Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny

To prosty sos do makaronu, który świetnie zastępuje pesto. Idealnie sprawdzi się na szybkie i lekkie obiady w zabiegane dni i pozwoli nacieszyć się tym, co teraz najsmaczniejsze.

To pyszny sos do makaronuTo pyszny sos do makaronu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Sezon na zielone szparagi w pełni i trwać będzie do końca czerwca. Warto go wykorzystać i czerpać pełnymi garściami. Jeśli szukasz odmiany od klasycznych szparagów z sosem holenderskim, postaw na pyszny sos szparagowy do makaronu. Przyjemnie otula pastę i sprawia, że można rozpłynąć się w zachwycie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tylko 3 składniki i przyprawy. Mięsne roladki to mój tegoroczny hit z grilla

Sos szparagowy do makaronu

Szparagi najczęściej jadamy w całości, oczywiście odłamując wcześniej łodygę, czasem trafiają do zupy krem. W tym przepisie jednak zamieniają się w gładki sos, który świetnie komponuje się z makaronem. Jest kremowy, delikatny w smaku i tak pyszny, że szybko wygryzie nawet pesto.

Makaron z sosem szparagowym możesz wzbogacić o kurczaka
Makaron z sosem szparagowym możesz wzbogacić o kurczaka © Adobe Stock

Rurki, świderki, spaghetti, wstążki - każdy rodzaj makaronu pasuje do tego szparagowego sosu. Na dodatek pędy po usmażeniu robią się miękkie, więc nie potrzebuję blendera o dużej mocy. To danie zachwyca delikatnością, która przekonuje do siebie nawet najmłodszych domowników.

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • 300 g ulubionego makaronu,
  • 3-4 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku,

Sposób wykonania:

  1. Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki.
  2. Główki odkrój i odłóż na później, pozostałe części pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż kawałki szparagów.
  4. Gdy zaczną się rumienić, dodaj posiekany czosnek.
  5. Przełóż do kielicha blendera, dodaj śmietankę i zmiksuj. Jeśli sos jest za gęsty, możesz dodać więcej śmietanki lub nieco wody.
  6. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  7. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  8. Ugotowany al dente makaron przełóż na patelnię, dodaj sos szparagowy, starty parmezan i dokładnie wymieszaj. Rób to na małym ogniu.
  9. Odłożone wcześniej główki szparagów podsmaż na maśle.

Gotowy makaron wyłóż na talerze i udekoruj główkami szparagów. Jeśli chcesz, możesz na wierzch dorzucić grillowaną, usmażoną lub upieczoną w airfryerze pierś z kurczaka. Miłośnicy parmezanu mogą posypać gotowe danie dodatkową porcją sera. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze