Znudziły ci się faworki, oponki i pączki? Przygotuj na deser karnawałowe róże
Jeśli znudziły wam się już pączki i faworki, wypróbujcie przepis na róże karnawałowe. Już na sam widok cieknie ślinka. Efektownie prezentują się na stole, są niezwykle kruche, lekkie i delikatne. Zwieńczeniem jest ulubiona konfitura na środku. Po prostu palce lizać!
05.02.2023 | aktual.: 06.02.2023 10:14
Przepis na karnawałowe róże dostaliśmy od pani Beaty, autorki bloga Kulinarna chwila. Choć przygotowanie tego deseru wymaga nieco czasu i wprawy, zdecydowanie warto podjąć to wyzwanie. Karnawałowe róże będą ozdobą każdego stołu. Jeśli więc chcesz zachwycić swoich gości, pędź do sklepu po potrzebne składniki i zabieraj się do pracy. Naprawdę warto.
Karnawałowe róże – przepis
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jak zrobić karnawałowe róże? Zacznij od umieszczenia wszystkich składników w misce. Następnie wyrób z nich ciasto. Z ciasta uformuj kulę, przełóż ją na blat oprószony mąką i rozwałkuj na grubość 1 mm.
Przygotuj trzy foremki różnej wielkości, każdą foremką wytnij po 17 kółek. Każdy krążek natnij wokół nożem od zewnętrznej krawędzi w stronę środka. Środek największego koła posmaruj roztrzepanym białkiem jajka.
Na wierzchu ułóż średniej wielkości koło tak, aby miejsca nacięte nie pokrywały się, środek dociśnij palcem i posmaruj białkiem. Na wierzchu ułóż małe koło, środek dociśnij palcem.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Każdą różyczkę smaż z obu stron. Ostudzone róże posypu cukrem pudrem, na środek nałóż dżem.
Na naszym kanale YouTube znajdziesz również świetny przepis na domowe Ferrero Rocher: