PrzepisObiadŚcieram owoc razem z ziemniakami. Zwykłe placki poszły w odstawkę

Ścieram owoc razem z ziemniakami. Zwykłe placki poszły w odstawkę

Placki ziemniaczane i racuchy z jabłkami spotkały się w jednym daniu. To przepis, który skradł serca mojej rodziny i szybko rozgościł się w jadłospisie. Wystarczy kilka tanich składników, by oczarować kubki smakowe.

Racuchy ziemniaczane
Racuchy ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jedni placki ziemniaczane jedzą na słodko, z cukrem. Inni na ten widok pukają się w głowę, wszak placek to tylko ten po węgiersku, z gęstym, mięsnym sosem. W tym przepisie zdecydowanie zakochają się ci pierwsi, bo obok ziemniaków w masie pojawiły się jabłka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leśny mech w jeszcze lepszym wydaniu. Zaskocz wszystkich viralowym przepisem

Racuchy ziemniaczane z jabłkami

To przepis nie tylko prosty w przygotowaniu, ale również tani. Ziemniaki i jabłka nawet poza sezonem nie bolą po kieszeni. Do tego nieco cukru pudru i radość domowników gwarantowana.

Jabłka nadadzą plackom przyjemnej tekstury
Jabłka nadadzą plackom przyjemnej tekstury© Adobe Stock

Jabłka tutaj są dodatkiem, nie powinny zdominować smaku potrawy. Racuchy ziemniaczane można smażyć cieniutkie, jak placki. Jeśli masz ochotę na grubsze, wykładaj więcej masy. Warto później dopiec je w piekarniku, by nie rozczarować się surowymi ziemniakami.

W tym przepisie białka ubija się osobno, by dodać puszystości racuchom. Do tego ziemniaki, jabłka i po chwili nie pozostaje nic innego, jak zachwycać się smakiem.

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków,
  • 2 jabłka,
  • 2 jajka,
  • 2-4 łyżki mąki pszennej (dodawaj stopniowo),
  • 1 łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach tarki razem z obranymi jabłkami.
  2. Oddziel białka od żółtego i ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  3. Do masy ziemniaczanej dodaj żółtka, mąkę oraz cukier i wymieszaj.
  4. Następnie stopniowo dodawaj ubitą pianę, mieszając całość drewnianą szpatułką.
  5. Na patelni rozgrzej olej i wykładaj porcje masy.
  6. Smaż z obu stron, aż się zarumienią.

Usmażone racuchy ziemniaczane z jabłkami odkładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło, posypując cukrem pudrem lub polewając miodem. Smacznego!

przepisracuchy z jabłkiemplacki ziemniaczane

Wybrane dla Ciebie