Smażona woda to wegańska przekąska, która może Cię zabić. Nie próbuj tego w domu
Smażona woda brzmi absurdalnie, ale istnieje naprawdę. Brzmi interesująco? Uważaj, bo może być niesamowicie niebezpieczna!
12.04.2021 11:55
To nowy internetowy trend
Smażona woda? Brzmi co najmniej irracjonalnie. Na szczęście nauka to potęga i poza najnowszym odkryciami technologicznymi, lekami i robotami dostarcza również trochę rozrywki.
Pierwszy pomysł ze smażeniem wody pojawił się już w 2016 roku. Samozwańczy szef kuchni, Jonathan Marcus na YouTube postanowił przetestować przepis.
To ryzykowna zabawa
Do przygotowania tej ekscentrycznej przekąski wykorzystuje się alginianu wapnia, który tworzy wokół wody membranę i utrzymuje ją w ryzach.
Nie jest to jednak gra warta świeczki, a jej skutki mogą być po prostu opłakane.
Wyobraź sobie, że membrana po prostu pęka, a woda wylewa się na gorący, głęboki tłuszcz. Już minimalna ilość wody sprawia, że olej strzela na boki i potrafi mocno poparzyć dłonie. W takiej ilości jest to już spore ryzyko mocnych poparzeń, których konsekwencje mogą być po prostu tragiczne.
Jeśli to ma zapewnić popularność- to ja jednak podziękuję
Trend powraca w tym roku na Tik Toku. Nic dziwnego, że budzi spore zainteresowanie i setki tysięcy wyświetleń.
Czy jednak cena sławy nie okaże się zbyt wysoka?
Zdecydowanie radzimy- absolutnie nie rób tego w domu!