Ścieram na tarce i dorzucam do mięsa mielonego. Kotlety wychodzą pulchne i bardzo soczyste

Czasem wystarczy jeden prosty trik, by znane danie zamienić w kulinarny hit. Ten składnik poprawia nie tylko smak, ale też strukturę kotletów i sprawia, że na drugi dzień są jeszcze lepsze. Odkąd odkryłam ten przepis, zawsze dodaje warzywo do kotletów mielonych.

Do mięsa mielonego warto dodać cukinię, by kotlety były soczysteDo mięsa mielonego warto dodać cukinię, by kotlety były soczyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Mięso mielone to baza dla wielu domowych obiadów, ale klasyczne kotlety mielone niektórym zdążyły się już znudzić. Jeśli szukasz sposobu na coś nowego, lżejszego, a przy tym niezwykle soczystego, dodaj sezonową cukinię. Ona bardzo odmieni to danie i sprawi, że wejdzie na wyższy poziom.

Dzięki niej kotlety mielone zyskują delikatność i sprężystość, nie rozpadają się i nie tracą wilgoci. To świetny pomysł na obiad zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Prosty skład, szybkie przygotowanie i efekt, który zaskoczy wszystkich przy stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Jak zrobić kotlety mielone z cukinią?

Dodatek cukinii do mięsa mielonego nie tylko podbija smak kotletów, ale też sprawia, że stają się bardziej lekkostrawne i soczyste. Do tego dochodzi błonnik, którego w tym warzywie nie brakuje. Wzbogacenie masy o zeszkloną cebulę, czosnek i świeże zioła wydobywa głębię aromatu. Kotlety mielone z cukinią to taka trochę zdrowsza wersja kulinarnego klasyku.

Składniki:

  • 850 g mielonego mięsa,
  • 250 g cukinii,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duże jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • smalec do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, potrzymaj jeszcze chwilę na patelni.
  2. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj na patelnię z cebulą. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą, pieprzem i smaż 5 minut.
  3. W dużej misce połącz mięso, warzywa, jajko, bułkę tartą. Dopraw do smaku, wyrób masę i uformuj kotlety.
  4. Obtocz je w bułce tartej i usmaż na smalcu z obu stron na złoty kolor.

Kotlety mielone z cukinią świetnie smakują z surówką z kiszonej kapusty oraz z klasyczną mizerią.

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie