Soczysty łosoś w chrupiącej glazurze. Wystarczy 12 minut

Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb, która może być przygotowana na wiele sposobów. Od pieczenia, przez smażenie, aż po zapiekanie w cieście francuskim – każdy znajdzie coś dla siebie. Na szybki obiad proponujemy soczystego łososia w 12 minut.

Pieczony łosośPieczony łosoś
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Łosoś to ryba, którą warto włączyć do codziennej diety. Jest źródłem wartości odżywczych i można go przygotować na wiele sposobów. Regularne spożywanie łososia może przyczynić się do poprawy zdrowia i samopoczucia.

Sekret smaku łososia

Aby przygotować soczystego łososia, warto skorzystać z przepisu, który zakłada użycie specjalnej marynaty. Ryba nie potrzebuje wielu przypraw, aby smakować wyśmienicie. Joanne Gallagher, współzałożycielka Inspired Taste i doświadczona kucharka, poleca przepis na łososia z dodatkiem brązowego cukru, który znacząco poprawia jego teksturę i smak.

Łosoś pieczony z brązowym cukrem to pyszna i prosta kolacja. Nasza łatwa mieszanka brązowego cukru, wędzonej papryki skórki cytryny idealnie nadaje się do filetów z łososia. Karmelizuje się i zamienia w słodko-dymną glazurę w piekarniku – wyjaśnia Joanne.

Brązowy cukier zatrzymuje wilgoć, dzięki czemu łosoś pozostaje soczysty i delikatny podczas pieczenia, zapobiegając jego przesuszeniu. Co więcej, melasa zawarta w brązowym cukrze tworzy pięknie skarmelizowaną skorupkę, która wzbogaca smak ryby o subtelną słodycz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron spaghetti z sosem z pieczonych warzyw

Pieczony łosoś w 12 minut - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 filety z łososia,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny,
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 0,5 cytryny (pokrojonej na ćwiartki),
  • szczypta soli,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Przygotuj dużą blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia.
  2. Dokładnie osusz filety z łososia ręcznikiem papierowym, a następnie natrzyj je oliwą z oliwek.
  3. W małej misce połącz brązowy cukier, skórkę z cytryny, paprykę i szczyptę soli. Obficie posmaruj filety z łososia mieszanką cukru, dokładnie wcierając ją w rybę. Jeśli masz czas, pozwól łososiowi marynować się przez 10-15 minut, aby smaki się przeniknęły.
  4. Umieść łososia na blasze do pieczenia skórą do dołu i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 12-15 minut, aż łosoś będzie całkowicie upieczony.
  5. Wyjmij z piekarnika i podawaj z ulubioną sałatką i perłowym kuskusem lub ryżem Jeśli chcesz, dodaj ćwiartki cytryny, aby skropić łososia sokiem przed podaniem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu