Smażę ryby tylko w ten sposób. Zawsze wychodzą chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku

Smażę ryby tylko w ten sposób. Zawsze wychodzą chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku

Jak przygotować rybę z patelni w ciekawym wydaniu?
Jak przygotować rybę z patelni w ciekawym wydaniu?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mosto
22.08.2023 08:25

Masz dość robienia w kółko tego samego na obiad? Postaw na rybę w genialnej odsłonie. Gwarantuję, że zrobi furorę w każdej kuchni. Po prostu nie ma innej opcji.

Na pewno zgodzisz się ze mną, że polska kuchnia kojarzy się głównie z chrupiącymi kotletami schabowymimielonymi prosto z patelni. A przecież to nie jedyny pomysł na smaczny dodatek do obiadu dla całej rodziny. 

Co jeszcze świetnie będzie pasować do ziemniaków, ryżu, kolorowej sałatki lub kaszy? Oczywiście pyszna ryba w wyjątkowej panierce. Obok takiej kombinacji po prostu nie sposób przejść obojętnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba w wyjątkowej panierce

Pewnie słysząc o rybie w panierce, myślisz o mieszance mąki, jajek i bułki tartej. Otóż to nie koniec pomysłów na podanie ryby prosto z patelni. Dziś pójdziemy o krok dalej. I naszą rybkę przygotujemy w wyjątkowym cieście. 

Będzie to uwielbiane przez wszystkich ciasto naleśnikowe. Okazuje się bowiem, że świetnie pasuje ono do delikatnej rybki. Taki duet to gotowa receptura na prawdziwą ucztę dla podniebienia. Rybka przygotowana w ten sposób jest jednocześnie idealnie chrupiącasoczysta w środku. Ciasto naleśnikowe pełni w tym przepisie rolę puszystej pierzynki, która sprawia, że całe danie dosłownie będzie rozpływać się w ustach. 

Ryba w cieście naleśnikowym
Ryba w cieście naleśnikowym© Adobe Stock | robert6666

Coś mi mówi, że nie muszę dodawać nic więcej, aby zachęcić cię do przetestowania nowego patentu na przygotowanie ryby. Ja od samego pisania zrobiłam się głodna, przechodzimy więc do sedna sprawy.

Jak przygotować rybę w cieście naleśnikowym?

Przepis na dzisiejszy obiad jest naprawdę prosty, dlatego poradzi sobie z nim nawet osoba, która stawia swoje pierwsze kroki w kuchni. Trzymaj się sprawdzonego przepisu, a na pewno odniesiesz spektakularny sukces.

Składniki:

  • 4 filety białej ryby,
  • 20 ml soku z cytryny,
  • 120 g mąki,
  • 200 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki oleju,
  • przyprawy wg uznania: sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania ryb. Dokładnie je umyj i osusz przy pomocy ręcznika kuchennego. Następnie skropl je delikatnie sokiem z cytryny i odłóż na bok.
  2. Następnie zajmij się przygotowaniem ciasta naleśnikowego. W tym celu połącz w misce: mąkę, jajka, mleko oraz olej. 
  3. Mieszaj tak długo, aż uzyskasz jednolitąaksamitną konsystencję ciasta.
  4. Ryby możesz moczyć w cieście naleśnikowym w całości lub podzielić je wcześniej na mniejsze kawałki. Wybierz takie rozwiązanie, które będzie najlepiej ci odpowiadało. 
  5. Kiedy już dokładnie obtoczysz filety rybne w cieście naleśnikowym, umieść je na dobrze nagrzanejnatłuszczonej patelni
  6. Smaż z obu stron po kilka minut, tak aby kawałki ryb nabrały złocistych rumieńców. Smacznego!

I to wszystko, jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować ciekawy, oryginalny i przede wszystkim smaczny obiad dla całej rodziny. Gwarantuję, że ryba w cieście naleśnikowym zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Nie zdziwiłabym się jednocześnie, jeśli ktoś z twoich bliskich poprosi o dokładkę. U mnie taka sytuacja jest czymś zupełnie naturalnym!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także