Schab w galarecie na Wielkanoc podam z tego przepisu. Jest po prostu najlepszy
Schab w galarecie to ponadczasowy klasyk, którym zajadaliśmy jeszcze w czasach głębokiego PRL-u. Mamy i babcie podawały go podczas ważnych uroczystości rodzinnych, takich jak urodziny czy Wielkanoc. Jeśli masz ochotę znowu poczuć ten smak, skorzystaj z poniższego przepisu.
29.03.2024 13:21
Schab w galarecie to danie, które cieszyło się popularnością jeszcze w czasach PRL-u. To proste danie uświetniało każdą ważną okazję, taką jak urodziny, wesele czy Wielkanoc. Można zjeść je z kawałkiem dobrego, żytniego chleba, jednak równie dobrze smakuje jako samodzielne danie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Doskonale komponuje się z sosem chrzanowym, choć tradycjonaliści powiedzieliby, że najlepiej smakuje z kapką octu. Jeśli chcesz przygotować schab w galarecie, skorzystaj z poniższego przepisu. Schab wychodzi miękki, kruchy i niezwykle aromatyczny. Poznaj najlepszy przepis.
Schab w galarecie podbije serca gości
Schab w galarecie niegdyś uświetniał wszystkie ważne imprezy. Serwowano go na weselach, urodzinach czy podczas świąt. Ten zapomniany przysmak przeżywa swoją drugą młodość. Trudno się temu dziwić. To doskonała alternatywa dla gotowych szynek. Upieczony schab jest miękki, kruchy i niezwykle aromatyczny. Wszystko zależy od sposobu pieczenia i użytych przypraw.
Jeśli masz ochotę na ten przysmak z dawnych lat, koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis. Jest naprawdę prosty i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy, że zaopatrzysz się w kawałek jakościowego schabu i zalejesz go ziołowym wywarem. Nie pomijaj sekretnego dodatku, czyli... czerwonej porzeczki, która doskonale komponuje się z intensywnie ziołową galaretą. Nie sposób przejść obok niego obojętnie.
Schab w galarecie — przepis
Składniki:
- 500 g gotowanego schabu,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 2 jajka,
- natka pietruszki,
- pęczek koperku,
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej,
- garść czerwonych porzeczek (można zamienić na żurawinę),
- 2 duże marchewki,
- 1 cebula,
- 1 por,
- 1 seler,
- 1 korzeń pietruszki,
- 4 liście laurowe.
Przygotowanie:
- Schab umyj, osusz i umieść w dużym garnku. Zalej go zimną wodą i zagotuj. Zbierz szumowiny i dodaj do wywaru marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę, seler, liście laurowe i szczodrą ilość soli. Całość gotuj przez 1,5 godziny, aż schab zmięknie. Pod koniec gotowania wrzuć do wywaru dwa umyte jajka i ugotuj je na twardo.
- Ugotowany schab wyjmij i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Pokrój go w 1-1,5 cm kawałki. Jajko obierz i pokrój je w grube plastry. To samo zrób z marchewką.
- Pokrojony schab ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Plastry schabu przekładaj plastrami jajka i marchewki. Na końcu obsyp danie posiekanym koprem, pietruszką i porzeczką.
- Żelatynę rozpuść w bulionie po gotowaniu mięsa. Kiedy zacznie tężeć, zalej nią schab. Tak przygotowane danie wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. sosem chrzanowym czy musztardą.