Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Te kotleciki to rozkosz dla podniebienia. Soczyste, mięsne kulki z warzywnym dodatkiem świetnie sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i rodzinne spotkania.
Kotlety mielone to absolutny klasyk, który w polskich domach gości od pokoleń. W tym przypadku kultowy przepis został podrasowany dodatkiem kapusty. Dzięki temu kotlety są pulchniejsze, wilgotniejsze i jeszcze bardziej soczyste. To danie idealne dla tych, którzy kochają gołąbki, a i do jedzenia mielonych nie trzeba ich namawiać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluski leniwe z owocami i chrupiącą bułką tartą – gotowe w 30 minut
Kotlety poznańskie z kapustą
Na taki obiad chętnych nigdy nie brakuje. Skąd wzięła się ta nazwa i co wspólnego ma Poznań z kapustą i kotletami mielonymi, tego nie wie nikt. Być może to po prostu fantazja osoby, która pierwszy raz zabrała się za spisanie przepisu, a może jego twórczyni po prostu mieszkała w Wielkopolsce — tego nie wie nikt. Pomijając już nomenklaturę, te kotlety cieszą wszystkich, bez względu na to, w jakim mieście mieszkają.
To sycący i aromatyczny posiłek, idealny na obiad dla całej rodziny. Klucz do ich wyjątkowości tkwi w połączeniu mięsa mielonego, ryżu i świeżej kapusty. Aby jeszcze bardziej upodobnić je do gołąbków, można podać je w towarzystwie sosu pomidorowego.
Składniki:
- pół główki białej kapusty,
- 500 g mięsa mielonego z łopatki,
- 100 g ryżu,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- olej do smażenia,
- bułka tarta do obtoczenia.
Sposób przygotowania:
- Usuń wierzchnie liście kapusty. Pozostałą część zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Do miski przełóż mięso mielone, dodaj kapustę, przecier pomidorowy, sól oraz pieprz i wymieszaj.
- Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na patelni. Pod koniec smażenia dorzuć także przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudź.
- Przestudzoną cebulę z czosnkiem dodaj do mięsa, wrzuć ryż, wbij jajko i wymieszaj. Opcjonalnie dopraw jeszcze solą i pieprzem.
- Zwilżonymi dłońmi formuj okrągłe kotlety.
- Obtaczaj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.
Gotowe kotlety po poznańsku podaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie pasować tutaj będzie młoda duszona kapusta. Smacznego!