Tych warzyw i owoców nie ścieraj na metalowej tarce, ryzyko jest zbyt duże
Czasem nawet niepozorne czynności wykonywane w kuchni wymagają dawki odpowiedniej wiedzy. Na przykład ścieranie warzyw na tarce. Mogłoby się wydawać, że nie ma żadnych obowiązujących zasad dla tej czynności, a jednak. Pozory mogą mylić, na dodatek kosztować nas zdrowie.
04.11.2022 10:30
Kiedyś największym przykładem kuchennej alchemii, była słynna sentencja: nie mieszaj ogórka z pomidorem. Próżno szukać źródła tego niuansu, ale ktokolwiek pierwszy sformułował to twierdzenie, na pewno wiedział, co robi. Później jednak ta niepisana zasada urosła do rangi legendy i obrosła w nowe wyjaśnienia. W pewnym momencie można już było odnieść wrażenie, że zmieszanie tych dwóch warzyw niechybnie skończy się tragicznie.
Cóż, tak nie jest. Co nie znaczy, że powinniśmy mieszać ogórki z pomidorami. Te pierwsze zawierają enzym utleniający witaminę C, który skutecznie zniweluje pozytywne działanie kwasu askorbinowego znajdującego się w pomidorach.
Jak się okazuje, pomidory to w ogóle wybredne warzywa. Nie powinniśmy ich również łączyć z produktami bogatymi w żelazo, bo ograniczą one wchłanianie likopenu, zdrowego związku chemicznego z grupy karotenów.
Najnowsza wiedza mówi też o tym, że ścieranie warzyw na tarce też ma swoje reguły.
Ścieranie warzyw na tarce - zasady, których trzeba się trzymać.
Jeśli posługujesz się w domu metalową tarką, postaraj się nie używać jej do jabłek, cytrusów i przede wszystkim pomidorów. Czemu?
W przypadku jabłek i cytrusów, użycie tarki metalowej pozbawi je wartości odżywczych. Dzieje się tak ze względu na kontakt aluminium z kwasem jabłkowym, winnym lub cytrynowym, którego następstwem jest utrata enzymów i witamin obecnych w tych owocach.
Sprawa tarcia pomidorów na metalowej tarce jest jednak poważniejsza.
Kwas zawarty w pomidorach, chociaż niezwykle zdrowy (doskonale wspiera metabolizm), wyjątkowo źle reaguje w kontakcie z metalem, szczególnie z aluminium. Nie tylko traci wtedy swoje właściwości, ale zmienia się w szkodliwą dla naszych organizmów substancję. Warto więc wyposażyć kuchnię w tarkę szklaną lub plastikową, choćbyśmy mieli jej używać bardzo rzadko.
Ścieranie warzyw na tarce masz już w małym palcu. Teraz możesz co nieco ugotować, na przykład według tego przepisu z naszego kanału na YouTube.