Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo

Śledź to ryba, która dość często gości na stołach Polaków i oczywiście, nie może zabraknąć go również podczas świąt. Najczęściej podaje się ją z cebulką. Tym razem jednak przygotowałam ją z zupełnie innym warzywem, które swoją świeżością idealnie podkreśla smak ryby.

Śledzie z porem w śmietanie smakują wybornieŚledzie z porem w śmietanie smakują wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA

Śledzie w świątecznym wydaniu często spotyka się w occie, śmietanie lub oleju, choć istnieją też inne warianty tej ryby. Jedno je łączy – niemal zawsze towarzyszy im cebula. Jest to naprawdę smaczne połączenie, ale do śledzi pasują również inne warzywa, nawet jeśli w pierwszej chwili nie kojarzą się z tą rybą. Doskonałym przykładem jest… por.

Schab tulipan z suszonymi owocami i aksamitnym sosem. Idealny na świąteczny obiad

Śledzie z porem zamiast cebulki

Śledzie z porem to rzadko spotykane połączenie, ale niezwykle smaczne i na pewno doceni je każdy fan tej ryby. Por wnosi do potraw delikatny, lekko słodkawy smak, znacznie łagodniejszy niż zwykła cebula. Aby w pełni wydobyć jego smak, trzeba odpowiednio go przygotować i przede wszystkim dokładnie umyć białą część, zwracając uwagę na wnętrze, gdzie czasem zbiera się piasek.

Pokrój por w cienkie półplasterki, a jeśli chcesz, by smak był łagodniejszy, możesz krótko sparzyć go wrzątkiem (przez 1-2 minuty). Dzięki temu por stanie się miękki i delikatny, zachowując jednocześnie aromat. W połączeniu ze śledziami, śmietaną, majonezem i ogórkami dodaje świeżości i subtelnego słodkiego kontrastu, który podkreśla głębię smaku całego dania.

Przepis na śledzie z porem

Składniki:

  • 500 g solonych filetów śledziowych,
  • 100 g śmietany,
  • 80 g majonezu,
  • 1 biała część pora,
  • 2 małe ogórki kiszone,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe zalej zimną wodą wieczorem i pozostaw do moczenia przez kilka godzin. W międzyczasie 1-2 razy wymieniając wodę, aby pozbyć się nadmiaru soli.
  2. Po wymoczeniu odcedź śledzie i pokrój je w dość dużą kostkę.
  3. Por dokładnie umyj, rozdzielając liście i spłukując zabrudzenia z wnętrza.
  4. Pokrój białą część w cienkie półplasterki.
  5. Aby złagodzić ostry smak pora, możesz na 1-2 minuty sparzyć go wrzątkiem, następnie odcedzić i przestudzić.
  6. Ogórki kiszone drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  7. W misce połącz śmietanę z majonezem, dodaj przygotowanego pora i ogórki, dopraw solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj.
  8. Polej sosem pokrojone śledzie, delikatnie wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  9. Po tym czasie śledzie są gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ekspresowy sernik, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Znika do ostatniego okruszka
Ekspresowy sernik, którego nie może zabraknąć podczas świąt. Znika do ostatniego okruszka
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯