PrzepisSchabowe odchodzą do lamusa. Teraz tak się przyrządza schab

Schabowe odchodzą do lamusa. Teraz tak się przyrządza schab

Katsudon, japoński schabowy - Pyszności; foto: Canva
Katsudon, japoński schabowy - Pyszności; foto: Canva

28.04.2023 15:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kuchnia japońska tylko na pozór jest daleka od uwarunkowanych podniebień Polaków. Jak się okazuje, mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wyspy również lubują się w... kotletach schabowych. Oczywiście japoński schabowy nieco różni się od polskiej wersji, ale jesteśmy niemal pewni, że nad Wisłą wszyscy by go polubili. Zobacz, jak prezentuje się orientalny katsudon.

Mówi się, że serwowana w Polsce — i przez Polaków — kuchnia japońska jest odpowiednio zmodyfikowana; tak, by nasze podniebienia przyjmowały ją bez problemu. Jest w tym nieco prawdy. Klasycznym przykładem tej praktyki jest oczywiście sushi. W Japonii — proste, niewyszukane, bezpretensjonalne i przyrządzane na ryżu, który my określilibyśmy jako "mdły". W Polsce — zalane najróżniejszymi sosami, z pieczoną rybą, serkiem śmietankowym i na przesłodzonym ryżu. Cóż, ostatecznie chodzi o to, by dostarczyć rynkowi tego, czego potrzebuje.

Katsudon, japoński schabowy - Pyszności; foto: Canva
Katsudon, japoński schabowy - Pyszności; foto: Canva

Nie wszystkie jednak dania kuchni japońskiej należy "przekształcać" pod europejskie gusta. Jak się okazuje, Japończycy odwiedzający Polskę doskonale znają nasz kotlet schabowy. Skąd? Z Japonii! Tyle tylko, że w Tokio serwuje się go nieco inaczej. Mimo to katsudon spokojnie można uznać za japońską wersję naszego schabowego. Jak się go przygotowuje? Postaramy się to zaprezentować poniżej.

Katsudon, japoński schabowy

Składniki:

  • cienkie plastry schabu wieprzowego
  • mąka pszenna
  • jajka
  • sól, pieprz
  • panierka panko
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 cebula
  • pół szklanki bulionu dashi
  • 2 łyżeczki wina mirin
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • ugotowany ryż np. jaśminowy
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Katsudon, japoński schabowy - Pyszności; foto: Canva
Katsudon, japoński schabowy - Pyszności; foto: Canva
  1. Najpierw zacznij klasycznie, od tego, co już dobrze znasz. Plastry schabu rozbij tłuczkiem (ale tym razem nie za mocno), dopraw solą i pieprzem, a następnie panieruj w mące, jajku i panko.
  2. Kotlety usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Kiedy będą już gotowe, ściągnij z patelni mięso. Teraz podsmaż na oleju obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy się zeszkli, dolej do niej sos przygotowany z dashi, mirinu, sosu sojowego i cukru.
  3. Następnie na wierzchu ułóż pokrojone w paski kotlety. Rozbełtaj dwa jajka i wlej je do tej samej patelni. Całość duś do momentu, w którym jajko będzie już ścięte.
  4. Wszystkie składniki z patelni podziel na części i przełóż do misek z ryżem. Wierzch możesz posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego, lub, jak to mówią Japończycy, itadakimasu!

Zobacz też przepis na grillowane grzanki z kurczakiem i pomidorkami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także