WAŻNE
TERAZ

Stawki za prąd w 2026 r. Jest decyzja URE

Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"

Najczęściej w sklepach sięgamy po łososia lub dorsza, w czasie świąt czasem pojawia się karp. Jest jednak jeden niedoceniany gatunek, który zasługuje na chwilę sławy w kuchni.

To niedocenianan ryba na polskich stołachTo niedocenianan ryba na polskich stołach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wielu z nas rezygnuje z morskich specjałów w obawie przed uciążliwymi ościami lub zbyt intensywnym, charakterystycznym zapachem, który długo unosi się w kuchni. Odpowiedzią na te problemy jest witlinek. Ta nieco zapomniana ryba z rodziny dorszowatych ze względu na delikatny smak nazywana jest morskim kurczakiem. Dzięki temu przekona do siebie nawet najmłodszych gości przy stole.

Dorsz pieczony w papilotkach. W sam raz na piątkowy obiad

Właściwości witlinka

Witlinek to prawdziwy skarb. Jego mięso jest białe, chude i wyjątkowo kruche. Na dodatek nie ma mocnego zapachu, więc nie jest problematyczny w przygotowaniu. To jedna z tych ryb, które czyści się niezwykle łatwo. Mięso bez trudu odchodzi od głównego kręgosłupa, a drobnych ości jest w nim jak na lekarstwo.

Oprócz walorów smakowych witlinek to prawdziwa bomba witaminowa. Jest rybą niskokaloryczną, bo dostarcza jedynie około 70–80 kcal na 100 g. Zawiera wysokowartościowe i łatwo przyswajalne białko oraz cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Jest także bogatym źródłem selenu, który wspiera odporność, oraz witaminy B12 i jodu, niezbędnego dla prawidłowej pracy tarczycy. Dzięki swojej lekkostrawności polecany jest zarówno dzieciom, jak i seniorom.

Witlinek to świetna alternatywa dla dorsza
Witlinek to świetna alternatywa dla dorsza © Getty Images

Jak zrobić witlinka?

Smak witlinka jest neutralny, lekko maślany i bardzo zbliżony do delikatnego drobiu, stąd jego potoczna nazwa. Doskonale przyjmuje aromaty ziół, cytryny czy masła. Z racji tego, że mięso witlinka jest bardzo delikatne, nie wymaga ono długiej obróbki. Zbyt długie trzymanie na ogniu może sprawić, że ryba wyschnie.

Składniki:

  • 4 świeże filety z witlinka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka zimnego masła (do wykończenia sosu)
  • Sok z połowy cytryny
  • Szczypta soli i świeżo mielony biały pieprz
  • Garść posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • Opcjonalnie: odrobina mąki do oprószenia ryby

Sposób przygotowania:

  1. Filety starannie opłucz i bardzo dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. To ważne, aby ryba nie przywarła do patelni. Dopraw ją z obu stron solą i białym pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Jeśli chcesz, możesz delikatnie oprószyć rybę mąką, otrzepując jej nadmiar. Dzięki temu będzie miała chrupiącą skórkę.
  3. Kładź filety na gorący tłuszcz i smaż przez około 2–3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
  4. Gdy ryba jest już gotowa, zdejmij ją na talerz.
  5. Na tę samą patelnię wlej sok z cytryny i dodaj łyżkę zimnego masła. Mieszaj, aż powstanie aksamitny, lekko gęsty sos.
  6. Rybę polej przygotowanym sosem maślanym i obficie posyp świeżą natką pietruszki.

Witlinek świetnie komponuje się z purée ziemniaczanym lub lekką sałatką z rukoli i pomidorków. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Już teraz zaplanuj obiad na drugi dzień świąt. Wachowicz poleca niezawodną marynatę
Już teraz zaplanuj obiad na drugi dzień świąt. Wachowicz poleca niezawodną marynatę
Każdy będzie chciał go spróbować. Do masy na pasztet dodaj 2 wyjątkowe składniki
Każdy będzie chciał go spróbować. Do masy na pasztet dodaj 2 wyjątkowe składniki
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟