Smażone pieczarki po diabelsku robią furorę. Lepiej przyprawione nie istnieją
Jeśli znudziły ci się już klasyczne pomysły na podanie pieczarek, to mamy coś, co na pewno cię zainteresuje. Ich nazwa to żaden przypadek ani przejęzyczenie. Oto przepis na piekielnie dobre pieczarki, które zrobią furorę w twoim domu.
12.01.2024 | aktual.: 12.01.2024 17:52
Czy pieczarki po diabelsku to pomysł na dodatek do obiadu z piekła rodem? Cóż, to dużo powiedziane, ale rzeczywiście można przyznać, że ich smak zdaje się być nie z tej ziemi. Doskonale doprawione, w słodko-ostro-słonym sosie z solidną dawką cenionego na dalekim wschodzie umami zrobią wrażenie nawet na największych grzybowych sceptykach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rzecz jasna pieczarki po diabelsku — chociaż receptura na nie jest urozmaicona i kreatywna — nie są wcale trudne w przygotowaniu. Na pewno nie pożałujesz tych kilku minut pracy, a do przepisu będziesz wracał jeszcze nie raz. Weź też pod uwagę zdrowotny aspekt tej boskiej (czy też: diabelskiej) przekąski. Passata pomidorowa, czosnek, oliwa z oliwek, miód (uważaj na te dwa składniki: są bardzo często podrabiane) i w końcu bohater pierwszoplanowy, czyli pieczarki, to wyjątkowo korzystny dla organizmu mix produktów. I to chilli... ale oczywiście dodasz go tyle, ile lubisz. Według nas może być go tam naprawdę sporo. W końcu to pieczarki po diabelsku, prawda?
Pieczarki po diabelsku
Składniki:
- 500 g pieczarek,
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku,
- odrobina miodu (najwygodniej będzie z tym płynnym),
- 1 łyżeczka octu balsamicznego,
- mielone chilli według uznania,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki oczyść, usuń trzonki. Pamiętaj, że o ile nie spożywasz tych grzybów na surowo, nie musisz ich obierać — to zwykła strata czasu. Pokrój je na mniejsze kawałki lub zostaw w całości, o ile są drobniejsze.
- Ząbki czosnku drobno posiekaj lub przepuść przez praskę. Podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj miód, passatę i ocet balsamiczny. Jest to też odpowiedni moment do doprawienia sosu chilli. My używamy połowy łyżeczki mielonej papryczki.
- Całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i podsmażaj kilka minut. Następnie dodaj pieczarki.
- Duś pod przykryciem około 15-20 minut. Podawaj z natką pietruszki i/lub szczypiorkiem. Smacznego!