Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny

To prosty sos do makaronu, który świetnie zastępuje pesto. Idealnie sprawdzi się na szybkie i lekkie obiady w zabiegane dni i pozwoli nacieszyć się tym, co teraz najsmaczniejsze.

To pyszny sos do makaronuTo pyszny sos do makaronu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sezon na zielone szparagi w pełni i trwać będzie do końca czerwca. Warto go wykorzystać i czerpać pełnymi garściami. Jeśli szukasz odmiany od klasycznych szparagów z sosem holenderskim, postaw na pyszny sos szparagowy do makaronu. Przyjemnie otula pastę i sprawia, że można rozpłynąć się w zachwycie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tylko 3 składniki i przyprawy. Mięsne roladki to mój tegoroczny hit z grilla

Sos szparagowy do makaronu

Szparagi najczęściej jadamy w całości, oczywiście odłamując wcześniej łodygę, czasem trafiają do zupy krem. W tym przepisie jednak zamieniają się w gładki sos, który świetnie komponuje się z makaronem. Jest kremowy, delikatny w smaku i tak pyszny, że szybko wygryzie nawet pesto.

Makaron z sosem szparagowym możesz wzbogacić o kurczaka
Makaron z sosem szparagowym możesz wzbogacić o kurczaka © Adobe Stock

Rurki, świderki, spaghetti, wstążki - każdy rodzaj makaronu pasuje do tego szparagowego sosu. Na dodatek pędy po usmażeniu robią się miękkie, więc nie potrzebuję blendera o dużej mocy. To danie zachwyca delikatnością, która przekonuje do siebie nawet najmłodszych domowników.

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka masła,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • 300 g ulubionego makaronu,
  • 3-4 łyżki tartego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku,

Sposób wykonania:

  1. Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końcówki.
  2. Główki odkrój i odłóż na później, pozostałe części pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem i podsmaż kawałki szparagów.
  4. Gdy zaczną się rumienić, dodaj posiekany czosnek.
  5. Przełóż do kielicha blendera, dodaj śmietankę i zmiksuj. Jeśli sos jest za gęsty, możesz dodać więcej śmietanki lub nieco wody.
  6. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  7. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  8. Ugotowany al dente makaron przełóż na patelnię, dodaj sos szparagowy, starty parmezan i dokładnie wymieszaj. Rób to na małym ogniu.
  9. Odłożone wcześniej główki szparagów podsmaż na maśle.

Gotowy makaron wyłóż na talerze i udekoruj główkami szparagów. Jeśli chcesz, możesz na wierzch dorzucić grillowaną, usmażoną lub upieczoną w airfryerze pierś z kurczaka. Miłośnicy parmezanu mogą posypać gotowe danie dodatkową porcją sera. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇