Ścieram na tarce i dorzucam do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i bardzo soczyste
Czasem wystarczy jeden prosty trik, by znane danie zamienić w kulinarny hit. Ten składnik poprawia nie tylko smak, ale też strukturę kotletów i sprawia, że na drugi dzień są jeszcze lepsze. Odkąd odkryłam ten przepis, zawsze dodaje warzywo do kotletów mielonych.
Mięso mielone to baza dla wielu domowych obiadów, ale klasyczne kotlety mielone niektórym zdążyły się już znudzić. Jeśli szukasz sposobu na coś nowego, lżejszego, a przy tym niezwykle soczystego, dodaj sezonową cukinię. Ona bardzo odmieni to danie i sprawi, że wejdzie na wyższy poziom.
Dzięki niej kotlety mielone zyskują delikatność i sprężystość, nie rozpadają się i nie tracą wilgoci. To świetny pomysł na obiad zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Prosty skład, szybkie przygotowanie i efekt, który zaskoczy wszystkich przy stole.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Jak zrobić kotlety mielone z cukinią?
Dodatek cukinii do mięsa mielonego nie tylko podbija smak kotletów, ale też sprawia, że stają się bardziej lekkostrawne i soczyste. Do tego dochodzi błonnik, którego w tym warzywie nie brakuje. Wzbogacenie masy o zeszkloną cebulę, czosnek i świeże zioła wydobywa głębię aromatu. Kotlety mielone z cukinią to taka trochę zdrowsza wersja kulinarnego klasyku.
Składniki:
- 850 g mielonego mięsa,
- 250 g cukinii,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duże jajko,
- 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia,
- pół pęczka natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- smalec do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, potrzymaj jeszcze chwilę na patelni.
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj na patelnię z cebulą. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i smaż 5 minut.
- W dużej misce połącz mięso, warzywa, jajko, bułkę tartą. Dopraw do smaku, wyrób masę i uformuj kotlety.
- Obtocz je w bułce tartej i usmaż na smalcu z obu stron na złoty kolor.
Kotlety mielone z cukinią świetnie smakują z surówką z kiszonej kapusty oraz z klasyczną mizerią.