Smażona woda to wegańska przekąska, która może Cię zabić. Nie próbuj tego w domu

Smażona woda brzmi absurdalnie, ale istnieje naprawdę. Brzmi interesująco? Uważaj, bo może być niesamowicie niebezpieczna!

Obrazek
Ewa

To nowy internetowy trend

Smażona woda? Brzmi co najmniej irracjonalnie. Na szczęście nauka to potęga i poza najnowszym odkryciami technologicznymi, lekami i robotami dostarcza również trochę rozrywki.

Pierwszy pomysł ze smażeniem wody pojawił się już w 2016 roku. Samozwańczy szef kuchni, Jonathan Marcus na YouTube postanowił przetestować przepis.

To ryzykowna zabawa

Do przygotowania tej ekscentrycznej przekąski wykorzystuje się alginianu wapnia, który tworzy wokół wody membranę i utrzymuje ją w ryzach.
Nie jest to jednak gra warta świeczki, a jej skutki mogą być po prostu opłakane.

Wyobraź sobie, że membrana po prostu pęka, a woda wylewa się na gorący, głęboki tłuszcz. Już minimalna ilość wody sprawia, że olej strzela na boki i potrafi mocno poparzyć dłonie. W takiej ilości jest to już spore ryzyko mocnych poparzeń, których konsekwencje mogą być po prostu tragiczne.

Jeśli to ma zapewnić popularność- to ja jednak podziękuję

Trend powraca w tym roku na Tik Toku. Nic dziwnego, że budzi spore zainteresowanie i setki tysięcy wyświetleń.
Czy jednak cena sławy nie okaże się zbyt wysoka?

Zdecydowanie radzimy- absolutnie nie rób tego w domu!

Wybrane dla Ciebie
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka