Soczysty łosoś w chrupiącej glazurze. Wystarczy 12 minut
Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb, która może być przygotowana na wiele sposobów. Od pieczenia, przez smażenie, aż po zapiekanie w cieście francuskim – każdy znajdzie coś dla siebie. Na szybki obiad proponujemy soczystego łososia w 12 minut.
Łosoś to ryba, którą warto włączyć do codziennej diety. Jest źródłem wartości odżywczych i można go przygotować na wiele sposobów. Regularne spożywanie łososia może przyczynić się do poprawy zdrowia i samopoczucia.
Sekret smaku łososia
Aby przygotować soczystego łososia, warto skorzystać z przepisu, który zakłada użycie specjalnej marynaty. Ryba nie potrzebuje wielu przypraw, aby smakować wyśmienicie. Joanne Gallagher, współzałożycielka Inspired Taste i doświadczona kucharka, poleca przepis na łososia z dodatkiem brązowego cukru, który znacząco poprawia jego teksturę i smak.
Łosoś pieczony z brązowym cukrem to pyszna i prosta kolacja. Nasza łatwa mieszanka brązowego cukru, wędzonej papryki skórki cytryny idealnie nadaje się do filetów z łososia. Karmelizuje się i zamienia w słodko-dymną glazurę w piekarniku – wyjaśnia Joanne.
Brązowy cukier zatrzymuje wilgoć, dzięki czemu łosoś pozostaje soczysty i delikatny podczas pieczenia, zapobiegając jego przesuszeniu. Co więcej, melasa zawarta w brązowym cukrze tworzy pięknie skarmelizowaną skorupkę, która wzbogaca smak ryby o subtelną słodycz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni
Pieczony łosoś w 12 minut - przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 filety z łososia,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka skórki z cytryny,
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki,
- 0,5 cytryny (pokrojonej na ćwiartki),
- szczypta soli,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Przygotuj dużą blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia.
- Dokładnie osusz filety z łososia ręcznikiem papierowym, a następnie natrzyj je oliwą z oliwek.
- W małej misce połącz brązowy cukier, skórkę z cytryny, paprykę i szczyptę soli. Obficie posmaruj filety z łososia mieszanką cukru, dokładnie wcierając ją w rybę. Jeśli masz czas, pozwól łososiowi marynować się przez 10-15 minut, aby smaki się przeniknęły.
- Umieść łososia na blasze do pieczenia skórą do dołu i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 12-15 minut, aż łosoś będzie całkowicie upieczony.
- Wyjmij z piekarnika i podawaj z ulubioną sałatką i perłowym kuskusem lub ryżem Jeśli chcesz, dodaj ćwiartki cytryny, aby skropić łososia sokiem przed podaniem.