Tych warzyw i owoców nie ścieraj na metalowej tarce, ryzyko jest zbyt duże

Czasem nawet niepozorne czynności wykonywane w kuchni wymagają dawki odpowiedniej wiedzy. Na przykład ścieranie warzyw na tarce. Mogłoby się wydawać, że nie ma żadnych obowiązujących zasad dla tej czynności, a jednak. Pozory mogą mylić, na dodatek kosztować nas zdrowie. 

Ścieranie warzyw na tarceŚcieranie warzyw na tarce - Pyszności; foto: Canva

Kiedyś największym przykładem kuchennej alchemii, była słynna sentencja: nie mieszaj ogórka z pomidorem. Próżno szukać źródła tego niuansu, ale ktokolwiek pierwszy sformułował to twierdzenie, na pewno wiedział, co robi. Później jednak ta niepisana zasada urosła do rangi legendy i obrosła w nowe wyjaśnienia. W pewnym momencie można już było odnieść wrażenie, że zmieszanie tych dwóch warzyw niechybnie skończy się tragicznie.

Obrazek
Ścieranie warzyw na tarce - Pyszności; foto: Canva

Cóż, tak nie jest. Co nie znaczy, że powinniśmy mieszać ogórki z pomidorami. Te pierwsze zawierają enzym utleniający witaminę C, który skutecznie zniweluje pozytywne działanie kwasu askorbinowego znajdującego się w pomidorach.

Jak się okazuje, pomidory to w ogóle wybredne warzywa. Nie powinniśmy ich również łączyć z produktami bogatymi w żelazo, bo ograniczą one wchłanianie likopenu, zdrowego związku chemicznego z grupy karotenów.

Najnowsza wiedza mówi też o tym, że ścieranie warzyw na tarce też ma swoje reguły.

Ścieranie warzyw na tarce - zasady, których trzeba się trzymać.

Jeśli posługujesz się w domu metalową tarką, postaraj się nie używać jej do jabłek, cytrusów i przede wszystkim pomidorów. Czemu?

W przypadku jabłek i cytrusów, użycie tarki metalowej pozbawi je wartości odżywczych. Dzieje się tak ze względu na kontakt aluminium z kwasem jabłkowym, winnym lub cytrynowym, którego następstwem jest utrata enzymów i witamin obecnych w tych owocach.

Obrazek
Ścieranie warzyw na tarce - Pyszności; foto: Canva

Sprawa tarcia pomidorów na metalowej tarce jest jednak poważniejsza.

Kwas zawarty w pomidorach, chociaż niezwykle zdrowy (doskonale wspiera metabolizm), wyjątkowo źle reaguje w kontakcie z metalem, szczególnie z aluminium. Nie tylko traci wtedy swoje właściwości, ale zmienia się w szkodliwą dla naszych organizmów substancję. Warto więc wyposażyć kuchnię w tarkę szklaną lub plastikową, choćbyśmy mieli jej używać bardzo rzadko.

Ścieranie warzyw na tarce masz już w małym palcu. Teraz możesz co nieco ugotować, na przykład według tego przepisu z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser