Schabowe odchodzą do lamusa. Teraz tak się przyrządza schab

Kuchnia japońska tylko na pozór jest daleka od uwarunkowanych podniebień Polaków. Jak się okazuje, mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wyspy również lubują się w... kotletach schabowych. Oczywiście japoński schabowy nieco różni się od polskiej wersji, ale jesteśmy niemal pewni, że nad Wisłą wszyscy by go polubili. Zobacz, jak prezentuje się orientalny katsudon.

ObrazekKatsudon, japoński schabowy - Pyszności; foto: Canva

Mówi się, że serwowana w Polsce — i przez Polaków — kuchnia japońska jest odpowiednio zmodyfikowana; tak, by nasze podniebienia przyjmowały ją bez problemu. Jest w tym nieco prawdy. Klasycznym przykładem tej praktyki jest oczywiście sushi. W Japonii — proste, niewyszukane, bezpretensjonalne i przyrządzane na ryżu, który my określilibyśmy jako "mdły". W Polsce — zalane najróżniejszymi sosami, z pieczoną rybą, serkiem śmietankowym i na przesłodzonym ryżu. Cóż, ostatecznie chodzi o to, by dostarczyć rynkowi tego, czego potrzebuje.

Obrazek
Katsudon, japoński schabowy - Pyszności; foto: Canva

Nie wszystkie jednak dania kuchni japońskiej należy "przekształcać" pod europejskie gusta. Jak się okazuje, Japończycy odwiedzający Polskę doskonale znają nasz kotlet schabowy. Skąd? Z Japonii! Tyle tylko, że w Tokio serwuje się go nieco inaczej. Mimo to katsudon spokojnie można uznać za japońską wersję naszego schabowego. Jak się go przygotowuje? Postaramy się to zaprezentować poniżej.

Katsudon, japoński schabowy

Składniki:

  • cienkie plastry schabu wieprzowego
  • mąka pszenna
  • jajka
  • sól, pieprz
  • panierka panko
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 cebula
  • pół szklanki bulionu dashi
  • 2 łyżeczki wina mirin
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • ugotowany ryż np. jaśminowy
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Obrazek
Katsudon, japoński schabowy - Pyszności; foto: Canva
  1. Najpierw zacznij klasycznie, od tego, co już dobrze znasz. Plastry schabu rozbij tłuczkiem (ale tym razem nie za mocno), dopraw solą i pieprzem, a następnie panieruj w mące, jajku i panko.
  2. Kotlety usmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Kiedy będą już gotowe, ściągnij z patelni mięso. Teraz podsmaż na oleju obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy się zeszkli, dolej do niej sos przygotowany z dashi, mirinu, sosu sojowego i cukru.
  3. Następnie na wierzchu ułóż pokrojone w paski kotlety. Rozbełtaj dwa jajka i wlej je do tej samej patelni. Całość duś do momentu, w którym jajko będzie już ścięte.
  4. Wszystkie składniki z patelni podziel na części i przełóż do misek z ryżem. Wierzch możesz posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego, lub, jak to mówią Japończycy, itadakimasu!

Zobacz też przepis na grillowane grzanki z kurczakiem i pomidorkami:

Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność