PrzepisCzerwone pomidory już Ci się znudziły? Sięgnij po zielone i ukiś je w słoikach - będziesz zachwycony efektem

Czerwone pomidory już Ci się znudziły? Sięgnij po zielone i ukiś je w słoikach - będziesz zachwycony efektem

Czerwone pomidory już Ci się znudziły? Sięgnij po zielone i ukiś je w słoikach - będziesz zachwycony efektem
Paulina
29.08.2022 17:24

Kiszone zielone pomidory są tradycyjnym daniem naszych sąsiadów zza wschodniej granicy. Najczęściej robią je z dodatkiem kopru, czosnku, oraz chrzanu. Przygotowanie kiszonki nie jest skomplikowane — praktyka jest podobna jak w przypadku innych przetworów tego typu. Sprawdźmy więc, jak smakują i przygotujmy ten sprawdzony przepis.

Kiszonie pomidorów to nic trudnego, jeśli kisiłeś kiedyś inne warzywa, takie jak ogórki czy rzodkiewki, to nie masz się czym martwić. Na pewno żaden z kroków nie będzie zaskoczeniem. Zaczynajmy!

Kiszone zielone pomidory-przepis

Obraz

Składniki: 

  • zielone pomidory (dowolna ilość)
  • sól morska 1 łyżka na każdy litr wody
  • koperek zielony
  • baldachy kopru
  • czosnek
  • korzeń chrzanu do smaku

Sposób przygotowania pomidorów:

Przygotuj wszystkie składniki. Przebierz wszystkie pomidory, wybierz najlepsze egzemplarze, umyj oraz osusz. Następnie pokrój je w małe cząstki, tak by bez problemu zmieściły się w słoiku. Jeśli mowa o słoikach to przed włożeniem owoców powinniśmy je dokładnie wyparzyć i osuszyć. Cały ten proces pozwoli na uniknięcie rozmnażania się drobnoustrojów.

Na dno każdego słoika włóż łyżeczkę kopru oraz całe baldachy tak jak przy kiszeniu ogórków. Następnie dodaj małe cząstki pomidorów. Przekładaj je ząbkami czosnku i kawałkami obranego chrzanu. Nie zapomnij o ułożeniu na wierzchu każdego ze słoików zielonego koperku.

Przejdź do przygotowania zalewy. Wodę połącz z solą w standardowej proporcji. Na jeden litr wody potrzebujemy 1 pełną łyżkę soli. Całość dokładnie wymieszaj tak, by sól się rozpuściła. Tak przygotowaną solanką zalej do pełna słoiki z pomidorami. Zakręć naczynia i przykryj ścierką. Pozostaw tak pomidory na kilka dni. Solanka, którą zalaliśmy owoce, stanie się mętna, a nasze pomidory zmienią swój kolor. Po kilku dniach weki przełóż do lodówki.

Obraz

Właściwości pomidorów

Pomidory to bogactwo składników mineralnych i witamin. Jednym z najważniejszych jest potas. Natomiast znajdziemy w nich również magnez, żelazo i wapń. Oprócz tego to źródło likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem o działaniu antyoksydacyjnym. Dlatego na spożywaniu takich przetworów skorzystają osoby z chorobami serca.

Jeśli jesteś fanem pomidorów koniecznie wypróbuj ten przepis:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także