście laurowe i ziela angielskie; duś około godziny do półtora. W razie potrzeby uzupełnij wodę.
  3. Śmietankę wymieszaj z chrzanem i gałką muszkatołową, i zahartuj z wodą z patelni; wlej ją do mięsa. Wymieszaj, dopraw do smaku i posyp koperkiem.
  4. Ilość chrzanu zależy od was. Ja dodałam dwie płaskie łyżki, ale jeśli wolisz, dodaj mniej lub więcej chrzanu.

Zobacz też drobiowe roladki fajitas ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka