Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
To prosty sos do makaronu, który świetnie zastępuje pesto. Idealnie sprawdzi się na szybkie i lekkie obiady w zabiegane dni i pozwoli nacieszyć się tym, co teraz najsmaczniejsze.
Sezon na zielone szparagi w pełni i trwać będzie do końca czerwca. Warto go wykorzystać i czerpać pełnymi garściami. Jeśli szukasz odmiany od klasycznych szparagów z sosem holenderskim, postaw na pyszny sos szparagowy do makaronu. Przyjemnie otula pastę i sprawia, że można rozpłynąć się w zachwycie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tylko 3 składniki i przyprawy. Mięsne roladki to mój tegoroczny hit z grilla
Sos szparagowy do makaronu
Szparagi najczęściej jadamy w całości, oczywiście odłamując wcześniej łodygę, czasem trafiają do zupy krem. W tym przepisie jednak zamieniają się w gładki sos, który świetnie komponuje się z makaronem. Jest kremowy, delikatny w smaku i tak pyszny, że szybko wygryzie nawet pesto.
Rurki, świderki, spaghetti, wstążki - każdy rodzaj makaronu pasuje do tego szparagowego sosu. Na dodatek pędy po usmażeniu robią się miękkie, więc nie potrzebuję blendera o dużej mocy. To danie zachwyca delikatnością, która przekonuje do siebie nawet najmłodszych domowników.
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka masła,
- 100 ml śmietanki kremówki,
- 300 g ulubionego makaronu,
- 3-4 łyżki tartego parmezanu
- sól i pieprz do smaku,
Sposób wykonania:
- Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki.
- Główki odkrój i odłóż na później, pozostałe części pokrój na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż kawałki szparagów.
- Gdy zaczną się rumienić, dodaj posiekany czosnek.
- Przełóż do kielicha blendera, dodaj śmietankę i zmiksuj. Jeśli sos jest za gęsty, możesz dodać więcej śmietanki lub nieco wody.
- Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ugotowany al dente makaron przełóż na patelnię, dodaj sos szparagowy, starty parmezan i dokładnie wymieszaj. Rób to na małym ogniu.
- Odłożone wcześniej główki szparagów podsmaż na maśle.
Gotowy makaron wyłóż na talerze i udekoruj główkami szparagów. Jeśli chcesz, możesz na wierzch dorzucić grillowaną, usmażoną lub upieczoną w airfryerze pierś z kurczaka. Miłośnicy parmezanu mogą posypać gotowe danie dodatkową porcją sera. Smacznego!