Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Najczęściej w sklepach sięgamy po łososia lub dorsza, w czasie świąt czasem pojawia się karp. Jest jednak jeden niedoceniany gatunek, który zasługuje na chwilę sławy w kuchni.
Wielu z nas rezygnuje z morskich specjałów w obawie przed uciążliwymi ościami lub zbyt intensywnym, charakterystycznym zapachem, który długo unosi się w kuchni. Odpowiedzią na te problemy jest witlinek. Ta nieco zapomniana ryba z rodziny dorszowatych ze względu na delikatny smak nazywana jest morskim kurczakiem. Dzięki temu przekona do siebie nawet najmłodszych gości przy stole.
Dorsz pieczony w papilotkach. W sam raz na piątkowy obiad
Właściwości witlinka
Witlinek to prawdziwy skarb. Jego mięso jest białe, chude i wyjątkowo kruche. Na dodatek nie ma mocnego zapachu, więc nie jest problematyczny w przygotowaniu. To jedna z tych ryb, które czyści się niezwykle łatwo. Mięso bez trudu odchodzi od głównego kręgosłupa, a drobnych ości jest w nim jak na lekarstwo.
Oprócz walorów smakowych witlinek to prawdziwa bomba witaminowa. Jest rybą niskokaloryczną, bo dostarcza jedynie około 70–80 kcal na 100 g. Zawiera wysokowartościowe i łatwo przyswajalne białko oraz cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Jest także bogatym źródłem selenu, który wspiera odporność, oraz witaminy B12 i jodu, niezbędnego dla prawidłowej pracy tarczycy. Dzięki swojej lekkostrawności polecany jest zarówno dzieciom, jak i seniorom.
Jak zrobić witlinka?
Smak witlinka jest neutralny, lekko maślany i bardzo zbliżony do delikatnego drobiu, stąd jego potoczna nazwa. Doskonale przyjmuje aromaty ziół, cytryny czy masła. Z racji tego, że mięso witlinka jest bardzo delikatne, nie wymaga ono długiej obróbki. Zbyt długie trzymanie na ogniu może sprawić, że ryba wyschnie.
Składniki:
- 4 świeże filety z witlinka
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka zimnego masła (do wykończenia sosu)
- Sok z połowy cytryny
- Szczypta soli i świeżo mielony biały pieprz
- Garść posiekanej natki pietruszki lub koperku
- Opcjonalnie: odrobina mąki do oprószenia ryby
Sposób przygotowania:
- Filety starannie opłucz i bardzo dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. To ważne, aby ryba nie przywarła do patelni. Dopraw ją z obu stron solą i białym pieprzem.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane. Jeśli chcesz, możesz delikatnie oprószyć rybę mąką, otrzepując jej nadmiar. Dzięki temu będzie miała chrupiącą skórkę.
- Kładź filety na gorący tłuszcz i smaż przez około 2–3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
- Gdy ryba jest już gotowa, zdejmij ją na talerz.
- Na tę samą patelnię wlej sok z cytryny i dodaj łyżkę zimnego masła. Mieszaj, aż powstanie aksamitny, lekko gęsty sos.
- Rybę polej przygotowanym sosem maślanym i obficie posyp świeżą natką pietruszki.
Witlinek świetnie komponuje się z purée ziemniaczanym lub lekką sałatką z rukoli i pomidorków. Smacznego!