Ścieram na tarce i dorzucam do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i bardzo soczyste

Czasem wystarczy jeden prosty trik, by znane danie zamienić w kulinarny hit. Ten składnik poprawia nie tylko smak, ale też strukturę kotletów i sprawia, że na drugi dzień są jeszcze lepsze. Odkąd odkryłam ten przepis, zawsze dodaje warzywo do kotletów mielonych.

Do mięsa mielonego warto dodać cukinię, by kotlety były soczysteDo mięsa mielonego warto dodać cukinię, by kotlety były soczyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Mięso mielone to baza dla wielu domowych obiadów, ale klasyczne kotlety mielone niektórym zdążyły się już znudzić. Jeśli szukasz sposobu na coś nowego, lżejszego, a przy tym niezwykle soczystego, dodaj sezonową cukinię. Ona bardzo odmieni to danie i sprawi, że wejdzie na wyższy poziom.

Dzięki niej kotlety mielone zyskują delikatność i sprężystość, nie rozpadają się i nie tracą wilgoci. To świetny pomysł na obiad zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Prosty skład, szybkie przygotowanie i efekt, który zaskoczy wszystkich przy stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Jak zrobić kotlety mielone z cukinią?

Dodatek cukinii do mięsa mielonego nie tylko podbija smak kotletów, ale też sprawia, że stają się bardziej lekkostrawne i soczyste. Do tego dochodzi błonnik, którego w tym warzywie nie brakuje. Wzbogacenie masy o zeszkloną cebulę, czosnek i świeże zioła wydobywa głębię aromatu. Kotlety mielone z cukinią to taka trochę zdrowsza wersja kulinarnego klasyku.

Składniki:

  • 850 g mielonego mięsa,
  • 250 g cukinii,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duże jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, potrzymaj jeszcze chwilę na patelni.
  2. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj na patelnię z cebulą. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i smaż 5 minut.
  3. W dużej misce połącz mięso, warzywa, jajko, bułkę tartą. Dopraw do smaku, wyrób masę i uformuj kotlety.
  4. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na smalcu z obu stron na złoty kolor.

Kotlety mielone z cukinią świetnie smakują z surówką z kiszonej kapusty oraz z klasyczną mizerią.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟