Smażone pieczarki po diabelsku robią furorę. Lepiej przyprawione nie istnieją

Jeśli znudziły ci się już klasyczne pomysły na podanie pieczarek, to mamy coś, co na pewno cię zainteresuje. Ich nazwa to żaden przypadek ani przejęzyczenie. Oto przepis na piekielnie dobre pieczarki, które zrobią furorę w twoim domu.

Pieczarki po diabelsku - przekąska nie z tej ziemi!Pieczarki po diabelsku - przekąska nie z tej ziemi!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | guntabunta

Czy pieczarki po diabelsku to pomysł na dodatek do obiadu z piekła rodem? Cóż, to dużo powiedziane, ale rzeczywiście można przyznać, że ich smak zdaje się być nie z tej ziemi. Doskonale doprawione, w słodko-ostro-słonym sosie z solidną dawką cenionego na dalekim wschodzie umami zrobią wrażenie nawet na największych grzybowych sceptykach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy pojawiają się na stole, nikt nie chce jeść nic innego

Rzecz jasna pieczarki po diabelsku — chociaż receptura na nie jest urozmaicona i kreatywna — nie są wcale trudne w przygotowaniu. Na pewno nie pożałujesz tych kilku minut pracy, a do przepisu będziesz wracał jeszcze nie raz. Weź też pod uwagę zdrowotny aspekt tej boskiej (czy też: diabelskiej) przekąski. Passata pomidorowa, czosnek, oliwa z oliwek, miód (uważaj na te dwa składniki: są bardzo często podrabiane) i w końcu bohater pierwszoplanowy, czyli pieczarki, to wyjątkowo korzystny dla organizmu mix produktów. I to chilli... ale oczywiście dodasz go tyle, ile lubisz. Według nas może być go tam naprawdę sporo. W końcu to pieczarki po diabelsku, prawda?

Pieczarki po diabelsku

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku,
  • odrobina miodu (najwygodniej będzie z tym płynnym),
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • mielone chilli według uznania,
  • sól, pieprz.
Te pieczarki są po prostu pyszne!
Te pieczarki są po prostu pyszne! © Canva | vinicef

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki oczyść, usuń trzonki. Pamiętaj, że o ile nie spożywasz tych grzybów na surowo, nie musisz ich obierać — to zwykła strata czasu. Pokrój je na mniejsze kawałki lub zostaw w całości, o ile są drobniejsze.
  2. Ząbki czosnku drobno posiekaj lub przepuść przez praskę. Podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj miód, passatę i ocet balsamiczny. Jest to też odpowiedni moment do doprawienia sosu chilli. My używamy połowy łyżeczki mielonej papryczki.
  3. Całość dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i podsmażaj kilka minut. Następnie dodaj pieczarki.
  4. Duś pod przykryciem około 15-20 minut. Podawaj z natką pietruszki i/lub szczypiorkiem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"