Skromniejsza kuzynka pizzy. Podasz na stół i zniknie w mig

Focaccia to rodzaj drożdżowego placka, podobnego do pizzy, lecz bez takiej obfitości dodatków. Świetnie zastąpi pieczywo lub wystąpi w roli przekąski na imprezie. Focaccię można podawać z oliwą lub piec z dodatkiem suszonych pomidorów i rozmarynu. Pyszna na ciepło i na zimno.

ObrazekPyszności - Fot. Kuchennymi drzwiami
Katarzyna Gileta

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich podczas rodzinnego spotkania, przygotuj przepyszną focaccię z Apulii. Apulia to bardzo rozległy region, położony w południowych Włoszech. Właściwie jest to pięta Włoch. Istnieje tu bogata kultura jedzenia ulicznego, oczywiście wykonanego z lokalnych produktów ze względu na położenie i klimat Apulii. Zanim przyjedziesz do Apulii na wakacje, rozpocznij swoją podróż, przygotowując sobie pyszną focaccię.

Zwykle w Apulii ludzie jedzą focaccię jako przekąskę w środku dnia, podczas imprezy, pokrojoną na wiele małych kawałków lub nad morzem w słoneczny dzień na plaży. Czasami miejscowi i turyści jedzą focaccię nawet jako główny posiłek podczas lunchu lub kolacji.

Można ją zjeść w wersji podstawowej, zwykle przyprawionej pomidorami, oliwkami i oregano lub też nadziać ją innymi pysznymi typowymi włoskimi produktami. Apulijczycy uwielbiają faszerować focaccię plasterkami Mortadeli i sera Provolone lub Mozzarellą, ale także wieloma innymi rodzajami wędlin. Co więcej, często używają focacci jako, jedząc właściwy posiłek

- pisze Anna, autorka bloga Kuchennymi drzwiami.

Na blogu znajdziecie również przepis na jajka po grecku.

Focaccia – przepis krok po kroku

Ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej typ 550,
  • 200 g mąki semola rimacinata,
  • 100 g mąki pszennej Manitoba,
  • 300 g wody,
  • 150 g ugotowanych i dokładnie utłuczonych ziemniaków,
  • 15 g soli,
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia,
  • 3 g drożdży instant.

Dodatki:

  • 500 g pomidorków koktajlowych,
  • 15-20 czarnych oliwek,
  • oliwa z pierwszego tłoczenia,
  • sól,
  • oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ziemniaków. Ugotuj i rozgnieć je dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na puree. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed dodaniem do ciasta.
  2. Następnie przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie mąki. Dodaj zimną wodę, zimne puree ziemniaczane i drożdże. Wyrabiaj około 10 minut ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego. Ciasto powinno być luźne i miękkie. Mieszaj, aż płyny całkowicie się wchłoną, a ciasto nabierze kształtu. Kiedy stanie się gładkie i przestanie kleić się do misy, dodawaj stopniowo oliwę, łyżka po łyżce, a na końcu wsyp sól.
  3. Ciasto będzie dość miękkie, ale nie martw się! Podczas składania nabierze ono wystarczającej siły. Ciasto nie może być zbyt twarde ani zwarte.Kiedy ciasto będzie gotowe, wyłóż je na posypany mąką blat. Złóż ciasto na 3 w obie strony, a następnie obracając i lekko napinając, uformuj kulę. Przełóż do wysmarowanej oliwą miski, przykryj folią spożywczą i zostaw do wyrośnięcia w temperaturze około 26-28 st. C., aż ciasto potroi swoją objętość (trwa to około 3 godziny).
  4. Wyrośnięte ciasto wyłóż delikatnie na wysmarowanym oliwą blat i uformuj wstępnie pożądany kształt, naciskając je lekko palcami. Pracując z ciastem, dłonie należy nasmarować dokładnie oliwą, aby nie przyklejały się one do ciasta! Następnie przełóż ciasto na wysmarowaną oliwą blachę/blaszki i rozprowadź dokładnie opuszkami palców na całej ich powierzchni. Możesz użyć klasycznej prostokątnej blachy do piekarnika lub dwóch okrągłych blaszek o średnicy 28-30 cm.
  5. Teraz pozwól ciastu podrosnąć przez 30 minut w temperaturze 26 st. C. W międzyczasie, pomidorki koktajlowe przekrój wzdłuż na pół, przełóż do miseczki i dopraw solą, oliwą i oregano.
  6. Na podrośniętym cieście poukładaj pomidorki koktajlowe na przemian z czarnymi oliwkami. Lekko je dociśnij. Sos z pomidorków, pozostały w miseczce, rozprowadź również na powierzchni focacci. Całość skrop oliwą, posyp igiełkami rozmarynu. Pozostaw do całkowitego wyrośnięcia przez co najmniej półtorej godziny, aż focaccia podwoi swoją objętość.
  7. Piekarnik nagrzej wcześniej do temperatury 200C. Przełóż focaccię do piekarnika i wypiekaj około 18-20 minut w temperaturze 200 st. C., grzanie góra-dół.
  8. Wyjmij focaccię z piekarnika i pozwól jej ostygnąć przez 5 minut. Jest pyszna, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
  9. Przechowywanie focacci: Jeśli chcesz przechowywać focaccię dłużej, to po około godzinie od upieczenia, zapakuj focaccię w folię. Dzięki temu pozostanie ona miękka przez 3 dni w temperaturze pokojowej.

Zobacz przepis na tort owocowy z galaretką. Więcej znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil