Tych warzyw i owoców nie ścieraj na metalowej tarce, ryzyko jest zbyt duże

Czasem nawet niepozorne czynności wykonywane w kuchni wymagają dawki odpowiedniej wiedzy. Na przykład ścieranie warzyw na tarce. Mogłoby się wydawać, że nie ma żadnych obowiązujących zasad dla tej czynności, a jednak. Pozory mogą mylić, na dodatek kosztować nas zdrowie. 

Ścieranie warzyw na tarceŚcieranie warzyw na tarce - Pyszności; foto: Canva

Kiedyś największym przykładem kuchennej alchemii, była słynna sentencja: nie mieszaj ogórka z pomidorem. Próżno szukać źródła tego niuansu, ale ktokolwiek pierwszy sformułował to twierdzenie, na pewno wiedział, co robi. Później jednak ta niepisana zasada urosła do rangi legendy i obrosła w nowe wyjaśnienia. W pewnym momencie można już było odnieść wrażenie, że zmieszanie tych dwóch warzyw niechybnie skończy się tragicznie.

Obrazek
Ścieranie warzyw na tarce - Pyszności; foto: Canva

Cóż, tak nie jest. Co nie znaczy, że powinniśmy mieszać ogórki z pomidorami. Te pierwsze zawierają enzym utleniający witaminę C, który skutecznie zniweluje pozytywne działanie kwasu askorbinowego znajdującego się w pomidorach.

Jak się okazuje, pomidory to w ogóle wybredne warzywa. Nie powinniśmy ich również łączyć z produktami bogatymi w żelazo, bo ograniczą one wchłanianie likopenu, zdrowego związku chemicznego z grupy karotenów.

Najnowsza wiedza mówi też o tym, że ścieranie warzyw na tarce też ma swoje reguły.

Ścieranie warzyw na tarce - zasady, których trzeba się trzymać.

Jeśli posługujesz się w domu metalową tarką, postaraj się nie używać jej do jabłek, cytrusów i przede wszystkim pomidorów. Czemu?

W przypadku jabłek i cytrusów, użycie tarki metalowej pozbawi je wartości odżywczych. Dzieje się tak ze względu na kontakt aluminium z kwasem jabłkowym, winnym lub cytrynowym, którego następstwem jest utrata enzymów i witamin obecnych w tych owocach.

Obrazek
Ścieranie warzyw na tarce - Pyszności; foto: Canva

Sprawa tarcia pomidorów na metalowej tarce jest jednak poważniejsza.

Kwas zawarty w pomidorach, chociaż niezwykle zdrowy (doskonale wspiera metabolizm), wyjątkowo źle reaguje w kontakcie z metalem, szczególnie z aluminium. Nie tylko traci wtedy swoje właściwości, ale zmienia się w szkodliwą dla naszych organizmów substancję. Warto więc wyposażyć kuchnię w tarkę szklaną lub plastikową, choćbyśmy mieli jej używać bardzo rzadko.

Ścieranie warzyw na tarce masz już w małym palcu. Teraz możesz co nieco ugotować, na przykład według tego przepisu z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟